ZZ.lv ARHĪVS

Mīlulis ar maigām adatām – pundurezis

Liene Andersone-Kolosova

2018. gada 5. novembris 15:52

4162
Mīlulis ar maigām adatām – pundurezis

“Mums ļoti patīk dzīvnieki, un par ezi savā ģimenē bijām domājuši jau sen,” stāsta Janita Lasmane. Viņas ģimenē mīt Āfrikas pigmeju pundur­ežu meitene Sise. Lai arī dzīvnieciņš ir vairāk savrupnieks un neiesaistās rotaļās kā suns vai kaķis, tomēr tas tāpat kā jebkura pieņemta dzīvā radība prasa milzu atbildību. Adatainais un simpātiskais mājdzīvnieks pagaidām ir liels retums Latvijā.

Nav bieži sastopams
Ilgāku laiku ģimene spriedusi, ka vēlas vēl kādu mazu, bet interesantu dzīvnieku. Viņiem jau ir suns, kaķis, bruņurupucis un zivtiņas. 
Uzzinājuši, ka ir Āfrikas pigmeju pundurezis. Skatījušies sludinājumus, lasījuši pieejamo informāciju par šo eksotisko dzīvnieku. Janita stāsta, ka Āfrikas pigmeju pundurezis ir Alžīrijas un Āfrikas savvaļas eža krustojums, lai iegūtu ezi turēšanai mājas apstākļos. Šķirne esot radīta 80. gados – tātad šis mājdzīvnieks ir salīdzinoši jauna radība. Ģimene pieturējusies pie nosacījuma, ka dzīvnieks nāk no labas vides, lai pēc tam nebūtu pārsteigumu, kad, nonākot pie jaunajiem saimniekiem, ezītis sāktu slimot vai viņam atklātos kādas kaites. Iepazinušies ar zooveikalu piedāvājumu, kur viens ezītis maksā 199 eiro, privātpersonu sludinājumos cena ir zemāka. Lūkojušies Rīgas virzienā, kur ir vienīgie daži Latvijā sastopamie pieredzējušākie ežu turētāji, līdz ieraudzījuši, ka viens eksemplārs tiek pārdots Liepājā. “Sagadījās, ka šie cilvēki mums ir zināmi. Viņi bija ezi paņēmuši, lai uzdāvinātu, bet izrādījās, ka dzīvās ekskluzīvās dāvanas saņēmējs par dzīvībiņu tomēr nespēj parūpēties. Cilvēkiem ir jāpadomā – ja otram dāvina dzīvnieku, to nevar gatavot kā pārsteigumu, tas ir iepriekš jāsaskaņo,” par ežu meitenes Sises iegādi stāsta Janita.

Kā pirmo raksturojošo vārdu par šo dzīvnieku pēc divu mēnešu iepazīšanas saimniece nosauc – amizants. Eksotiskais adatainis ir trīs līdz četras reizes mazāks par parasto Latvijā sastopamo ezi, kļūst rosīgs, tuvojoties naktij, savu enerģiju iztērē, skrienot pa būrītī ierīkoto ritentiņu. “Ezis spēj noskriet 12 kilometru pa nakti vien. Nav nekāds lēnais – kad palaižam dārzā, vaktēšana sanāk liela,” teic Janita. Lai arī istabas ezis ir visēdājs, pagaidām Sise ēdot tikai profesionālo kaķu barību. “Kad palaižam dārzā zālītē, tas ar purniņu meklē un atrod arī kādu kukaini, kāpuru, slieku. Viņam vajadzētu ēst arī zālīti, augļus, dārzeņus. Svarīgākais, lai ikdienā eža uzturs ir bagātīgs ar gaļu, jo tajā ir olbaltumvielas,” pastāsta saimniece. 

Pasaules izzinātājs
Pundurezim ir adatas, tomēr, rokām pieskaroties pie it kā asā kažociņa, no durstīguma nav jāsaraujas. Adatiņas ir mīkstas un maigas – sajūta ir, kā pieskaroties maigam saru paklājam vai zālei. Pundurezis ir gaišākā krāsā. Katrā reizē, kad ezi kaut kas nobiedē vai viņam pieskaras, tas nesaraujas kamolā.

Pusotru gadu vecā Sise par savu migu izraudzījusies cepuri. Tā tiek ielikta arī būrītī, kur ezis vada savas miera stundas – ik pa brīdim no tās atskan pukstēšana. Cepures vīlē Sise izkodusi caurumu, pa kuru ik pa brīdim izbāž degunu. “Tagad viņa ir salīdzinoši droša. Kad paņēmām, bija bailīga. Eža raksturs un uzvedība pret saimnieku ir tāda, kā cilvēks viņu pieradina,” skaidro saimniece. Ezis uz savu vārdu īsti neatsaucoties, tāpat ir ne pārāk atsaucīgs rotaļām. “Viņš ir dzīvnieks pasaules izzinātājs, sabiedrisks,” īsi raksturo Janita. Lūkošanās eža rosībā ir aizraujošs un nomierinošs process reizē. Ezis sevi apkopj, uz kažociņa uzspļaujot savas siekalas un ar mēli nolaizot.

Ņemot vērā, ka eksotiskie dzīvnieki un pēdējā laikā tieši pundureži kļūst arvien populārāki, dēls Valters pastāsta, ka viņa plānos ir nodarboties ar ežu pavairošanu un izplatīšanu. Mamma gan noskaidrojusi, ka Latvijā būtu grūti atrast ežu puiku. Pirmkārt, Latvijā ir ļoti maz šo mājdzīvnieku, otrkārt, ezis arī ne katru pieņems par savu otru pusīti. Ģimene noskaidrojusi, ka rīdzinieki veduši ežus precībās uz Poliju. “Taču tas ir tāls gabals, un pastāv risks, ka eži viens otru nepieņems un vienā reizē grūtniecība neiestāsies,” saka Janita. Otrs variants ir iegādāties ežu puiku, lai abi ar Sisi pakāpeniski sarod, taču arī te iespējamas problēmas. “Ja pretēja dzimuma eži dzīvo kopā, tad viņi sāks vairoties tāpat kā dabā. Gadā var būt divi metieni pa trīs līdz četriem mazuļiem, kas būtiski samazina mātes dzīves ilgumu. Dabā eži mīt apmēram sešus gadus, bet nebrīvē – pat līdz desmit gadiem, jo nav apdraudējumu, piemēram, plēsīgo dzīvnieku,” zina stāstīt saimniece. Grūtniecība ilgst 35–50 dienas, sešus centimetrus garie mazuļi piedzimst pilnībā akli, bez adatām, kas uzaug laika gaitā. Actiņas parādās līdz 18. dzīves dienai. “Domāju, ka rets veterinārārsts pagaidām ir praktizējies ežu aprūpē. Kad vedīsim suni pie ārsta, ezi paņemsim līdzi,” norāda Janita, sakot, ka mazais dzīvnieciņš esot jāsargā no caurvējiem, lai nesaķertu iesnas. Nedrīkst dot pienu, jo tas var izraisīt caureju. Tā kā ezis tiek turēts istabas temperatūrā, tad adatainis ziemas miegā pilnībā nedodas.

Atbildība par dzīvnieku
Janita paralēli stāstīšanai par ezi vairākkārt iestarpina – katru reizi, kad lēmuši par kādas radības ņemšanu, visa ģimene kopā pārrunājusi arī atbildību, kas būs jāuzņemas. “Sacījām – nevar tā darīt, ka no sākuma lielie prieki un rūpes, bet pēc laika bērniem apniks, vairs negribēsies rūpēties, bet barošanu, tīrīšanu un citas vajadzības nodrošinās mamma un tētis,” pieredzi audzināšanā izklāsta Janita. Valters par visiem dzīvniekiem rūpējas ar lielu gādību. “No rītiem mums visai ģimenei ir rituāls – es un dēls tīrām bruņurupuci, ezīti, zivtiņas, pabarojam suni un kaķi, bet tēti izsūtām sētā, lai sarauj bruņurupucim pieneņu lapas,” dzīves ritmu kopā ar tik dažādiem mīluļiem apraksta Janita.

Ģimenei bieži jautājot – kas būs nākamais dzīvnieks? Valters jau izdomājis, kas priecēs ģimeni un ciemiņus. “Tas būs hameleons,” saka zēns. Jau sācis krāt naudu šim mērķim. “Pateicoties tieši Valteram, mūsu ģimenē rodas arvien jauni un interesanti dzīvnieki. Viņš mums ir īsts dabas un dzīvnieku draugs – tas ir svarīgi, ka bērnā ir šī dabiskā apziņa, un ir lieliski, ka iespēju robežās, ja ir piemēroti apstākļi, vecāki var šo vajadzību nodrošināt. Un nenoliedzami – mums, pieaugušajiem, līdz ar bērnu pašiem patīk un aizrauj dzīvnieku lietas,” smaidot saka Janita. 

UZZIŅAI
• Savvaļā pundurezis mitinās Āfrikā: Guanā, Nigērijā, Etiopijā, Somālijā, Kenijā. 
• Pašreiz ļoti populārs mājdzīvnieks Lielbritānijā un ASV, lēnām ienāk arī Eiropas ģimenēs.
• Kažoks var būt dažādās krāsās – šokolādes brūns, kā panda, kanēļa, mokas, kafijas ar krējumu krāsā, mēdz būt arī albīni.
• Pieauguša eža izmēri: 16–35 cm garš, 1–2 kg smags.
• Ļoti sabiedrisks, ziņkārīgs un rosīgs, kā arī tīrīgs, tam patīk sava kārtība. Tikai ļoti retos gadījumos šis visēdājs cilvēkam var izraisīt alerģiju.


Foto: Dainis Ģelzis