Izmēģini tradicionālās zviedru gaļas bumbiņas, kas tā garšo Karlsonam!
Latvijā šobrīd tik populārās Zviedrijas tradicionālās gaļas bumbiņas būtībā ir līdzīgas pie mums zināmajām kotletēm un tefteļiem, jo arī gatavotas no maltās gaļas.
Zviedrijā viens no tradicionālajiem un zviedru virtuvēs bieži gatavotajiem ēdieniem ir gaļas bumbiņas (köttbullar), kas visbiežāk tiek ceptas uz pannas vai cepeškrāsnī un pasniegtas ar kartupeļu biezputru un brūkleņu mērci. Tās gatavo arī kā uzkodas.
“Turklāt gaļas bumbiņas var pagatavot dažādos veidos, variējot ar garšvielām un tā iegūstot atšķirīgu garšu. Pamata garšvielas Zviedrijas tradicionālajām gaļas bumbiņām ir sāls un maltie pipari, bet malto gaļu var izvēlēties gan viena veida – cūkgaļu, jēra gaļu, vistas gaļu – vai atkarībā no saderības veidot jauktās gaļas bumbiņas. Brūkleņu mērci var pagatavot, viegli savārot brūklenes, vai izmantot brūkleņu ievārījumu. Līdzīgi kā Latvijā bērni ir iecienījuši frikadeles un kotletes, tā bērni Zviedrijā labprāt ēd tradicionālās gaļas bumbiņas. Ne velti tās ļoti garšo arī zviedru iemīļotās rakstnieces Astridas Lindgrēnes populārajam varonim Karlsonam, kurš dzīvo uz jumta. Zviedrijā tiek uzskatīts, ka gaļas bumbiņu recepti no Osmaņu impērijas atveda karalis Kārlis XII (1682–1718),” tā AS “Santa Maria” mārketinga vadītāja Baltijas valstīs Inga Auziņa.
Gaļas
bumbiņas
4 porcijas
Laiks: 30 minūtes
Klasiskas un ātri pagatavojamas gaļas bumbiņas garšos visai ģimenei. Pasniedz ar kartupeļu biezputru un brūkleņu mērci.
Sastāvdaļas.
2 šķipsnas maltu melno piparu
0,5 dl rīvmaizes
1 dl piena
500 g jauktas maltās gaļas
1 dzeltenais sīpols
1 ola
2 tējk. sāls
2 ēd.k. sviesta vai margarīna cepšanai
Pagatavošana.
1. Samaisiet rīvmaizi ar pienu, atstājiet iesūkties uz piecām minūtēm.
2. Smalki sasmalciniet sīpolu un samaisiet ar malto gaļu, olu, sāli un melnajiem pipariem. Ielejiet rīvmaizes maisījumā un samaisiet līdz viendabīgai masai.
3. Izveidojiet no maltās gaļas vienāda izmēra apaļas bumbiņas.
4. Apcepiet gaļas bumbiņas sviestā uz vidējas uguns piecas desmit minūtes.
Vistas gaļas bumbiņas
4 porcijas
Laiks: 30 minūtes
Pagatavojiet vistas gaļas bumbiņas tradicionālo cūkgaļas kotlešu vietā!
Sastāvdaļas
100 ml krējuma
1 sīpols
500 g maltas vistas gaļas
1 ola
1 tējk. sāls
2 šķipsnas “Santa Maria” smaržīgo piparu
2 šķipsnas maltu melno piparu, 39 g
2 ēd.k. sviesta
Pagatavošana.
1. Bļodā sajauciet rīvmaizi ar krējumu un ļaujiet tai pastāvēt
piecas minūtes.
2.
Smalki sagrieziet sīpolu.
3.
Rīvmaizes un krējuma maisījumam pievienojiet sīpolu, maltu
vistas gaļu, olu un garšvielas un labi samaisiet. Izveidojiet
gaļas bumbiņas.
4.
Uzkarsējiet pannā sviestu un cepiet gaļas bumbiņas, līdz tās
ir gatavas –
aptuveni septiņas minūtes.
Publicitātes foto
Kategorijas
- Vietējās ziņas
- Jelgava
- Jelgavas novadā
- Ozolnieku novadā
- Latvijas ziņas
- Dobeles, Tērvetes un Auces novadā
- Ekonomika
- Uzņēmējdarbība
- Darba tirgus
- Citas ziņas
- Eiro 2014
- Politika
- Vēlēšanas 2011
- Saeimas vēlēšanas
- Citas ziņas
- Pašvaldībās
- Pašvaldību vēlēšanas 2017
- Saeimas vēlēšanas 2018
- Eiropas Parlamenta vēlēšanas 2019
- Asā hronika
- Policijas ziņas
- VUGD
- Tiesu ziņas
- Citas ziņas
- Kultūra un izklaide
- Teātri
- Izstādes
- Bibliotēkas
- Koncerti
- Citas ziņas
- Kas? Kur? Kad?
- Sports
- Basketbols
- Futbols
- Vieglatlētika
- Citas ziņas
- Hokejs
- Volejbols
- Veselība
- Aktuāli
- Padomi
- Slimnīcās
- Citas ziņas
- Stārķa ziņas
- Lietotāju raksti
- Foto/Video
- Reklāmraksti
- Citas ziņas
- Laikraksta arhīvs
- Afiša
- Izstādes
- Pasākumi un izstādes
- Chocolate & Pepper
- Video
- Aizsaulē
- Statiskas lapas
- Centrāle!
- Dzīvesstils
- Receptes
- Māja un dārzs
- Hobiji
- Pašizziņa
- Citas ziņas
- Mīluļi
- Projekti
- Projekts “Saimnieko gudri”
- Projekts “Kultūras nesēji Zemgalē”
- Projekts “Redzi apslēpto”
- Atbalsts medijiem sabiedriski nozīmīga satura veidošanai un nacionālās kultūrtelpas stiprināšanai latviešu valodā
- Projekts “Rūpēsimies par vidi!”
- Projekts “Kur dzīvosim?”
- Projekts “Mediju kritika”