ZZ.lv ARHĪVS

Skrējiens “Patriots”: pārveidotā trase pa kaulam orientieristiem (FOTO)

Maija Laizāne

2018. gada 18. novembris 14:29

6641
Skrējiens “Patriots”: pārveidotā trase pa kaulam orientieristiem (FOTO)

Gadskārtējā valsts dibināšanai un Ziemassvētku kauju dalībnieku piemiņai veltītajā skrējienā Mangaļos garajā 23 kilometru distancē uzvarēja un dizaineru darinātas ceļojošās balvas uz gadu savā īpašumā ieguva Endijs Titomers un Irita Puķīte.

Endiju pazīstam kā vienu no orientēšanās sporta līderiem ne vien Jelgavas novadā, bet arī Latvijā. Orientieriste ir arī Latvijas W40 izlases dalībniece un pasaules veterānu čempionāta medaļniece Irita, kas uz patriotisko pasākumu bija ieradusies no Saulkrastiem. Tieši kalnainajā distances daļā “Patriota” debitantei Iritai izdevies apsteigt pagājušā gada uzvarētāju Ingu Zālīti.

Skrējiena piektajā gadā, pielāgojoties mednieku kolektīva lūgumam, gan 23, gan astoņu kilometru trases maršruts nedaudz pamainīts, iekļaujot vairāk kalnainu meža taku. “Kā priekš sevis taisīts,” smaidīja “Patriota” iedibinātājs un galvenais rīkotājs, pats arī gargabalu cienītājs Vilmārs Zeme. Ar saimnieka aci izsekodams notikumiem distancē sacensību laikā, viņš neaizmirsa arī apjautāties finišētājiem, kā paticis jaunais reljefs, un saņēma tikai pozitīvas atbildes.

Svecīšu nolikšanas tradīciju kauju notikumu vietās pērn iedibināja rīdzinieks Valdis Miezītis. Šogad tai pievienojās arī daudzi citi dalībnieki, bet Valdis finišā atklāja, ka trasē līdzpaņemtajā mugursomā tikai viena palikusi pāri. “Laikam kādai vietai šogad neiznāca skriet garām.”

Līdzīgi kā pērn, skrējiens pulcēja ap pustūkstoti pieaugušo un skolēnu. Ar 30 audzēkņu grupu no Jēkabpils un Krustpils bija ieradušies Jaunsardzes informācijas centra 2. novada jaunsargu instruktori Normunds Pastars un Lāsma Lūse. Jaunieši skrēja astoņus kilometrus, bet pirms tam rītapusē paspēja arī ekskursijā izzināt Ziemassvētku kauju vēsturi. Visiem pārējiem, kas vēlējās, līdzīga iespēja tika piedāvāta jau pēc finiša, kad kalorijas bija papildinājis šķīvis siltas zupas.

Astoņus kilometrus pirmie pieveica un tāpat ceļojošās trofejas saņēma Valdis Devjatņikovs un Iveta Pūpola. Visi piedalījās sponsoru sarūpētu balvu izlozē, bet jau pirms starta ikviens varēja pie krūts spraust svētku skrējiena simbolu – karavīra pogu.


Foto: Maija Laizāne un Santa Logina