Zemesriekstu sviests, humuss, kokoseļļa un avokado – veselīgas alternatīvas sviestam
Sviests kulinārijā jau izsenis ir bijis īpaši
iecienīts, un mūsdienās tas ir kļuvis par daudzu cilvēku
neatņemamu uztura sastāvdaļu. Tam ir patīkama garša un smarža,
un sviests labi der gan kā biezinātājs mērcēm un kūkām, gan kā
garšu papildinājums vienkāršiem kartupeļiem ar dillēm. Taču
sviests satur daudz kaloriju, tāpēc to var aizstāt arī ar citām
garšām. Ko izmantot sviesta vietā, stāsta uztura speciāliste
Olga Ļubina un “Rimi” gardēdis Normunds Baranovskis.
“Lai
gan sviests ir bagāts ar taukos šķīstošajiem vitamīniem – A,
D un E –,
tam arī piemīt augsta enerģētiskā vērtība, vidēji 740 kcal uz
100 g produkta. Tas nozīmē, ka sviestā būs augsts tauku saturs,
turklāt tā sastāvā atrodamas piesātinātās taukskābes un
holesterīns, ko mūsu organisms izmanto tauku vielmaiņā un hormonu
sintēzē. Pārmērīga sviesta lietošana var atstāt nelabvēlīgas
sekas uz cilvēka veselību, īpaši sirds un asinsvadu sistēmu,
tādēļ ir vērts aizdomāties par sviesta aizstāšanu un
ēdienkartes maiņu. To izdarīt nav grūti – mūsdienās sviesta
aizstāšanai ir daudz alternatīvu,” skaidro uztura speciāliste
Olga Ļubina.
Veselīgas un garšīgas alternatīvas
Kā
stāsta uztura speciāliste, ir gana daudz veidu, kā veselīgi un
garšīgi aizstāt sviestu. Pirmais risinājums – avokado. To var
izmantot kulinārijā, piemēram, cepot kēksus. Ja ir vēlme kaut ko
uzsmērēt uz maizītes sviesta vietā, avokado arī šeit ļoti labi
noderēs, jo labi nogatavinātam avokado ir mīksta, sviestaina
konsistence, un, pagatavojot to ar zaļumiem un citronpipariem,
avokado garšos perfekti.
Otrs risinājums sviesta aizstāšanai
– humuss. Humuss ir pasta, pagatavota no lēcām, ķiplokiem,
sezama sēklām, olīveļļas un citrona sulas. Tas ir bagāts ar
triptofanu – aminoskābi, kura organismā palīdz izstrādāt
seratonīnu jeb laimes hormonu. Pateicoties lēcām, ko pievieno
humusam, tajā būs arī daudz B grupas vitamīnu.
Sviestu
iespējams aizvietot arī ar kokosriekstu eļļu. Tomēr šis
risinājums nemazinās piesātināto taukskābju un uzņemto kaloriju
daudzumu – kokoseļļas enerģētiskā vērtība ir pat augstākā
nekā sviestam, ap 900 kcal uz 100 g. Taču, ja cilvēks dažādu
apsvērumu dēļ nevar vai nevēlas lietot sviestu, kokoseļļa ir
labs risinājums, un to var izmantot kā kulinārijā, tā
konditorejā.
“Sviestu var aizstāt arī ar zemesriekstu
sviestu, tikai šajā gadījumā jāpārliecinās par tā kvalitāti.
Savukārt, ja cilvēks vēlas samazināt uzņemto kaloriju daudzumu,
nevis izslēgt no uztura piena saturošus produktus, tai skaitā
sviestu, to var aizvietot ar svaigiem sieriem vai rikotu. Tā ir ļoti
laba alternatīva sviestam, ja gribas kaut ko uzsmērēt uz
maizītes,” atklāj Olga Ļubina.
Izslēdzot sviestu no
ēdienkartes, iespējams atklāt jaunas garšas
Lai gan esam
pieraduši sviestu plaši izmantot daudzu ēdienu pagatavošanā, tā
vietā vērts izmēģināt dažādas eļļas, kas būs stipri
veselīgākas nekā sviests. Gardēdis Normunds Baranovskis
stāsta, ka cepšanai sviesta vietā var izmantot gandrīz jebkuru
eļļu. “Vērts padomāt par eļļas garšu – piemēram, augu un
vīnogu kauliņu eļļas ir lieliskas to neitrālās garšas un
karstumizturības dēļ, savukārt otrā spieduma olīveļļās
iesaku cept zivi, pievienojot nedaudz citrona miziņas vai kādu
zaļumu. Gatavojot kūkas, lieliska alternatīva ir jau uztura
speciālistes pieminētā kokosa eļļa, jo tā, tāpat kā sviests,
atdziestot kļūst cieta. Tāpat nedrīkst aizmirst par margarīniem,
kuri gatavoti no kvalitatīvām augu eļļām, nesatur
transtaukskābes un kas pēc garšas var būt pat gardāki par
sviestu. No savas pieredzes varu teikt – ja no ēdienkartes esi
izslēdzis kaut tikai vienu ierastu produktu, iespējams atklāt
jaunus produktus un garšas, par kurām pirms tam neko nezināji!”
norāda Normunds.
Receptes sviesta aizstāšanai ir plaši
pieejamas kā kulinārijas grāmatās, tā arī interneta resursos.
Tomēr Normunds Baranovskis iesaka brīnišķīgu recepti, kurā
sviesta izmantošanai rastas alternatīvas un kas lieliski noderēs
laiskiem brīvdienu rītiem – zemesriekstu sviesta pufīgās
vafeles.
Nepieciešams:
Milti (kviešu, auzu, rīsu
pēc izvēles) – 250 g
Cepamais pulveris – 1
tējk.
Pūdercukurs – 80 g
Olas – 2 gab.
Piens (var
izmantot arī rīsu, riekstu vai sojas pienu) – 350 ml
Kokosa
eļļa – 3 ēdamk. (izkausēta)
Zemesriekstu sviests “I Love
Eco” – 70 g
Pagatavošana:
Uzkarsē vafeļu
pannu. Jauc mīklu, pievienojot sausās sastāvdaļas – miltus,
cepamo pulveri un pūdercukuru.
Piens jāuzkarsē ne vairāk kā
līdz 65 grādiem, tad pievieno kokosa eļļu un zemesriekstu
sviestu. Visu kārtīgi samaisa, pievieno sauso sastāvdaļu
maisījumu un olas. Cep tāpat kā ierasti gatavo vafeles.
Publicitātes foto
Kategorijas
- Vietējās ziņas
- Jelgava
- Jelgavas novadā
- Ozolnieku novadā
- Latvijas ziņas
- Dobeles, Tērvetes un Auces novadā
- Ekonomika
- Uzņēmējdarbība
- Darba tirgus
- Citas ziņas
- Eiro 2014
- Politika
- Vēlēšanas 2011
- Saeimas vēlēšanas
- Citas ziņas
- Pašvaldībās
- Pašvaldību vēlēšanas 2017
- Saeimas vēlēšanas 2018
- Eiropas Parlamenta vēlēšanas 2019
- Asā hronika
- Policijas ziņas
- VUGD
- Tiesu ziņas
- Citas ziņas
- Kultūra un izklaide
- Teātri
- Izstādes
- Bibliotēkas
- Koncerti
- Citas ziņas
- Kas? Kur? Kad?
- Sports
- Basketbols
- Futbols
- Vieglatlētika
- Citas ziņas
- Hokejs
- Volejbols
- Veselība
- Aktuāli
- Padomi
- Slimnīcās
- Citas ziņas
- Stārķa ziņas
- Lietotāju raksti
- Foto/Video
- Reklāmraksti
- Citas ziņas
- Laikraksta arhīvs
- Afiša
- Izstādes
- Pasākumi un izstādes
- Chocolate & Pepper
- Video
- Aizsaulē
- Statiskas lapas
- Centrāle!
- Dzīvesstils
- Receptes
- Māja un dārzs
- Hobiji
- Pašizziņa
- Citas ziņas
- Mīluļi
- Projekti
- Projekts “Saimnieko gudri”
- Projekts “Kultūras nesēji Zemgalē”
- Projekts “Redzi apslēpto”
- Atbalsts medijiem sabiedriski nozīmīga satura veidošanai un nacionālās kultūrtelpas stiprināšanai latviešu valodā
- Projekts “Rūpēsimies par vidi!”
- Projekts “Kur dzīvosim?”
- Projekts “Mediju kritika”