ZZ.lv ARHĪVS

Muzejā atklāj grāmatu par Jelgavas ģimnāzistiem un īpašu krājuma izstādi (FOTO)

zz.lv

2018. gada 18. novembris 17:24

7606
Muzejā atklāj grāmatu par Jelgavas ģimnāzistiem un īpašu krājuma izstādi (FOTO)

Ģederta Eliasa Jelgavas Vēstures un mākslas muzejā šodien atklāta grāmata “Jelgavas ģimnāzistu dzīvesstāsti un viņu devums Latvijas valstij” un izstāde “Muzeja krājuma pērles Latvijas dzimšanas dienā”.

Muzeja direktore Gita Grase sacīja, ka pirms 30 gadiem Jelgavas muzeja tornītī pirmo reizi tika pacelts sarkanbaltsarkanais karogs un atklāta izstāde “Topi, audzi, brīvā Latve, brīvu tautu kopībā”, vēsta Jelgavas pašvaldība. Tas bija muzeja devums valsts 70. jubilejai, bet šogad muzejs akcentējis cilvēkus, kuri mācījušies “Academia Petrina” jeb Jelgavas ģimnāzijā un snieguši devumu mūsu valsts dibināšanā un veidošanā. 136 lappuses biezā grāmata “Jelgavas ģimnāzistu dzīvesstāsti un viņu devums Latvijas valstij” iemūžina stāstus par desmit personībām – Jāni Čaksti, Albertu Kviesi, Krišjāni Baronu, Kārli Balodi, Kārli Straubergu, Franci Trasunu, Gustavu Vanagu, Kārli Pauļuku, Ģedertu Eliasu un Frīdrihu Vesmani, kurš bijis arī Jelgavas pilsētas galva. Grāmatas autors ir Jelgavas muzeja direktores vietnieks zinātniskajā darbā vēstures doktors Gints Putiķis.

Savukārt ekspozīcijā “Muzeja krājuma pērles Latvijas dzimšanas dienā” Jelgavas muzejs parāda tās krājuma vērtības, kas daudziem iepriekš nav redzētas. Eksponātu vidū ir gan gleznas, tautastērpi un keramikas mākslas darbi, gan arī, piemēram, 20. gadsimta sākumam raksturīgi bērnu ratiņi, 1844. gada Jelgavas krāsotāju amata lāde, Noras Bumbieres skatuves un kāzu tērps, krēsls, kas 60 gadu jubilejā dāvināts aktrisei Elzai Radziņai. Izstāde muzejā būs apskatāma līdz 12. decembrim.


Foto: Ruslans Antropovs