ZZ.lv ARHĪVS

Zane un Endijs Rožkalni zināmām tautasdziesmām piešķir savu skanējumu

zz.lv

2018. gada 12. novembris 11:44

902
Zane un Endijs Rožkalni zināmām tautasdziesmām piešķir savu skanējumu

Jelgavnieki mūziķi Zane un Endijs Rožkalni novembra svētku laikā klausītājiem piedāvā divas tautasdziesmas: “Tumša nakte, zaļa zāle” un “No jūriņas izpeldēja div’ dzelteni kumeliņi”. Tās ir daļa no topošā albuma “Zemgales dziesmas”, ko atbalsta Valsts kultūrkapitāla fonda Zemgales kultūras programma.

Zane un Endijs Rožkalni ir jelgavnieki, akadēmiskās mūzikas pārstāvji un mūzikas skolotāji privātajā mūzikas skolā “BJMK Rokskola”, kas uzstājas ar klasiskās mūzikas repertuāru balsij un ģitārai, kā arī īsteno savas muzikālās idejas, veidojot mūsdienīgas latviešu tautasdziesmu aranžijas ar klasisko ģitāru kā galveno instrumentu.

“Tautasdziesmai ar visiem zināmo tekstu “Tumša nakte...” ir ne viena vien melodija. Tā kā esam jelgavnieki, mūs interesēja, kāda tā bijusi šajā novadā. Sākām pārskatīt Emiļa Melngaiļa “Leišmalītē” pierakstītās tautas dziesmas. Atradām tur ļoti daudz sev pārsteidzoša un skaista. Gribējām šīs dziesmas celt gaismā, parādot tās skanējumā, kāds būtu saistošs mūsdienu klausītājiem. Respektējām E.Melngaiļa pierakstu, neko nemainot dziesmu melodijā, toties mums nedzirdētais tautasdziesmu materiāls deva brīvu vaļu iztēlei instrumentālajās partijās. Šo divu dziesmu ierakstā ar savu devumu piedalās arī lieliskais bundzinieks Andris Buiķis, kurš ieskaņojis ne vien bungu, bet arī basa partiju, tādējādi pievienojot arī savu džeza mūziķa redzējumu,” stāsta mūziķi.

Tautasdziesmas aranžējis Endijs Rožkalns, ierakstā piedalās Zane Rožkalna (balss), Endijs Rožkalns (klasiskā ģitāra, balss), Andris Buiķis (bungas, bass). Skaņu režija – Edgars Skrāģis. Dziesmu noformējums: Arita Strode-Kļaviņa.


Foto: Linda Strauta-Brauere