ZZ.lv ARHĪVS

Asiņainais Frankenšteins un indīgie āboli – pagatavo pats našķus Halovīnam!

zz.lv

2018. gada 26. oktobris 20:28

182
Asiņainais Frankenšteins un indīgie āboli – pagatavo pats našķus Halovīnam!

Lai arī Visu svēto dienas priekšvakars jeb tā sauktais Halovīns daudzos vēl arvien izraisa pretrunīgas emocijas, veikalu tīkla “Elvi” pārdošanas dati gadu no gada nemainīgi apstiprina – šo dienu Latvijā tomēr svin, un vismaz bērni tajā tiek lutināti ar dažādiem saldumiem un citiem piemērotiem našķiem vai nelielām rotaļlietām. Lai Halovīna svinētājus šogad izdotos pārsteigt ar kādu netipiskāku kārumu, pavāre un uztura speciāliste Jevgēnija Jansone kopā ar nacionālo pārtikas mazumtirdzniecības tīklu “Elvi” piedāvā divas radošas receptes mazliet šausminošiem Visu svēto dienas priekšvakara saldumiem.


Asiņainais Frankenšteins

Sastāvdaļas

50 g rapšu eļļas

1 ola

100 g apelsīnu sulas

10 g ābolu etiķa

5 g sodas

100 g paniņu

140 g pilngraudu kviešu miltu

70 g cukura

10 g kakao pulvera

½ tējk. sāls

½ tējk. cepamā pulvera

½ tējk. sarkanas krāsvielas

200 g krēmsiera

70 g saldā krējuma

Medus

200 g baltās šokolādes

20 g melnās šokolādes

1 ēdamk. “matcha” tējas pulvera vai zaļās krāsvielas


Pagatavošana

Sakarsē cepeškrāsni līdz 180 grādu karstumam. Ietauko ar 20x20 cm lielu cepamo formu.

Lielā bļodā sajauc eļļu ar olu. Atsevišķā bļodā sajauc apelsīnu sulu, etiķi un sodu. Abus maisījumus sajauc kopā, pievieno miltus, kakao, cepamo pulveri, sāli un cukuru. Visu kārtīgi samaisa un pievieno paniņas, tad atkal samaisa. Pievieno sarkano krāsvielu, daudzumu variējot pēc savas vēlmes, un maisa, līdz masa kļūst viendabīga. Mīklu uz 20 minūtēm atstāj istabas temperatūrā, tad lej formā un cep aptuveni 35 minūtes, gatavību pārbaudot ar kociņu.

Iegūto biskvītu atdzesē līdz istabas temperatūrai un tad pa daļām sablendē – šādi tiks iegūtas drupačas. Tad saputo saldo krējumu kopā ar krēmsieru un medu, kura daudzumu izvēlas pēc garšas (to var arī vispār nepievienot). Samaisa drupačas ar krēmsiera masu un izmaisa līdz viendabīgai konsistencei. No iegūtās masas ar rokām veido stienīšus vai citas formas konfektes. Katrā konfektē iedur koka irbulīti, liek uz cepampapīra un tad uz divām trim stundām atdzesē saldētavā.

Ūdens peldē izkausē šokolādi kopā ar “matcha” tēju vai krāsvielu, iegūto masu pārlej krūzē (krūzei jābūt nedaudz dziļākai par konfekšu augstumu). Izņem konfektes no saldētavas un katru mērcē zaļajā šokolādes masā, lai tā no visām pusēm pārklātu konfektes. Tas jādara ātri, jo šokolāde uzreiz sastings.

Konfektes pabeidz rotāt ar izkausētu balto un melno šokolādi, ļaujot vaļu fantāzijai – var veidot acis, muti utt. Ja vēlas izveidot no galvas pilošas asinis vai citus asins zīmējumus, baltajai šokolādei jāpievieno sarkanā krāsviela.

Gatavās konfektes uz pāris stundām liek ledusskapī un tad bauda vai iepriecina ar tām maskās tērptos viesus.




Indīgie āboli

Sastāvdaļas

8–12 nelieli āboli

400 g cukura

100 g ūdens

150 g tumšā cukurniedru sīrupa vai melases

30 g sviesta

½ tējk. sāls

1 tējk. melnās pulverveida krāsvielas – augogles (var lietot arī sēpijas tinti, bet tad karamelei var būt zivs piegarša)

koka irbulīši

melnās lentītes rotāšanai

 

Pagatavošana

Ābolus nomazgā un kārtīgi nosusina.

Gatavo melno karameli – katlā ar biezu pamatni ieber cukuru, ūdeni, sāli, sviestu, melno krāsvielu un sīrupu. Uzvāra un vāra vēl aptuveni 12 minūtes, līdz karamele sabiezē (ja ir konditorejas termometrs, tad tam ir jārāda 145°C). Iegūto karameli noņem no plīts, ātri apmērcē tajā visus ābolus, katrā iedurot kociņu, uz kura ābols turēsies. Karamelei ābols jāpārklāj no visām pusēm. Pēc tam ābolus liek uz cepampapīra, un ļauj karamelei sastingt.

Koka irbulīšus rotā ar lentītēm un pasniedz Halovīna svinētājiem.



Publicitātes foto