ZZ.lv ARHĪVS

Simtgadi Jelgavā atzīmēs plaši

zz.lv

2018. gada 9. novembris 15:25

878
Simtgadi Jelgavā atzīmēs plaši

Valsts svētki Jelgavā tiks sagaidīti ar lāpu gājienu, latviešu filmu seansiem, koncertiem, trīsdimensiju multimediālu šovu, ugunszīmju iedegšanu, uguņošanu un citiem pasākumiem.

Valsts simtgades programmu plānots atklāt 9. novembrī ar koncertu “Caur trejdeviņiem gaismas lokiem...”, kas norisināsies Jelgavas Kultūras nama Mazajā zālē. Nākamajā dienā tiks demonstrētas simtgadei veltītās filmas “Tēvs nakts” (režisors Dāvis Sīmanis) un “Homo novus” (režisore Anna Viduleja), abas būs skatāmas arī 19. novembrī, informē pašvaldības iestādes “Kultūra” pārstāvis Reinis Dāvis Reimanis.

Pieminot 1919. gadā notikušās Brīvības cīņas un godinot kritušos karavīrus, 11. novembrī notiks lāpu gājiens un Lāčplēša dienai veltīts koncerts pie pieminekļa Jelgavas atbrīvotājiem. Jelgavnieki gājienam pulcēties aicināti Pulkveža Oskara Kalpaka un Svētes ielā no pulksten 16.30. Gājiena dalībnieki aicināti ņemt līdzi lāpas, kā arī pie apģērba piespraust sarkanbaltsarkanās lentītes. Kustība sāksies pulksten 17, un noslēgums paredzēts pie pieminekļa Jelgavas atbrīvotājiem, kur pulksten 17.45 sāksies svētku koncerts. Programmā piedalās solisti Līga Rīdere, Ģirts Alsters un koris “Balti”. Svētku koncerta norisei sekot līdzi varēs arī tiešsaistē “LMT Straumē”.

Valsts 100. gadadienas svinības 18. novembrī sāksies pulksten 12 ar zvanu skaņām Latvijai pilsētas baznīcās, kam sekos ziedu nolikšanu pie Latvijas pirmā prezidenta Jāņa Čakstes pieminekļa. No pulksten 12 Hercoga Jēkaba laukumā līdz pat vēlam vakaram uzstāsies grupas “Pilnmēness”, “Credo” un citi mākslinieki.

Savukārt pulksten 16.30 Zemgales Olimpiskajā centrā norisināsies svētku lielkoncerts “Mēs esam Latvija! ”, kurā vairāk nekā 600 dalībnieku aicina uz kopīgu svinēšanu.

No pulksten 17 atdzīvosies Jelgavas Sv.Trīsvienības baznīcas tornis. Uz ēkas sienas būs vērojama īpaši svētkiem veidota 3D grafikas, skaņas un gaismas simbiozes multimediāls uzvedums “Pilsētas dziesma”. Projekcija darbosies ik pēc piecām minūtēm, un to aplūkot varēs līdz pulksten 22. Tāpat no pulksten 17 Hercoga Jēkaba laukumā jelgavnieki tradicionāli iedegs ugunszīmes.

Vakara kulminācija svētku uguņošana plānota pulksten 20 no Liel­upes promenādes.

Savukārt 18. novembrī Jelgavas Kultūras namā bez maksas būs iespējams noskatīties dokumentālās filmas “Astoņas zvaigznes”, “Baltu ciltis”, “Mērijas ceļojums”, kā arī ģimenes filmu “Bille”.

Simtgades programmu Jelgavas Kultūras namā 21. novembrī pulksten 19 noslēgs koncerts “... manai, tavai un mūsu brīvībai...”. Svētku sajūtu uzburs Jelgavas kamerorķestris un solisti Ē.Kiršfelds, I.Āboliņa, B.Zviedre. Koncertu vadīs Liene Jakovļeva un diriģents Aigars Meri.

Sīkāka valsts svētku pasākumu programma un informācija par satiksmes ierobežojumiem svētku laikā atrodama Jelgavas un “Kultūras” mājaslapā.


Foto: Raitis Puriņš