ZZ.lv ARHĪVS

Katrs tekstildarbs kā dzirnakmens. Ģederta Eliasa Jelgavas Vēstures un mākslas muzejā skatāma Irisas Blumates izstāde (FOTO)

zz.lv

2018. gada 1. novembris 09:28

1338
Katrs tekstildarbs kā dzirnakmens. Ģederta Eliasa Jelgavas Vēstures un mākslas muzejā skatāma Irisas Blumates izstāde (FOTO)

“Strādājot pie darba “Dzirnakmeņi”, sapratu – katrs mans tekstildarbs ir kā dzirnakmens – liels, monumentāls, mazāk iespaidīgs, bet ar savu svaru, materiālu un faktūru. Katram darbam ir savs stāsts, raksturs vai ceļojumu atmiņu uzslāņojums,” teic tekstilmāksliniece Irisa Blumate, kuras vērienīgā izstāde “Dzirnakmeņu stāsti” līdz 11. novembrim skatāma Ģederta Eliasa Jelgavas Vēstures un mākslas muzejā.

Mākslinieces miniatūrdarbs “Uuluru” starptautiskā izstādē Austrālijā ieguvis “Grand Prix”. Savukārt jaunākais darbs “Dzirnakmeņu raksti” veltīts valsts simtgadei un parāda lietu, domu, asociāciju mijiedarbību, kuras kompozicionālā un kolorītā ideja radās kādā Amerikas Lielā kanjona alā.

Mākslinieces 70 gadu jubilejas izstādē eksponēti trijās tehnikās veidoti darbi. Pirmie austi klasiskajā gobelēna tehnikā un papildināti ar dažādām faktūrām. Otrie ir ažūri tīklveida darbi, gatavoti no sintētiska materiāla tīkliem un metāla stiepļu veidojumiem, bet trešie darināti šūšanas tehnikās no dažādiem audumiem ar atšķirīgu augstuma faktūru.

Visai izstādei cauri vijas dabas tēmas, kas ir I.Blumates mīļākā ideju krātuve ar bagātu un plašu krāsu gammu.


Foto: Ruslans Antropovs