ZZ.lv ARHĪVS

Vai esat gatavi pieņemt konfekti no smaidoša svešinieka? (FOTO)

Andra Ozola

2018. gada 13. novembris 08:09

4399
Vai esat gatavi pieņemt konfekti no smaidoša svešinieka? (FOTO)

Mums visiem gribas atrast vienu universālo risinājumu, bet ir vajadzīga individuāla pieeja. Kas der vienam, neder citam, un, kamēr mēs meklēsim universālo risinājumu, nekur tālu netiksim. Tas ir visas sabiedrības augšanas process – ir vajadzīgs laiks, un ar kampaņu vien nepietiks, secināts Labklājības ministrijas rīkotās kampaņas par cilvēkiem ar garīga rakstura traucējumiem “Cilvēks, nevis diagnoze” Zemgales reģiona informatīvajā pasākumā, kas pagājušajā nedēļā norisinājās Jelgavā.

Tā mērķis bija informēt par Zemgales reģiona deinstitucionalizācijas (DI) plānu, nodrošināt eks­pertu diskusiju par cilvēkiem ar garīga rakstura traucējumiem (GRT), kā arī uzklausīt ierosinājumus šo cilvēku integrēšanai sabiedrībā. Pasākumu vadīja moderators Haralds Burkovskis.

Kas ir deinstitucionalizācija? DI paredz cilvēkus ar GRT iekļaut sabiedrībā un iesaistīt darba tirgū, tādējādi veicinot viņu neatkarību un patstāvību. Tostarp tiek radīts plašs pakalpojumu klāsts, lai arī bērni, kas dzīvo sociālās aprūpes centros, varētu augt ģimeniskā vidē un bērni ar funkcionāliem traucējumiem saņemt sociālo aprūpi un rehabilitāciju savā pašvaldībā.

“Mēs to saprotam kā sistēmu, kas sniedz atbalstu cilvēkiem, kuri paši nevar par sevi parūpēties, lai viņi varētu dzīvot mājās un nenokļūtu institūcijās,” skaidro Labklājības ministrijas Sociālo pakalpojumu departamenta vecākā eksperte Kristīne Lasmane.

Latvijā pašlaik lielākā daļa cilvēku ar GRT dzīvo aprūpes iestādēs jeb institūcijās. No ārpuses viss šķiet labi – ir jumts virs galvas, viņi ir siltumā, paēduši un apģērbti. Taču tā ir ierobežota, izolēta vide, kurā cilvēkiem ir ierobežotas iespējas sasniegt savus mērķus un būt laimīgiem. Tāpēc 2015. gada beigās sākās DI plānošana, lai 2023. gadā iegūtu pavisam citu rezultātu: pašlaik tikai 20 procenti cilvēku ar GRT aprūpes pakalpojumus saņem mājās (ja vispār saņem), 80 procenti – institūcijās, bet 2023. gadā plānots panākt attiecību 45:55. DI prasa arī attieksmes maiņu no speciālistu un sabiedrības puses, klāsta K.Lasmane.


Foto: Ruslans Antropovs. Visu rakstu lasiet 8. novembra “Zemgales Ziņās”