Septiņi interesanti fakti par šokolādi
Galvenie kakao koku reģioni ir Rietumāfrika, Dienvidamerika, Centrālamerika; kakao koku augļus var novākt divas reizes gadā; tumšā šokolāde uzlabo atmiņu un spēju koncentrēties. Iepazīsties ar septiņiem interesantiem faktiem par šokolādi!
1. Vārds “šokolāde” pirmo reizi ienāca angļu valodā, kad 1604. gadā tiek aprakstīts, kā pagatavot dzērienu no kakao sēklas. Šokolādes pašos pirmsākumos maiji to sauca par “cacau” jeb kakao, acteki par “cacahuatl”, vēlāk “xocolatl” un visbeidzot – “chocolate” jeb šokolādi.
2. 1870. gadā pirmo šokolādes un kafijas ražotni Latvijas teritorijā – Zaļajā ielā Rīgā – atvēra vācu uzņēmējs Teodors Rigerts.
3. 1921. gadā tika nodibināta sabiedrība “Maķedonija”, kas ražoja šokolādi. Tās saldumu ražošanas apjomi strauji pieauga un kļuva tik ievērojami, ka īpašnieki uzņēmumu nolēma paplašināt un pārdēvēt par “Laimu”.
4. Šokolāde tiek gatavota no kakao pupiņām, gandrīz visi kakao koki aug 20 grādu robežās no ekvatora, 75 procenti aug astoņu grādu robežās uz abām pusēm. Galvenie kakao koku reģioni ir Rietumāfrika, Dienvidamerika, Centrālamerika.
5. Kakao koku augļus var novākt divas reizes gadā. No viena koka vienā vākšanas reizē ir iegūstamas apmēram 50 pākstis – vienā pākstī ir ap 30–50 kakao pupiņām. Lai iegūtu nepilnus simt gramus šokolādes, ir nepieciešamas 50 pupiņas. Svaigs kakao auglis smaržā atgādina svaigu gurķi.
6. Pētījumi liecina, ka tumšā šokolāde uzlabo atmiņu, spēju koncentrēties, reakcijas laiku un problēmu risināšanas prasmes, palielinot asins plūsmu uz smadzenēm. Flavonoīds, kas atrodams tumšajā šokolādē, ir labvēlīgs ne tikai sirds veselībai, bet tas arī absorbē UV gaismu, aizsargājot un uzlabojot ādu.
7. Šokolādei
piemīt unikāla īpašība – tā kūst cilvēka ķermeņa
temperatūrā. Ieliekot šokolādes gabaliņu mutē, tas uzreiz
izkūst. Tādēļ viens no sarežģītākajiem šokolādes ražošanas
procesiem ir končēšana jeb maisīšana, kuras laikā šķidro
šokolādes masu traukā rullē vairākas stundas. Tas ir
nepieciešams, lai novērstu graudainību, kas varētu parādīties,
šokolādei kūstot.
Avots: “Laimas” šokolādes muzejs
Foto: pixabay.com
Kategorijas
- Vietējās ziņas
- Jelgava
- Jelgavas novadā
- Ozolnieku novadā
- Latvijas ziņas
- Dobeles, Tērvetes un Auces novadā
- Ekonomika
- Uzņēmējdarbība
- Darba tirgus
- Citas ziņas
- Eiro 2014
- Politika
- Vēlēšanas 2011
- Saeimas vēlēšanas
- Citas ziņas
- Pašvaldībās
- Pašvaldību vēlēšanas 2017
- Saeimas vēlēšanas 2018
- Eiropas Parlamenta vēlēšanas 2019
- Asā hronika
- Policijas ziņas
- VUGD
- Tiesu ziņas
- Citas ziņas
- Kultūra un izklaide
- Teātri
- Izstādes
- Bibliotēkas
- Koncerti
- Citas ziņas
- Kas? Kur? Kad?
- Sports
- Basketbols
- Futbols
- Vieglatlētika
- Citas ziņas
- Hokejs
- Volejbols
- Veselība
- Aktuāli
- Padomi
- Slimnīcās
- Citas ziņas
- Stārķa ziņas
- Lietotāju raksti
- Foto/Video
- Reklāmraksti
- Citas ziņas
- Laikraksta arhīvs
- Afiša
- Izstādes
- Pasākumi un izstādes
- Chocolate & Pepper
- Video
- Aizsaulē
- Statiskas lapas
- Centrāle!
- Dzīvesstils
- Receptes
- Māja un dārzs
- Hobiji
- Pašizziņa
- Citas ziņas
- Mīluļi
- Projekti
- Projekts “Saimnieko gudri”
- Projekts “Kultūras nesēji Zemgalē”
- Projekts “Redzi apslēpto”
- Atbalsts medijiem sabiedriski nozīmīga satura veidošanai un nacionālās kultūrtelpas stiprināšanai latviešu valodā
- Projekts “Rūpēsimies par vidi!”
- Projekts “Kur dzīvosim?”
- Projekts “Mediju kritika”