ZZ.lv ARHĪVS

Aicina lepoties ar rakstainiem cimdiem

zz.lv

2018. gada 11. novembris 19:05

249
Aicina lepoties ar rakstainiem cimdiem

Jelgavas novada pašvaldība iedzīvotājus aicina atsaukties Kultūras ministrijas Latvijas valsts simtgades biroja rīkotajai akcijai “Cimdotā Latvija” un 18. novembrī lepoties ar rakstainiem cimdiem, nofotografējoties un iesūtot bildes.

18. novembrī ikviens rosināts doties uz svinīgajiem pasākumiem vai godināt valsti draugu lokā rakstainos cimdos. Tāpat cimdi var būt simboliska dāvana Latvijas nozīmīgajā jubilejā gan draugiem un tuviniekiem, gan biznesa partneriem un ārzemju viesiem – tie ir silti un praktiski, vienlaikus simboliski un skaisti, jo cimdu rakstos ieadītas senās rakstu zīmes un Latvijas dabas krāsas. Valsts simtā jubileja var būt iemesls pārlūkot pūru, iztaujāt vecmāmiņu vai sameklēt zinošas meistares un cimdu pāri uzadīt pašiem.

Lai redzētu, cik daudz krāsainu un rakstainu cimdu ir Jelgavas novadā, pašvaldība novada iedzīvotājus aicina uzvilkt sev mīļus rakstainus dūraiņus, nofotografēties ar tiem un foto nosūtīt pa e-pastu alise.ozolina@jelgavasnovads.lv. Fotogrāfijām ieteicams pievienot nelielu aprakstu, piemēram, kas cimdus adījis, vai tie tapuši kādam īpašam notikumam un tamlīdzīgi.

Latvijas valsts simtgades birojs uzsver, ka latviešu cimdi pastarpināti stāsta par Latvijas vēsturi, jo tie bija nepieciešami gan strēlnieku kaujās, gan tālajā Sibīrijā, gan tepat Latvijā, darot ikdienas darbus. Cimdu rakstu un krāsu kombinācijas ir bezgalīgas, tomēr katram Latvijas novadam bijušas savas raksturīgākās krāsas: Kurzemē – balta, pelēka, sarkana un zila, Latgalē – sarkana, dzeltena, zaļa un balta, Vidzemē – balta, pelēka, gaiši brūna un zaļa, bet pie mums – Zemgalē – zaļo un brūno toņu variācijas. 18. novembrī Latvijas valsts simtgades birojs aicina uzvilkt rakstainus cimdus un sociālajos tīklos, lietojot tēmturi #LV100, sūtīt sveicienus draugiem.


Foto: Jelgavas novada pašvaldība