ZZ.lv ARHĪVS

Valsts policija atgādina gājējiem par drošību

zz.lv

2018. gada 25. novembris 12:48

495
Valsts policija atgādina gājējiem par drošību

Diemžēl statistika par situāciju ceļu satiksmē nav iepriecinoša – šogad uz Latvijas ceļiem bojā gājuši jau 133 cilvēki, bet ievainoti 4266. Novembrī vien bojā gājušas jau 12 personas, no kurām pieci ir gājēji. Valsts policijas rīcībā esošā statistika to apliecina – neredzamie gājēji ir problēma. Šogad gājējiem noformēti jau 3634 administratīvā pārkāpuma protokoli par gaismu atstarojošo elementu vai vestes neesamību, pērn šādā laika posmā tie bija 4086. Tumsā gājējs, kuram nav vestes vai apģērbā iestrādātu labi saskatāmu gaismas elementu, nav redzams, atgādina Valsts policijas pārstāve Simona Grāvīte.

Lai gan ceļu satiksmes noteikumos minēts, ka diennakts tumšajā laikā, ja ceļš nav pietiekami un vienmērīgi apgaismots, gājējiem, kas atrodas uz brauktuves vai nomales, jābūt tērptiem atstarojošā vestē vai apģērbā ar labi redzamiem gaismu atstarojoša materiāla elementiem, diemžēl joprojām cilvēkiem ir priekšstats, ka tas attiecas tikai uz ārpus apdzīvotām vietām. Proti, pilsētas ir pietiekami apgaismotas un atstarojošās vestes vai apģērbā iestrādāti atstarojošie elementi nav tik būtiski. Tomēr gan ārpus apdzīvotām vietām, gan pilsētvidē gājējiem ir jārūpējas par savu redzamību. Dažkārt arī uz apgaismota ceļa šoferiem ir grūti saskatīt gājējus, bet gaismu atstarojošie elementi vai veste jau laikus signalizē vadītājam, ka ceļu satiksmē piedalās arī gājējs. Tāpat atgādinām gājējiem – ikreiz šķērsojot ielu, pārliecināties, vai automašīna tevi redz un vai tā paspēs nobremzēt.

Tāpat šoferiem tumšajā rudens laikā, kad mainās sezonas un laikapstākļi kļūst sliktāki, jāparūpējas, lai transportlīdzeklis būtu atbilstošā tehniskajā kārtībā. Piedaloties ceļu satiksmē nepietiekamas redzamības apstākļos, autovadītājiem nepieciešams pārbaudīt un noregulēt sava transportlīdzekļa gaismas lukturu starus tā, lai tie atbilstoši izgaismo braucamo daļu, vienlaicīgi neapžilbinot pretī braucošos. Būtiski arī pārbaudīt logu tīrītāju slotiņas, lai tās būtu kārtībā un pildītu savas funkcijas. Nevar arī aizmirst par drošu braukšanu, izvēloties laikapstākļiem atbilstošu ātrumu un distanci.


Foto: Valsts policija