ZZ.lv ARHĪVS

Uz Jelgavu attiecas 47 dažādi apdraudējumi; riski saistīti ar ūdens novadīšanas kolektoriem, caurteku aizsalšanu un lapām gūlijās (FOTO)

Andra Ozola

2018. gada 18. novembris 16:29

2236
Uz Jelgavu attiecas 47 dažādi apdraudējumi; riski saistīti ar ūdens novadīšanas kolektoriem, caurteku aizsalšanu un lapām gūlijās (FOTO)

Diskusijā par klimata pārmaiņu radītajiem riskiem, nonākts pie secinājuma, ka ir iespējams izmantot Jelgavas Pašvaldības operatīvās informācijas centra (POIC) datus un tie var būt kā instruments speciālistu rokās, pieņemot ilgtermiņa lēmumus.

Eiropas Inovāciju un tehnoloģiju institūta Klimata zināšanu un inovāciju kopienas (Climate KIC) “Pioneers into Practice” programmā Jelgavā norisinājās piecus mēnešus ilga klimata speciālistu prakse, kuras laikā identificēti iespējamie būtiskākie klimata pārmaiņu radītie riski, kā arī analizētas POIC uzkrāto un plānoto datu izmantošanas iespējas. Analizēti tikai statistikas, nevis operatīvie dati, papildinot tos ar transporta plūsmas un dronu statistikas datiem.

“Pioneers into Practice” ir klimata zināšanu un inovāciju kopienas “Climate-KIC” atbalstīta izglītības un mobilitātes programma profesionāļiem, kurā apvienojas industrijas pārstāvji, mazie uzņēmumi, augstākās izglītības iestādes, zinātnes institūti, valsts un nevalstiskās institūcijas.

No Latvijas šajā programmā otro gadu piedalās Rīgas Tehniskās universitātes “Design Factory” (“Dizaina fabrika”), kuras zinātnieki Kristīne Jansone, Mārtiņš Knite, Oskars Kurpnieks, Irina Rozentāle un Gunta Kalvāne (Latvijas Universitātes Ģeogrāfijas un zemes zinātņu fakultātes docente) pētīja Jelgavu, iegūstot 79 situācijas, kad POIC statistika var palīdzēt pielāgoties klimata pārmaiņām. Secināts, ka uz Jelgavu attiecas 47 dažādi apdraudējumi.

Savukārt Latvijas Lauksaimniecības universitātes (LLU) zinātnieki Kaspars Abramenko un Artūrs Veinbergs klāstīja par savu pētījumu rezultātiem, vairāk pievēršoties agrovides stāvoklim Jelgavas apkārtnē un Zemgalē mainīgos klimata apstākļos, modelējot un piedāvājot nākotnes situācijas 21 dažādā modelī – attīstības scenārijā. Pētīti un modelēti laika posmi 1999.–2010. un 2011.–2030. gadam.


Foto: Ruslans Antropovs. Visu rakstu lasiet 15. novembra “Zemgales Ziņās”.