ZZ.lv ARHĪVS

Uz šķīvja un aptieciņā. Cik sīpolam kārtu, tik izmantošanas iespēju!

Sarmīte Ozola

2018. gada 31. oktobris 10:16

312
Uz šķīvja un aptieciņā. Cik sīpolam kārtu, tik izmantošanas iespēju!

Gan jau teju katrā virtuvē ir bijis brīdis, kad pastiep roku pēc sīpola, ko pievienot ēdienam, un atskārsti, ka groziņš vai maisiņš tukšs. Ja tādā brīdī izbeigušies arī ķiploki, var piedzīvot gluži vai panikas mirkli. Tad drosmīgi jāķeras pie garšvielu improvizācijas mākslas, lai kotlete iegūtu īsto garšu.

Ne mazāka panika var iestāties, ja sīpolu raža ir pārspējusi visas labākās cerības. Skatos uz novākto klājienu, kurā vairums eksemplāru savas kārtu kārtas tā uzaudzējuši, ka no viena atliektiem galiem labuma pietiek pat divām maltītēm. Tas nu ir brīdis, kad saproti – šoruden būs jāķeras klāt recepšu kladēm un interneta dzīlēm, lai tas viss pārtaptu gan interesantā, gan garšīgā veidā.

Tas, ka sīpols ir ne vien garšīgs, bet arī veselīgs, nav nekāds jaunums. Šis tik ierastais dārzenis palīdz dažādu slimību gadījumos – veicina apetīti, vielmaiņu, ārstē kuņģa slimības, kā arī nostiprina imūnsistēmu un samazina holesterīna daudzumu. Tā kā sīpoli iznīcina baktērijas, tad tas ir lielisks palīgs vīrusu laikā. Saaukstēšanās gadījumos, kā arī ārstējot klepu, noteikti palīdzēs jau izsenis pārbaudīts tautas medicīnas līdzeklis – medus ar sīpolu sulu, bet gripas ārstēšanai iesaka dzert uzsildītu pienu, kurā iejaukts sarīvēts sīpols. Uztura speciālisti norāda, ka sīpolā ir cukurs, olbaltumvielas, tauki, organiskās skābes, kalcijs, dzelzs, kālijs, fosfors, nātrijs un magnijs, kā arī bagātīgs vitamīnu klāsts – B1, B2, B6, C, E un PP. Sīpolos ir sulfīdi, kas palīdz smadzeņu darbībai, un ēteriskās eļļas, kurām ir ārstnieciska iedarbība.

Tik daudz par zinātnisko sīpola vērtīgumu, tagad dažas interesantas un pārbaudāmas receptes, lai papildinātu ēdienkarti. Vispirms jau ieteikums vai atgādinājums – buljonā sīpols jāvāra ar visu mizu, jo tikai tā tas atdos ēdienam visus vitamīnus, palielinās uzturvērtību, kā arī piešķirs buljonam krāsu.

Viss iepriekš teiktais ir droši attiecināms tikai uz dārzā vai laukā audzētu sīpolu, kura dzīves un lietošanas laika pagarināšanai nav izmantota audzētājam vien zināma ķīmija. Tāpēc tieši rudens pusē būtu lieti pārdomāt, vai tomēr kādā gadatirgū neiegādāties kārtīgu vietējo zemnieku sarūpēto, nevis visu ziemu lielveikalos pirkt kaimiņvalstīs audzētos, kuri ir tiktāl “uzlaboti”, ka pavasarī pat neprot izdzīt lociņu asnus. 

Receptes


Sīpolu kotletes
Nepieciešams: divi lieli sīpoli, liels kartupelis, trīs ēdamkarotes mannas, sāls, malti melnie pipari, sojas mērce, augu eļļa cepšanai, tomātu sula.

Pagatavošana. Ļoti smalki sagriež sīpolus (var izmantot smalcinātāju). Nomizo kartupeļus, nomazgā, smalki sarīvē un pievieno sīpoliem. Pēc garšas pieliek sāli un maltos piparus, nedaudz sojas mērces. Masai pievieno mannu, kārtīgi samaisa un atstāj 15 minūtes uzbriest.Saslapinot rokas, veido plācenīšus un eļļā cep no abām pusēm zeltainus. Tad liek katliņā un aplej ar tomātu sulu. Uz nelielas uguns sautē 30 minūtes. Pasniedz kā piedevas vai ēd ar rudzu maizi.

Sautēti sīpoli
Nepieciešams: 1 kg saldo vai parasto sīpolu, 80 g sviesta, 125 ml sausā baltvīna, 60 ml medus, 60 ml vīna etiķa (baltā), pipari, sāls.Pagatavošana. Sakarsētā pannā izkausē sviestu, liek tajā ripās sagrieztus sīpolus un uz lēnas uguns sautē, kamēr mīksti. Pēc tam pievieno pārējās sastāvdaļas un turpina sutināt, kamēr iztvaiko šķidrums. Šo ēdienu var droši glabāt ledusskapī vismaz divas nedēļas un izmantot kā piedevu gaļas ēdieniem.

Sīpolu pankūkas
Nepieciešams: glāze miltu, 2 ēdamkarotes cepamā margarīna, 2 olas, apmēram 1,5 glāzes piena, sīpols, zaļie lociņi, sāls, pipari.Pagatavošana.  Olas sakuļ ar sāli, pipariem, pievieno miltus un pienu. Sviestā zeltainus apcep kubiņos sagrieztus sīpolus, nedaudz atdzesē un iejauc mīklā, sagriež lociņus un arī iemaisa mīklā. Cep pankūkas.  

Marinēti sīpoli
Nepieciešams: 1 kg ripiņās sagrieztu sīpolu, aptuveni tējkarote sauso garšvielu mikšļa – baziliks, oregano, majorāns, timiāns, rozmarīns –, ēdamkarote sāls, 50 ml vīna etiķa (sarkanā). Sīpoli jāmarinē vismaz 2,5 stundas. Pasniedz pie gaļas ēdieniem.


Dakteris SĪPOLS!

Pret angīnu
Svaigu sīpolu sula – lieto iekšķīgi tējkaroti sulas trīs līdz piecas reizes dienā.

Pret ausu sāpēm
Sīpolu sulā samērcē vates gabaliņus un liek ausī, patur desmit minūtes.

Pret iesnām
Sīpolu sulā samērcē vates gabaliņu un patur degunā desmit minūtes divas trīs reizes dienā. Ja iesnas ir spēcīgas un deguna gļotāda jau kairināta, šo metodi izmantot nedrīkst! Tad sarīvē sīpolu, ieliek glāzē, tai uzmauc papīra turzu, kam izgriež galā nelielu caurumu. Glāzi ar rīvēto sīpolu ieliek bļodā ar karstu ūdeni un tad piecpadsmit minūtes caur papīra turzas caurumu to elpo.

Pret klepu, gripu un elpošanas ceļu iekaisumiem
Klepus, gripas un elpošanas ceļu iekaisumu gadījumā lieto sīpolu sulu, samaisītu ar medu (1:1), pa ēdamkarotei četras reizes dienā.

Potences uzlabošanai
Sīpola sula paaugstina potenci, sekmē spermas veidošanos, tā ka droši var ēst svaigus sīpolus – salātos, uz maizītes utt.

Matu sakņu stiprināšanai
Nedēļā reizi vai divas ierīvē galvas ādā divas trīs ēdamkarotes sīpolu sulas, galvu apsien ar lakatu un ļauj sulai divas stundas iedarboties, tad matus izmazgā. Sīpolu mizas stiprina matu saknes un novērš blaugznu veidošanos. Mazgājot matus sīpolu mizu novārījumā, tie kļūst spēcīgāki, iegūst zeltaini brūnu nokrāsu.

Pret zarnu parazītiem
Sarīvētu vai sīki sagrieztu sīpolu aplej ar divām glāzēm verdoša ūdens, ļauj nakti ievilkties. Dzērienu lieto pa 1/4 glāzes četras reizes dienā 20 minūtes pirms ēšanas. Kurss – trīs līdz četras dienas.

Pret galvassāpēm
Apgulties, uzlikt uz deniņiem sīpola pusītes un nedaudz tā pagulēt.

Pret stomatītu, sastrutojumiem un citām brūcēm
Apslaka brūci ar sīpolu sulu vai uzliek svaiga sīpola šķēli vai sīpolu sulā samērcētu vates gabaliņu.

Svarīgi
Sīpolu lietošanā mērenība jāievēro aknu un nieru slimniekiem, kā arī cilvēkiem ar gremošanas sistēmas darbības traucējumiem. Svaigi sīpoli lielos daudzumos nav ieteicami arī sirds un asinsvadu slimniekiem.


Foto: pixabay.com