Piena otrā dzīve
Piens un tā produkti laikam gan ir tie, ko var izmantot milzum daudzās receptēs, pat ja tie jau ir mazliet apstāvējušies un nav baudāmi svaigā veidā. Kurš gan nav cepis pankūkas no biezpiena, kas vairs nav pirmā svaiguma un vienkārši tāpat ar krējumu samaisīts nešķistu gana garšīgs.
Ne vienu vien recepti var atgūt no senākiem laikiem, kad taupīgu un pārdomātu variantu katrā mājā bija ne mazums. Gluži vienkārši nevarēja atļauties īpaši šķērdēties ar produktiem, jo nebija nedz bagātīga piedāvājama, nedz tie arī bija pieejami.
Man vēl dzīvā
atmiņā, ka pāri palikusī piena zupa vienmēr otrā dienā pārvērtās par
pankūkām. Tolaik makaroniem piemita nelāgs paradums, izmirkstot
šķidrumā, pārvērsties par nepievilcīga skata salipušu masu, tāpēc
sildītu šo zupu neviens vairs negribēja ēst. Mamma vēl bieži vien šo
pankūku mīklu papildināja ar ābolu gabaliņiem. Vienu dienu tik ļoti
sakārojās tieši šādas pankūkas, ka pagatavoju vakariņās krietnu porciju
piena zupas, lai nākamajā rītā varētu no tās pārpalikuma izcept
pankūkas.
Daudzās receptēs ļoti labi izmantojams rūgušpiens. Arī tas ir viens no iemesliem, kāpēc iestāvējušos pienu neliet ārā, bet nolikt vēl istabas temperatūrā, lai pārvērstos rūgušpienā.
No paveca
biezpiena (bet nevajag pārspīlēt – ja tas apaudzis ar pelējuma kažoku,
tad pavisam noteikti jau ir nokavēts) var pagatavot ļoti vienkāršus, bet
garšīgus cepumus, vienādās daļās liekot biezpienu, aukstu mazos
gabaliņos sagrieztu sviestu un miltus. To visu sastrādā mīklā un vismaz
uz pusstundu ievieto ledusskapī. Mīklu izrullē un izgriež ripas,
apvelkot neliela izmēra šķīvītim, tās pēc tam sadala trīsstūrīšos, uz
kuriem liek pēc izvēles sāļu (desas, gaļas un (vai) siera stienīšus) vai
saldu (ābola stienīšus, ievārījuma piciņas u.tml.) pildījumu. Cepumus
sarullē un apsmērē ar sakultu olu. Saldajam variantam pārkaisa ar cukuru
un kanēli, sāļajam – ar sāli un ķimenēm. Cep cepeškrāsnī, kamēr
zeltaini brūni. Garšo ļoti labi, un neviens pat neiedomāsies, ka mīklā
izmantotais biezpiens nebija pirmā svaiguma.
Pastāvējušu biezpienu var izmantot arī sacepumam, plātsmaizei vai plācenīšiem, bet to nebūtu ieteicams likt neceptos saldajos ēdienos, tad gan būs jūtama piegarša.
Saimniecēm
noteikti zināmas dažādas kēksu un plātsmaižu receptes ar rūgušpienu
sastāvā, bet vēl viena garda iespēja, kur to izmantot, ir beļģu vafeles.
Šim kārumam arī ir visdažādākās receptes, bet mūsu mājā tieši šīs, ar
rūgušpienu sastāvā, tiek vērtētas kā visgaršīgākās.
Beļģu vafeles
Nepieciešams
• 2 olas
• 400 ml rūgušpiena
• 200 g kviešu miltu
• 60 ml eļļas
• ēdamkarote cukura
• šķipsniņa sāls
• 2 tējkarotes cepamā pulvera
Pagatavošana
Bļodā
viendabīgā masā saputo olas. Pievieno rūgušpienu, eļļu, cukuru un sāli.
Iesijā miltus un cepamo pulveri. Sajauc mīklu viendabīgā masā.
Sakarsē vafeļu pannu. Lej mīklu uz pannas un izlīdzina. Cep, līdz vafeles kļuvušas zeltaini brūnas.
Vafeles visgardākās ir siltas, papildinātas ar kausētu šokolādi un (vai) putukrējumu, kā arī svaigām ogām vai augļiem.
Foto: Raitis Puriņš
Materiāls tapis ar Latvijas vides aizsardzības fonda finansiālu atbalstu
Kategorijas
- Vietējās ziņas
- Jelgava
- Jelgavas novadā
- Ozolnieku novadā
- Latvijas ziņas
- Dobeles, Tērvetes un Auces novadā
- Ekonomika
- Uzņēmējdarbība
- Darba tirgus
- Citas ziņas
- Eiro 2014
- Politika
- Vēlēšanas 2011
- Saeimas vēlēšanas
- Citas ziņas
- Pašvaldībās
- Pašvaldību vēlēšanas 2017
- Saeimas vēlēšanas 2018
- Eiropas Parlamenta vēlēšanas 2019
- Asā hronika
- Policijas ziņas
- VUGD
- Tiesu ziņas
- Citas ziņas
- Kultūra un izklaide
- Teātri
- Izstādes
- Bibliotēkas
- Koncerti
- Citas ziņas
- Kas? Kur? Kad?
- Sports
- Basketbols
- Futbols
- Vieglatlētika
- Citas ziņas
- Hokejs
- Volejbols
- Veselība
- Aktuāli
- Padomi
- Slimnīcās
- Citas ziņas
- Stārķa ziņas
- Lietotāju raksti
- Foto/Video
- Reklāmraksti
- Citas ziņas
- Laikraksta arhīvs
- Afiša
- Izstādes
- Pasākumi un izstādes
- Chocolate & Pepper
- Video
- Aizsaulē
- Statiskas lapas
- Centrāle!
- Dzīvesstils
- Receptes
- Māja un dārzs
- Hobiji
- Pašizziņa
- Citas ziņas
- Mīluļi
- Projekti
- Projekts “Saimnieko gudri”
- Projekts “Kultūras nesēji Zemgalē”
- Projekts “Redzi apslēpto”
- Atbalsts medijiem sabiedriski nozīmīga satura veidošanai un nacionālās kultūrtelpas stiprināšanai latviešu valodā
- Projekts “Rūpēsimies par vidi!”
- Projekts “Kur dzīvosim?”
- Projekts “Mediju kritika”