Citādas eļļā vārītas biezpiena bumbiņas (FOTO)
Eļļā vārītas biezpiena bumbiņas ir ne viena vien kārumnieka bērnības dienu našķis. Līdzīgi gardumi tiek gatavoti ne tikai Latvijā, bet visā pasaulē. Amerikāņi bauda virtuļus (kas gan oriģināli esot radušies Nīderlandē), vācieši berlīnerus, nīderlandiešiem ir viņu olibolen (oliebollen), bet itāļiem – dzepole (zepolle). Ar nīderlandiešu gardumu pirmo reizi iepazinos, kad viesojos Amsterdamā un tur no kioskiem tirgoja gardas eļļā gatavotas bumbiņas, kas bagātīgi apkaisītas ar pūdercukuru. Savukārt itāļu našķi piefiksēju, kad tas tika gatavots kādā filmā. Pēc tam recepti sameklēju internetā. Tiesa, dažādos Itālijas reģionos tas tiekot gatavots pēc atšķirīgām receptēm un visdažādākajos veidos. Mūsu ģimenē šīs rikotas siera bumbiņas kļuvušas ļoti iecienītas. Pirmkārt, tās ir ļoti ātri un viegli pagatavojamas, otrkārt, tiešām gaisīgas un gardas.
Zeppole
Nepieciešams
150 g pašbriestošo kviešu miltu (var lietot arī parastos, kuros iemaisīta aptuveni tējkarote cepamā pulvera)
230 g rikotas (ricotta) siera
2 ēdamkarotes cukura
2 viegli sakultas olas
1/2 tējkarote vaniļas cukura
neitrāla eļļa cepšanai
nedaudz pūdercukura apkaisīšanai
Pagatavošana
Visas sastāvdaļas liek bļodā un samaisa viendabīgā masā. Nelielā, bet padziļā katliņā uzkarsē eļļu. Ar pirms tam eļļā iemērktu ēdamkaroti katlā liek mīklas bumbiņas un pa dažām vāra, kamēr brūnas un gatavas. Kārto uz papīra dvieļa, lai notek liekā eļļa, pēc tam apkaisa ar pūdercukuru.
Oliebollen
Nepieciešams
250 g kviešu miltu (vai nedaudz vairāk, ja nepieciešams)
100 g cukura
250 ml piena
12 g rauga
šķipsniņa sāls
50 g žāvētu korinšu vai upeņu (var nelikt vai likt citas ogas)
50 g rozīņu
25 g sukāžu
1/5 gabaliņos sagriezta ābola (var likt arī visu – tad būs vairāk skābena akcenta)
eļļa cepšanai
Pagatavošana
Samaisa miltus ar sāli, raugu – ar siltu pienu. Visas sastāvdaļas maisa kopā, līdz mīkla gabaliem atdalās no karotes, pievieno rozīnes, sukādes un žāvētās ogas. Novieto siltā vietā uzrūgt aptuveni stundu. Uzkarsē katliņā eļļu un pa dažām vāra tajā bumbiņas, kamēr brūnas un izcepušās. Liek uz papīra dvieļa, lai notek liekā eļļa. Pēc tam apkaisa ar pūdercukuru (ziemas sezonā tam var pievienot arī mazliet kanēļa sildošākai garšai un aromātam).
Foto: no arhīva
Kategorijas
- Vietējās ziņas
- Jelgava
- Jelgavas novadā
- Ozolnieku novadā
- Latvijas ziņas
- Dobeles, Tērvetes un Auces novadā
- Ekonomika
- Uzņēmējdarbība
- Darba tirgus
- Citas ziņas
- Eiro 2014
- Politika
- Vēlēšanas 2011
- Saeimas vēlēšanas
- Citas ziņas
- Pašvaldībās
- Pašvaldību vēlēšanas 2017
- Saeimas vēlēšanas 2018
- Eiropas Parlamenta vēlēšanas 2019
- Asā hronika
- Policijas ziņas
- VUGD
- Tiesu ziņas
- Citas ziņas
- Kultūra un izklaide
- Teātri
- Izstādes
- Bibliotēkas
- Koncerti
- Citas ziņas
- Kas? Kur? Kad?
- Sports
- Basketbols
- Futbols
- Vieglatlētika
- Citas ziņas
- Hokejs
- Volejbols
- Veselība
- Aktuāli
- Padomi
- Slimnīcās
- Citas ziņas
- Stārķa ziņas
- Lietotāju raksti
- Foto/Video
- Reklāmraksti
- Citas ziņas
- Laikraksta arhīvs
- Afiša
- Izstādes
- Pasākumi un izstādes
- Chocolate & Pepper
- Video
- Aizsaulē
- Statiskas lapas
- Centrāle!
- Dzīvesstils
- Receptes
- Māja un dārzs
- Hobiji
- Pašizziņa
- Citas ziņas
- Mīluļi
- Projekti
- Projekts “Saimnieko gudri”
- Projekts “Kultūras nesēji Zemgalē”
- Projekts “Redzi apslēpto”
- Atbalsts medijiem sabiedriski nozīmīga satura veidošanai un nacionālās kultūrtelpas stiprināšanai latviešu valodā
- Projekts “Rūpēsimies par vidi!”
- Projekts “Kur dzīvosim?”
- Projekts “Mediju kritika”