ZZ.lv ARHĪVS

Kartupeļu kroketes ar ķilavām. Daigas Jurģes recepte, kas derēs pat Latvijas simtgades svētku galdā

Sandra Pētersone

2018. gada 29. oktobris 21:33

252
Kartupeļu kroketes ar ķilavām. Daigas Jurģes recepte, kas derēs pat Latvijas simtgades svētku galdā

Bērnudārza pavāres un divu bērnu māmiņas Daigas Jurģes ģimenē otra dzīve jeb ceļš uz vēderu tiek dots kartupeļu biezputrai. Ja vienā reizē visa netiek apēsta, vai nu sacep, vai arī gatavo kroketes.

“Tagad visi runā par Latvijas simtgadi. Nu tad, lūk, glīti noformēts, tas var būt ēdiens pat valsts simtgades galdā, ko pasniegt kopā ar Latvijas ķilavām,” iesaka Daiga. Šādu no tupeņu biezputras otrreiz pagatavotu ēdienu svētku reizē var pasniegt galdā “pa smuko” – glīti noformētu un ar skābu krējumu, kam pievieno zaļumus, ķiploku, sāli, piparus. Garšas buķeti iespējams papildināt, klāt pasniedzot ķilavas.

Sastāvdaļas

Kroketēm (mazākai porcijai) vajadzēs glāzi kartupeļu biezeņa, olas dzeltenumu, 1/4 glāzes rīvēta siera (šķirne pēc izvēles), glāzi rīvmaizes apviļāšanai, olu apviļāšanai, trīs četras glāzes augu eļļas vārīšanai, kā arī sāli un piparus (jo vairāk ēdēju, jo izejvielu daudzums ir jāpalielina).

Pagatavošana

Sajauc kartupeļu biezeni ar olas dzeltenumu, sieru, pipariem un sāli. Izveido nelielas bumbiņas. Ja masa šķiet par mīkstu, pievieno miltus.

Sakuļ olu.

Bumbiņas iemērc sakultā olā, tad – rīvmaizē.

Liek vārīties dziļākā pannā sakarsētā eļļā apmēram trīs minūtes, līdz bumbiņas kļūst zeltainas (ar eļļu nevajag pārspīlēt, tai tikai jāapņem bumbiņas).

Eļļu no  gatavajām bumbiņām nosusina uz papīra dvieļa.

Pasniedz siltas ar skābu krējumu.

Sieru iespējams aizstāt ar kūpinātu gaļu, ko, kubiņos sagrieztu, vispirms sacep ar sīpoliem un liekās taukvielas pēc tam notecina.

Materiāls tapis ar Latvijas vides aizsardzības fonda finansiālu atbalstu