Asiņainais Frankenšteins un indīgie āboli – pagatavo pats našķus Halovīnam!
Lai arī Visu svēto dienas priekšvakars jeb tā sauktais Halovīns daudzos vēl arvien izraisa pretrunīgas emocijas, veikalu tīkla “Elvi” pārdošanas dati gadu no gada nemainīgi apstiprina – šo dienu Latvijā tomēr svin, un vismaz bērni tajā tiek lutināti ar dažādiem saldumiem un citiem piemērotiem našķiem vai nelielām rotaļlietām. Lai Halovīna svinētājus šogad izdotos pārsteigt ar kādu netipiskāku kārumu, pavāre un uztura speciāliste Jevgēnija Jansone kopā ar nacionālo pārtikas mazumtirdzniecības tīklu “Elvi” piedāvā divas radošas receptes mazliet šausminošiem Visu svēto dienas priekšvakara saldumiem.
Asiņainais Frankenšteins
Sastāvdaļas
50 g rapšu eļļas
1 ola
100 g apelsīnu sulas
10 g ābolu etiķa
5 g sodas
100 g paniņu
140 g pilngraudu kviešu miltu
70 g cukura
10 g kakao pulvera
½ tējk. sāls
½ tējk. cepamā pulvera
½ tējk. sarkanas krāsvielas
200 g krēmsiera
70 g saldā krējuma
Medus
200 g baltās šokolādes
20 g melnās šokolādes
1 ēdamk. “matcha” tējas pulvera vai zaļās krāsvielas
Pagatavošana
Sakarsē cepeškrāsni līdz 180 grādu karstumam. Ietauko ar 20x20 cm lielu cepamo formu.
Lielā bļodā sajauc eļļu ar olu. Atsevišķā bļodā sajauc apelsīnu sulu, etiķi un sodu. Abus maisījumus sajauc kopā, pievieno miltus, kakao, cepamo pulveri, sāli un cukuru. Visu kārtīgi samaisa un pievieno paniņas, tad atkal samaisa. Pievieno sarkano krāsvielu, daudzumu variējot pēc savas vēlmes, un maisa, līdz masa kļūst viendabīga. Mīklu uz 20 minūtēm atstāj istabas temperatūrā, tad lej formā un cep aptuveni 35 minūtes, gatavību pārbaudot ar kociņu.
Iegūto biskvītu atdzesē līdz istabas temperatūrai un tad pa daļām sablendē – šādi tiks iegūtas drupačas. Tad saputo saldo krējumu kopā ar krēmsieru un medu, kura daudzumu izvēlas pēc garšas (to var arī vispār nepievienot). Samaisa drupačas ar krēmsiera masu un izmaisa līdz viendabīgai konsistencei. No iegūtās masas ar rokām veido stienīšus vai citas formas konfektes. Katrā konfektē iedur koka irbulīti, liek uz cepampapīra un tad uz divām trim stundām atdzesē saldētavā.
Ūdens peldē izkausē šokolādi kopā ar “matcha” tēju vai krāsvielu, iegūto masu pārlej krūzē (krūzei jābūt nedaudz dziļākai par konfekšu augstumu). Izņem konfektes no saldētavas un katru mērcē zaļajā šokolādes masā, lai tā no visām pusēm pārklātu konfektes. Tas jādara ātri, jo šokolāde uzreiz sastings.
Konfektes pabeidz rotāt ar izkausētu balto un melno šokolādi, ļaujot vaļu fantāzijai – var veidot acis, muti utt. Ja vēlas izveidot no galvas pilošas asinis vai citus asins zīmējumus, baltajai šokolādei jāpievieno sarkanā krāsviela.
Gatavās konfektes uz pāris stundām liek ledusskapī un tad bauda vai iepriecina ar tām maskās tērptos viesus.
Indīgie āboli
Sastāvdaļas
8–12 nelieli āboli
400 g cukura
100 g ūdens
150 g tumšā cukurniedru sīrupa vai melases
30 g sviesta
½ tējk. sāls
1 tējk. melnās pulverveida krāsvielas – augogles (var lietot arī sēpijas tinti, bet tad karamelei var būt zivs piegarša)
koka irbulīši
melnās lentītes rotāšanai
Pagatavošana
Ābolus nomazgā un kārtīgi nosusina.
Gatavo melno karameli – katlā ar biezu pamatni ieber cukuru, ūdeni, sāli, sviestu, melno krāsvielu un sīrupu. Uzvāra un vāra vēl aptuveni 12 minūtes, līdz karamele sabiezē (ja ir konditorejas termometrs, tad tam ir jārāda 145°C). Iegūto karameli noņem no plīts, ātri apmērcē tajā visus ābolus, katrā iedurot kociņu, uz kura ābols turēsies. Karamelei ābols jāpārklāj no visām pusēm. Pēc tam ābolus liek uz cepampapīra, un ļauj karamelei sastingt.
Koka irbulīšus rotā ar lentītēm un pasniedz Halovīna svinētājiem.
Publicitātes foto
Kategorijas
- Vietējās ziņas
- Jelgava
- Jelgavas novadā
- Ozolnieku novadā
- Latvijas ziņas
- Dobeles, Tērvetes un Auces novadā
- Ekonomika
- Uzņēmējdarbība
- Darba tirgus
- Citas ziņas
- Eiro 2014
- Politika
- Vēlēšanas 2011
- Saeimas vēlēšanas
- Citas ziņas
- Pašvaldībās
- Pašvaldību vēlēšanas 2017
- Saeimas vēlēšanas 2018
- Eiropas Parlamenta vēlēšanas 2019
- Asā hronika
- Policijas ziņas
- VUGD
- Tiesu ziņas
- Citas ziņas
- Kultūra un izklaide
- Teātri
- Izstādes
- Bibliotēkas
- Koncerti
- Citas ziņas
- Kas? Kur? Kad?
- Sports
- Basketbols
- Futbols
- Vieglatlētika
- Citas ziņas
- Hokejs
- Volejbols
- Veselība
- Aktuāli
- Padomi
- Slimnīcās
- Citas ziņas
- Stārķa ziņas
- Lietotāju raksti
- Foto/Video
- Reklāmraksti
- Citas ziņas
- Laikraksta arhīvs
- Afiša
- Izstādes
- Pasākumi un izstādes
- Chocolate & Pepper
- Video
- Aizsaulē
- Statiskas lapas
- Centrāle!
- Dzīvesstils
- Receptes
- Māja un dārzs
- Hobiji
- Pašizziņa
- Citas ziņas
- Mīluļi
- Projekti
- Projekts “Saimnieko gudri”
- Projekts “Kultūras nesēji Zemgalē”
- Projekts “Redzi apslēpto”
- Atbalsts medijiem sabiedriski nozīmīga satura veidošanai un nacionālās kultūrtelpas stiprināšanai latviešu valodā
- Projekts “Rūpēsimies par vidi!”
- Projekts “Kur dzīvosim?”
- Projekts “Mediju kritika”