Amerikas policistu klasika – virtuļi
Holivudas filmu radītie stereotipi par to, ka policistu ikdienas
uzturs ir eļļā vārīti donati jeb virtuļi, ir pārliecinoši nostiprinājies
cilvēku apziņā. Pieņemu, ka tik traki jau nu nav gan, ka visi šīs jomas
pārstāvji ASV to vien darītu, kā pusdienās baudītu treknus saldumus.
Nevar
noliegt, savs šarms ar glazūru vai pūdercukuru klātajos ripuļos ir.
Īpaši, ja izdodas tos nobaudīt svaigus, mīkstus un pufīgus.
Lai gan
saldumu gatavošana (tieši – gatavošana, nevis baudīšana) ir mana vājība,
īsti labi virtuļi nemaz tik viegli man rokās nedodas. Internetā un
pavārgrāmatās figurē milzum daudz recepšu, bet vēl nekad nav izdevies
tos pagatavot tādus, kā esmu iztēlojusies. Ļoti iespējams, gaidas par
vēlamo rezultātu vienkārši nav īstenojamas realitātē. Ja kādreiz dzīvē
izdosies nokļūt ASV, noteikti gribēšu pagaršot tur nopērkamos, lai
pārliecinātos par savām iedomām.
Jāatzīst, šoreiz virtuļi sanāca
tiešām pufīgi un garšīgi. Apgalvot, ka izcili, gan neņemos. Vienmēr
virtuļu receptēs par daudz jūtu rauga klātbūtni (ja recepte ir uz rauga
bāzes) un cepamo pulveri (ja sastāvā ir tas). Arī šajā cepamo pulveri
pievienoju mazāk, nekā bija teikts receptē. Bet miltus vajadzēja vairāk.
Ar šo faktu esmu saskārusies jau vairākās virtuļu receptēs – miltu
daudzums norādīts neadekvāts, un mīkla vienkārši sanāk vai nu par
šķidru, vai par biezu.
Nepieciešams
• 2 ēd.k. sviesta
• 200 g brūnā cukura
• 2 olas
• 450 g miltu (iespējams, vajadzēs vairāk)
• 4 ēd.k. cepamā pulvera (pārmēru daudz, pilnīgi pietika arī divām)
• 1/2 tējk. sāls
• 1/2 tējk. muskatrieksta
• 1/2 tējk. kanēļa
• 250 ml piena
• Neitrāla eļļa vārīšanai
• Milti darba virsmas apkaisīšanai
• 150 g tumšās šokolādes glazūrai
• Mazliet saldā krējuma un ēd.k. sviesta glazūrai
• Pūdercukurs pārkaisīšanai
Gatavošana
Sviestu
saputo ar cukuru un olām. Samaisa miltus ar cepamo pulveri, sāli,
muskatriekstu un kanēli, iejauc sviesta un olu masā. Pielej pienu un
samīca gludu mīklu.
Darba virsmu pārkaisa ar miltiem un uz tās izrullē aptuveni divus centimetrus biezu mīklu. Ar glāzi izspiež apļus, vidū ar mazāku glāzi vai formu izspiež caurumu. Noliek virtuļus uz 30 minūtēm atpūsties.
Katliņā līdz 180 grādiem uzkarsē taukvielas un cep
virtuļus no abām pusēm zeltaini brūnus. Izņem no eļļas un uz papīra
dvieļiem notecina lieko eļļu. Pirms pasniegšanas virtuļus pārkaisa ar
pūdercukuru, bet, ja tos vēlas ar glazūru, viens no variantiem ir
pārklāt ar kausētu šokolādi. Izkausē katliņā šokolādi, pievienojot saldo
krējumu un sviestu. Apsmērē virtuļus ar glazūru un apkaisa ar dekoriem.
Šo darbiņu noteikti ar prieku paveiks bērni, jo te var ļaut vaļu
fantāzijai.
Foto: Agnese Leiburga
Kategorijas
- Vietējās ziņas
- Jelgava
- Jelgavas novadā
- Ozolnieku novadā
- Latvijas ziņas
- Dobeles, Tērvetes un Auces novadā
- Ekonomika
- Uzņēmējdarbība
- Darba tirgus
- Citas ziņas
- Eiro 2014
- Politika
- Vēlēšanas 2011
- Saeimas vēlēšanas
- Citas ziņas
- Pašvaldībās
- Pašvaldību vēlēšanas 2017
- Saeimas vēlēšanas 2018
- Eiropas Parlamenta vēlēšanas 2019
- Asā hronika
- Policijas ziņas
- VUGD
- Tiesu ziņas
- Citas ziņas
- Kultūra un izklaide
- Teātri
- Izstādes
- Bibliotēkas
- Koncerti
- Citas ziņas
- Kas? Kur? Kad?
- Sports
- Basketbols
- Futbols
- Vieglatlētika
- Citas ziņas
- Hokejs
- Volejbols
- Veselība
- Aktuāli
- Padomi
- Slimnīcās
- Citas ziņas
- Stārķa ziņas
- Lietotāju raksti
- Foto/Video
- Reklāmraksti
- Citas ziņas
- Laikraksta arhīvs
- Afiša
- Izstādes
- Pasākumi un izstādes
- Chocolate & Pepper
- Video
- Aizsaulē
- Statiskas lapas
- Centrāle!
- Dzīvesstils
- Receptes
- Māja un dārzs
- Hobiji
- Pašizziņa
- Citas ziņas
- Mīluļi
- Projekti
- Projekts “Saimnieko gudri”
- Projekts “Kultūras nesēji Zemgalē”
- Projekts “Redzi apslēpto”
- Atbalsts medijiem sabiedriski nozīmīga satura veidošanai un nacionālās kultūrtelpas stiprināšanai latviešu valodā
- Projekts “Rūpēsimies par vidi!”
- Projekts “Kur dzīvosim?”
- Projekts “Mediju kritika”