ZZ.lv ARHĪVS

Līvbērzes “Līvei” un “Zemgaļiem” – 40

zz.lv

2018. gada 20. oktobris 20:28

178
Līvbērzes “Līvei” un “Zemgaļiem” – 40

Līvbērzes tautas lietišķās mākslas studija “Līve” un folkloras kopa “Zemgaļi” šodien Kārļa Ulmaņa mājās “Pikšas” atzīmējušas 40 gadu jubileju, informē Jelgavas novada pašvaldības pārstāve Enija Kreicberga-Kapša. Abus kolektīvus 1978. gadā izveidoja dobelniece Rita Harlinska.

“Rita bija unikāla personība, kura spēja izveidot gan tautas lietišķās mākslas studiju, audzinot jaunus meistarus, gan celt godā tradīcijas un vadīt folkloras ansambli,” par abu kolektīvu pirmo vadītāju, kas pērnvasar devās viņsaulē, saka folkloras kopas “Zemgaļi” vadītāja Velta Leja, kura kolektīva vadības grožus no R.Harlinskas pārņēma 2004. gadā un kopā ar kolektīvu ir vēl šobrīd. 2004. gadā R.Harlinska jaunas vadītājas – Ligitas Ozolnieces – rokās nodeva arī “Līvi”. “Tā mēs draudzīgi dzīvojam vienā pagastā un viens otram palīdzam, ja nepieciešams, cenšamies viens otru papildināt,” saka L.Ozolniece.

Abu kolektīvu vadītājas spriež, ka 40 gadi gan folkloras kopai, gan tautas lietišķās mākslas studijai ir ievērojams gadskaitlis. “Īsti brieduma gadi, kad saproti, ka daudz jau esam iemācījušies, bet tajā pašā laikā mums vēl ir daudz jāmācās. Abus kolektīvus vieno arī tas, ka cenšamies radīt un saglabāt tradicionālās kultūras vērtības, nodot tās nākamajām paaudzēm,” saka L.Ozolniece.

Šobrīd abos kolektīvos ir aptuveni desmit dalībnieku. Kolektīvu vadītājas vērtē, ka skaitliski tas nav daudz, taču šie cilvēki ir tā sauktais zelta fonds jeb kodols. “Jāsaprot, ka pie mums neviens nenāk naudu pelnīt. Šis ir viņu hobijs. Dalībnieces šeit nāk, kā es smejos, spēlēties, baudīt krāsu salikumu, iemācīties dažādas tehnikas, radīt lietas savam priekam, dvēselei,” saka L.Ozolniece.

V.Leja uzsver, ka arī “Zemgaļi” apvienojuši cilvēkus, kuriem folklora un muzicēšana ir sirdslieta. “Jā, agrāk mēs bijām kuplākā skaitā, taču mūsdienās gan pieaugušajiem, gan bērniem un jauniešiem ir tik daudz izvēļu, kā aizpildīt savu brīvo laiku. Mums ir ļoti liela konkurence,” atzīst V.Leja.

Interesanti, ka viena no dalībniecēm – Monika Trušele – paspēj darboties gan “Līvē”, gan “Zemgaļos”. V.Leja teic, ka viņas vadītajā kolektīvā atzinības vārdus noteikti ir pelnījusi Dzidra Dukāne, kuru kolektīvs mēdz dēvēt par savu balstu, un Alberts Mednis, kurš ar kolektīvu kopā ir jau krietnu laiku un spēlē tādu interesantu instrumentu kā trīsrindu ermoņikas.

Kolektīvi jubileju kopā svinēja jau pirms pieciem gadiem, tāpēc nolēmuši, ka arī nozīmīgā 40. dzimšanas diena jāatzīmē kopā. Šoreiz gan līdz ar Līvbērzes Kultūras nama rekonstrukciju svētki notikaK.Ulmaņa mājās “Pikšas”.

“Līve” jubileju nolēmusi atzīmēt ar krāšņu izstādi, kurā eksponēti studijas dalībnieču jaunākie darbi. “Nevaram gan apsolīt, ka pilnīgi viss būs jaunākais, jo, iespējams, izvilksim kaut ko mīļu arī no savas pūralādes. Šajā izstādē akcentu gribam likt uz mūsu austajām segām, jo līdz šim savās mājās tās īpaši nav izceltas. Tāpat būs arī mūsu pašu meiteņu austie tautisko brunču audumi, kam viņas pašas ar augu dabīgajām krāsvielām krāsojušas diegus, būs arī tautiskās jostas, mūsu šūdinātie krekli – viss, kā pienākas Latvijas simtgadē!” saka L.Ozolniece.

Savukārt “Zemgaļi” jubilejas reizē priecēja ar saviem mīļākajiem priekšnesumiem no kolektīva repertuāra. “Šis gads mums bijis ļoti bagāts – piedalījāmies starptautiskajā folkloras kopu festivālā “Baltica 2018”, simtgades Dziesmu un deju svētkos. Dziesmu pūrs ir plašs, un centīsimies savos svētkos parādīt to labāko,” saka V.Leja.



Foto: Ruslans Antropovs