ZZ.lv ARHĪVS

Citādas eļļā vārītas biezpiena bumbiņas (FOTO)

Agnese Leiburga

2018. gada 21. novembris 22:07

1364
Citādas eļļā vārītas biezpiena bumbiņas (FOTO)

Eļļā vārītas biezpiena bumbiņas ir ne viena vien kārumnieka bērnības dienu našķis. Līdzīgi gardumi tiek gatavoti ne tikai Latvijā, bet visā pasaulē. Amerikāņi bauda virtuļus (kas gan oriģināli esot radušies Nīderlandē), vācieši berlīnerus, nīderlandiešiem ir viņu olibolen (oliebollen), bet itāļiem – dzepole (zepolle). Ar nīderlandiešu gardumu pirmo reizi iepazinos, kad viesojos Amsterdamā un tur no kioskiem tirgoja gardas eļļā gatavotas bumbiņas, kas bagātīgi apkaisītas ar pūdercukuru. Savukārt itāļu našķi piefiksēju, kad tas tika gatavots kādā filmā. Pēc tam recepti sameklēju internetā. Tiesa, dažādos Itālijas reģionos tas tiekot gatavots pēc atšķirīgām receptēm un visdažādākajos veidos. Mūsu ģimenē šīs rikotas siera bumbiņas kļuvušas ļoti iecienītas. Pirmkārt, tās ir ļoti ātri un viegli pagatavojamas, otrkārt, tiešām gaisīgas un gardas.


Zeppole

Nepieciešams

150 g pašbriestošo kviešu miltu (var lietot arī parastos, kuros iemaisīta aptuveni tējkarote cepamā pulvera)

230 g rikotas (ricotta) siera

2 ēdamkarotes cukura

2 viegli sakultas olas

1/2 tējkarote vaniļas cukura

neitrāla eļļa cepšanai

nedaudz pūdercukura apkaisīšanai


Pagatavošana

Visas sastāvdaļas liek bļodā un samaisa viendabīgā masā. Nelielā, bet padziļā katliņā uzkarsē eļļu. Ar pirms tam eļļā iemērktu ēdamkaroti katlā liek mīklas bumbiņas un pa dažām vāra, kamēr brūnas un gatavas. Kārto uz papīra dvieļa, lai notek liekā eļļa, pēc tam apkaisa ar pūdercukuru.


Oliebollen

Nepieciešams

250 g kviešu miltu (vai nedaudz vairāk, ja nepieciešams)

100 g cukura

250 ml piena

12 g rauga

šķipsniņa sāls

50 g žāvētu korinšu vai upeņu (var nelikt vai likt citas ogas)

50 g rozīņu

25 g sukāžu

1/5 gabaliņos sagriezta ābola (var likt arī visu – tad būs vairāk skābena akcenta)

eļļa cepšanai


Pagatavošana

Samaisa miltus ar sāli, raugu – ar siltu pienu. Visas sastāvdaļas maisa kopā, līdz mīkla gabaliem atdalās no karotes, pievieno rozīnes, sukādes un žāvētās ogas. Novieto siltā vietā uzrūgt aptuveni stundu. Uzkarsē katliņā eļļu un pa dažām vāra tajā bumbiņas, kamēr brūnas un izcepušās. Liek uz papīra dvieļa, lai notek liekā eļļa. Pēc tam apkaisa ar pūdercukuru (ziemas sezonā tam var pievienot arī mazliet kanēļa sildošākai garšai un aromātam).


Foto: no arhīva