ZZ.lv ARHĪVS

Ornitologs: Dobeles un Tukuma novadā plānoto vēja parku pašreizējais projekts vērtējams kā putnu aizsardzībai optimālākais

LETA

2018. gada 22. oktobris 15:13

483
Ornitologs: Dobeles un Tukuma novadā plānoto vēja parku pašreizējais projekts vērtējams kā putnu aizsardzībai optimālākais

Dobeles un Tukuma novadā plānoto vēja parku pašreizējais projekts no putnu aizsardzības viedokļa vērtējams kā optimālākais, kāds šajā reģionā ir iespējams, teikts eksperta un Latvijas Ornitologu biedrības projektu vadītāja Rolanda Lebusa atzinumā par SIA "Eolus" plānoto vēja parku ekspluatācijas ietekmi uz savvaļas putnu populācijām.

Eksperts savā atzinumā norādījis, ka tuvākās regulārās un daudzskaitlīgās putnu koncentrācijas atrodas pietiekami drošā attālumā no plānotajiem vēja parkiem – 2,5 kilometru attālumā uz ziemeļaustrumiem atrodas liels atpūtas, nakšņošanas un barošanās vietu komplekss Ķemeru Nacionālajā parkā, un līdzīgs komplekss atrodas dabas parkā "Svētes paliene", kas ir 19,5 kilometru attālumā uz dienvidaustrumiem.

Savukārt tuvākās zināmās īpaši aizsargājamo dienas plēsīgo putnu sugu un melno stārķu ligzdošanas teritorijas pamatā atrodas plānoto vēja parku perifērijā salīdzinoši drošā vai drošā attālumā no vēja elektrostacijām.

No putnu interešu viedokļa riskantākā plānoto vēju parku daļa atrodas teritorijas dienvidu daļā, kur ietverts Lielais Ausekļu dīķis un tā perifērija. Dīķī ir piemēroti barošanās apstākļi putniem, kas barību iegūst bradājot, tai skaitā melnajiem stārķiem.

Lai arī šī suga iecerētajās teritorijās nav novērota, nav izslēgts, ka laiku pa laikam no netālā mikrolieguma, kas atrodas pie Lejasstrazdiem, putni var atlidot uz Lielo Ausekļu dīķi baroties, īpaši laikā kad tajā ūdens līmenis ir zems. Dīķi un tā perifērijā ir reģistrēta arī citu putnu, tai skaitā īpaši aizsargājamo sugu salīdzinoši liela koncentrācija.

Balstoties uz šiem argumentiem, eksperts savā atzinumā aicina "Eolus" izvairīties no piecu vēja elektrostaciju būvniecības, vai arī tās pārvietot uz teritorijas ziemeļu daļu. Šādā veidā līdz 3,6 kilometriem tiktu palielināts attālums no melno stārķu mikrolieguma.

Atzinumā arī norādīts, ka plānotajiem vēja parkiem tuvākā "Natura 2000" teritorija ir dabas liegums "Riesta–Džūkstenes purvs", kura robežai tuvākā vēja elektrostacija ir plānota 140 metru attālumā austrumu virzienā. Citas tuvākās "Natura 2000" teritorijas ir Ķemeru Nacionālais parks 9,4 kilometru attālumā uz ziemeļaustrumiem, dabas liegums "Līvbērzes liekņa" 13 kilometru attālumā uz austrumiem un dabas liegums "Zebrus un Svētes ezers" 15 kilometru attālumā uz dienvidrietumiem.

Abiem vēja parkiem tuvākie mikroliegumi, kas nodibināti putnu aizsardzībai ir melnajam stārķim, jūras ērglim, zivju ērglim un mazajam ērglim. Saskaņā ar uzņēmuma veikto izpēti 2015. un 2016.gada ligzdošanas un migrāciju sezonās, kā arī, balstoties uz interneta datu bāzes "Dabasdati.lv" informāciju, abu iecerēto vēja parku teritorijās un to perifērijā konstatētas 16 īpaši aizsargājamās putnu sugas – ziemeļu gulbis, paipala, lielais baltais gārnis, baltais stārķis, melnais stārķis, jūras ērglis, niedru lija, pļavu lija, lauku lija, mazais ērglis, zivju ērglis, lielais piekūns, lauku piekūns, dzērve, dzeltenais tārtiņš un lielais ķīris. Tāpat netālu no teritorijām novērots vistu vanags, kura aizsardzībai to ligzdām veidojami mikroliegumi.

Nozīmīgas zosveidīgo putnu un ziemeļu gulbju koncentrācijas un šo putnu pārlidojuma trases plānoto vēja parku teritorijā un to perifērijā nav reģistrētas.

Tuvākās zināmās jūras ērgļu ligzdas atrodas vairāk nekā sešu kilometru attālumā no abu plānoto vēja parku ārējām vēja elektrostacijām. Līdz ar to, vismaz minētajiem putniem apdraudējums ir vērtējams kā mērens. Abos vēja parkos un to tuvākajā apkaimē nav zināma neviena zivju ērgļa ligzda un nav informācijas arī par iespējamu ligzdošanu.

Vislielākais putnu skaits vienuviet plānoto vēja parku teritorijās konstatēts 2016.gadā, kad tika reģistrēts dzērvju bars ar 106 šīs sugas īpatņiem.

Kā ziņots, par mēnesi pagarināta parakstu vākšana pret vēja elektrostaciju parka izveidi Dobeles un Tukuma novados, aģentūru LETA informēja iedzīvotāju iniciatīvas grupas "Par Zemgali bez vēja ģeneratoriem" pārstāvji.

Pašlaik savākto parakstu skaits tiek apkopots, taču līdz septembra beigām bija savākti 4098 paraksti, par ko tika informētas Dobeles un Tukuma novadu pašvaldības. Parakstu vākšana tagad pagarināta līdz 17.novembrim, jo pieaugot iedzīvotāju informētība par iecerēto. Parakstu vākšana tiek turpināta vairākos uzņēmumos, degvielas uzpildes stacijās un veikalos.

"Iedzīvotāji ir sašutuši, ka par projektu nekas nav bijis zināms pat tiešiem zemes gabalu kaimiņiem, nemaz nerunājot par citiem tuvākiem un tālākiem šīs apkārtnes iedzīvotājiem," teikts iniciatīvas grupas paziņojumā, paužot bažas par to, kādā veidā rīkotas sākotnējās sabiedrības aptaujas, jo iedzīvotāju neesot zinājuši par attīstītāja iecerēm.

Tajā arī uzsvērts, ka iedzīvotāji neredz nekādus ieguvumus, tikai risku savai veselībai, dabai, videi un mājām.

Jau vēstīts, ka iedzīvotāju grupa sākusi parakstu vākšanu pret vēja elektrostaciju parka izbūvi Dobeles un Tukuma novados. SIA "Baltic Candles Ltd." direktore Zita Sāviča stāstīja, ka plānots savākt vismaz tik daudz parakstu, cik iedzīvotāji pēdējās vēlēšanās ievēlējuši Dobeles novada domi.

Lai arī sabiedriskajā apspriedē par parka ietekmes uz vidi novērtējumu Dobelē piedalījās tikai vairāki desmiti iedzīvotāju, parakstu vācēji ir pārliecināti, ka viņu akcijā aktivitāte būs lielāka. Sāviča pauda, ka apspriede netika savlaicīgi izziņota, turklāt tā notika darba dienas vidū.

Parakstus plānos iesniegt vietējās pašvaldībās, un vismaz Dobeles pašvaldība iedzīvotājiem ir solījusi, ka viņu viedoklis tikšot ņemts vērā.

Uzņēmums "Eolus" tuvāko četru gadu laikā Dobeles un Tukuma novados par aptuveni 250 miljoniem eiro plāno būvēt Latvijā lielāko vēja elektrostaciju parku, uzstādot 51 vēja turbīnu.

"Eolus" valdes loceklis Gatis Galviņš iepriekš atzīmēja, ka vēja elektrostaciju parku plānots veidot savienotā teritorijā, kas atrodas divās pašvaldībās – daļa parka atradīsies Dobeles novada Dobeles pagastā, bet daļa – Tukuma novada Džūkstes pagastā. Patlaban noris projekta ietekmes uz vidi ziņojuma sabiedriskā apspriešana, ir notikušas vairākas sabiedriskās apspriešanas sanāksmes, viņš klāstīja.

Paredzams, ka ietekmes uz vidi atzinuma apstiprināšana varētu notikt līdz gada beigām, kam sekos projekta būvniecības fāze.

Lai arī iepriekš Dobeles novada pašvaldība paudusi bažas par projekta ietekmi uz iedzīvotāju veselības stāvokli, pašlaik pašvaldība neesot gatava izteikt savu nostāju, jo iepazīstas ar ietekmes uz vidi ziņojumu, tas tiek izskatīts un vērtēts, skaidroja pašvaldības pārstāve Liesma Sāviča.

Savukārt Tukuma novada domes priekšsēdētājs Ēriks Lukmans ("Tukuma pilsētai un novadam") apgalvoja, ka Džūkstes pagasta iedzīvotāju nostāja par vēja elektrostaciju parka būvniecību ir saprotoša un kopumā atbalstoša. Arī novada pašvaldība un Slampes–Džūkstes pagastu pārvalde atbalsta ieceri, redzot projekta realizācijā daudzus ieguvumus novada attīstībai un izaugsmei.


Foto: Santa Logina