ZZ.lv ARHĪVS

Augkopības speciālisti: Ziemāji sadīguši labi

zz.lv

2018. gada 30. oktobris 14:02

73
Augkopības speciālisti: Ziemāji sadīguši labi

Sausuma dēļ šogad graudaugu raža novākta ievērojami agrāk nekā citus gadus, radot iespēju laukus labāk sagatavot ziemāju sējai un šo darbu veikt laikus. Tādēļ arī Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra (LLKC) augkopības speciālistu veiktie apsekojumi liecina – ziemas rapsis pašlaik ir labi attīstījies pārziemošanai, ziņo centra pārstāve Ilze Rūtenberga-Bērziņa.

Siltais septembris un arī neparasti siltais oktobris nodrošinājis to, ka pat nedaudz novēlotos sējumos vai tādos, kuros sausuma dēļ aizkavējās dīgšana, augi ir labi attīstījušies. Ja tā nebūtu noticis, šādos laukos varētu sagaidīt ziemošanas problēmas. LLKC aptaujātie zemnieki norāda, ka, iespējams, šogad ziemas rapsis iesēts lielākajās platībās pēdējo gadu laikā.

Oskars Balodis, LLKC Augkopības nodaļas vadītājs: “Naktīs, gaisa temperatūrai pietuvojoties nullei, un dienā, kad tā nepakāpjas augstāk par +10 grādiem, augi iziet norūdīšanās fāzi, kad aktīva augšana nenotiek, bet tiek uzkrāts cukurs un citas barības vielas, lai veiksmīgi pārvarētu ziemu. Taču graudaugu lauki izskatās labi, un lielākā daļa lauku cero vai ir tuvu cerošanai, kas nozīmē, ka ir potenciāls labam ražas gadam.”


Foto: pixabay.com