ZZ.lv ARHĪVS

Vecākas kundzes Jelgavā stundām stāv rindā, lai saņemtu atļauju tirgoties ielās

Gaitis Grūtups

2018. gada 15. novembris 17:32

1445
Vecākas kundzes Jelgavā stundām stāv rindā, lai saņemtu atļauju tirgoties ielās

Vēl pirms darba laika sākuma ceturtdienas rītā pie pašvaldības iestādes “Pilsētsaimniecība”durvīm bija pulcējušās ap divdesmit pusmūža un vecāka gadu gājuma kundžu. Viņas bija ieņēmušas rindu atļaujas saņemšanai tirdzniecībai pašvaldības iekārtotajās ielu tirdzniecības vietās 2019. gadam.

Pulksten astoņos, kad pašvaldībā sākas darba laiks, viņas ar atvieglotām nopūtām “Cik silts!”, “Esmu stāvējusi rindā visu nakti!” devās ēkas iekštelpās. Kāda no ielu tirgotājām zz.lv teica – tas nav pieņemami, ka viņai kā otrās grupas invalīdei tik ilgi ir jāstāv rindā. Kundze minēja, ka viņa rindu ieņēmusi jau pussešos rītā, taču apkalpota tika tikai pulksten 12. “Labi, ka tagad ārā ir silts, bet ja būtu auksts?” retoriski jautā ielu tirgotāja. Viņu neapmierina kārtība, kādā tiek izsniegtas atļaujas. Pēc ielu tirgotājas teiktā, agrāk tādas rindas neesot bijušas. Kundze piebilst, ka atļauju vēlamajā vietā pēc sešu stundu gaidīšanas saņēmusi. Viņa minēja, ka invalīdi ir atbrīvoti no maksas par tirdzniecības vietu. Toties kādas citas ielu tirgotājas, kas tika apkalpotas vienas no pirmajām, zz.lv sacīja, ka ar atļauju saņemšanu viss ir kārtībā.

Pašvaldības iestādes “Pilsētsaimniecība” vadītājs Māris Mielavs teic, ka ir domājis, kā samazināt rindas atļauju saņemšanai. Tomēr pagaidām skaidrība šajā jautājumā nav radusies. M.Mielavs paskaidro, ka tirgotājs vēlas saņemt atļauju tirgoties noteiktā vietā un noteiktā dienā un šīs vajadzības dēļ viņš ir gatavs pieteikumu pieņemšanas pirmajā dienā stāvēt rindā ilgi. “Atļaujas mēs dodam uz vienu gadu. Ja mēs tās dotu, piemēram, uz pieciem gadiem, nebūtu iespējams saņemt atļauju jauniem tirgotājiem,” paskaidro M.Mielavs. Viņaprāt, vēl varētu tirdzniecības vietas izlozēt, taču tas nebūtu godīgāk. Jautāts, vai pašvaldība savās tirdzniecības vietās varētu ierīkot vairāk galdu, M.Mielavs teic, ka bieži vien šie galdi tirdzniecības vietās ikdienā stāv tukši. Nereti ir gadījumi, kad tirdzniecības vieta ir it kā aizņemta, taču patiesībā tajā neviena nav. Viņš aicina ielu tirgotājus aktīvi izteikt konstruktīvus ierosinājumus.

Jelgavā pašvaldības iekārtoti tirdzniecības galdi atrodas Pasta, Raiņa, Satiksmes ielās, kā arī pie Lielās un Krišjāņa Barona ielas krustojuma (tur atrodas lielākā pašvaldības iekārtotā tirdzniecības vieta). Šādas vietas ir arī pie Baložu, Zanderu un Bērzu kapsētām. Kopā šajās tirdzniecības vietās vienlaikus var strādāt 54 tirgotāji. Bez tam atsevišķi ir noteiktas vietas egļu un saldējuma tirgošanai. Pašvaldības nodevas likme pašu gatavotiem amatniecības darinājumiem un pašaudzētām lauksaimniecības precēm ir 0,43 eiro dienā, 2, 13 eiro nedēļā vai 7,11 eiro mēnesī.



Foto: Gaitis Grūtups