Sēnes, kabači un ķirbji: ieteikumi rudens ēdienkartei
Rudens ir laiks, kad kāds izbauda lapu krāsainās pārvērtības un
silto laiku, bet cits priecājas par pašmāju labumiem – rudens
ogām un augļiem, dārzeņiem un sēnēm. Arī garšas ekspertei un
“Rimi” gardēdei Signei Meirānei šis ir mīļākais gadalaiks,
jo tas ir arī ražas laiks. Lai neapmaldītos bagātā rudens velšu
piedāvājumā, Signe Meirāne dalās ar padomiem un ieteikumiem, ko
šajā gadalaikā likt galdā.
“Laikam lielākais dārgums
mums, latviešiem, šajā sezonā ir sēņošana. Tā ir meditācija,
atpūta, tās ir arī sacensības, kurās uzvar tas, kurš
nostaigājis visgarākās distances vai salasījis visvairāk
baraviku. Lai gan baravikas ir meža karalienes, mēs bieži vien
aizmirstam par citām sēnēm, kas vēl ir pa ceļam, piemēram,
bērzlapēm. Tās ir lieliskas, gan saceptas karbonādēs, gan mērcēs
vai salātos kopā ar lēcām vai pupiņām. Tāpat nevajag aizmirst
arī gailenes. Nekas nav labāks par gaileņu sacepumu ar
kartupeļiem, tās iederas salātos ar grūbām, kišā, mērcēs, un
sarakstu vēl varētu turpināt…” stāsta Signe.
Rudens
nav iedomājams arī bez ķirbjiem, burkāniem, pastinakiem,
puraviem, kabačiem, kā arī bietēm. Tie visi paver plašas
iespējas dažādiem garšu eksperimentiem, sākot no pikantām
uzkodām līdz kūkām un marinējumiem. Lai gan burkāni vēl arvien
lielākoties ir vienā – oranžā – krāsā, pa retam tomēr
parādās arī krāsainie – violeti, rozā, balti un dzelteni. Kad
tas tā notiek, tie jāsteidz nobaudīt, jo tos ilgi nevar uzglabāt
un ziemā to vairs nebūs. Savukārt oranžos burkānus jāēd
salātos, biezzupās, jācep slavenā burkānkūka, jāmarinē ar
ingveru un ķiplokiem.
Lieliska rudens velte ir kabači. “Ēd
tos svaigus kopā ar pēdējiem gurķiem, kazas piena sieru un
riekstiem, sacep kabaču pankūkas, uztaisi īstenu franču gratinu
tikai no kabačiem vai slaveno ratatuju. Un neaizmirsti, ka vēl ir
arī bietes! Sagrieztas plānās šķēlēs, tās ideāli derēs ar
kaņepju sēklām, kazas piena sieru un salātlapām,” Signe rosina
nogaršot.
Ieteikumi:
• Lai gan sēnes jāēd pēc
iespējas svaigākas, tās var arī sasaldēt. Gailenes labāk pirms
tam apcept sviestā un tad saldēt, pilnībā atdzesētas, bet
baravikas pietiek sagriezt šķēlēs un sasaldēt svaigas.
•
Sēnes var arī sālīt, bet tad jāķeras klāt omes receptēm.
•
Baravikas būs lieliskas arī kaltētas, tieši tāpat kā gailenes.
• Lai ķirbi ziemai saglabātu ne tikai svaigu, bet jau
sagatavotu, ideāli ir to vai nu tvaicēt, vai arī sacept krāsnī
kopā ar kanēli un pavisam nedaudz cukura, sablenderēt un sasaldēt.
Pirms saldēšanas tas pilnībā jāatdzesē. Izmanto tikai miltainus
ķirbjus, piemēram, riekstu vai sviesta. Un, ja pirmā versija var
derēt pie visa, tad otrā perfekti derēs kā pamats ķirbju
pankūkām, kā piedeva putrām un smūtijiem. Var gatavot arī bez
cukura, tikai ar kanēli, kardamonu un ingveru.
• Iespējams
uzvārīt arī kabaču džemu ar rozmarīnu vai timiānu. Ziemā tas
ideāli derēs pie siera, cepeša vai kā dāvana.
• No
kabačiem sanāk lieliski saldie un sāļie mafini, kā arī
pasakainas kūkas ar šokolādi.
• Kabači ir ideāli arī
mazsālīti, tieši tāpat kā gurķi.
• Intensīvāka garša
un mazāk ūdeņainas bietes būs, ja krāsnī tās tiks ceptas ar
visu mizu. Atkarībā no bietes izmēra, tas prasa vienu divas
stundas, bet pēc tam mizas viegli nolobās, un bietes ir ļoti
saldeni intensīvas savā garšā.
• Nebaidieties bietes
pievienot salātiem, braunijam vai uzcept biešu šokolādes kūku ar
baltās šokolādes krēmu, tās ideāli der salātos ar avenēm.
Foto: pixabay.com
Kategorijas
- Vietējās ziņas
- Jelgava
- Jelgavas novadā
- Ozolnieku novadā
- Latvijas ziņas
- Dobeles, Tērvetes un Auces novadā
- Ekonomika
- Uzņēmējdarbība
- Darba tirgus
- Citas ziņas
- Eiro 2014
- Politika
- Vēlēšanas 2011
- Saeimas vēlēšanas
- Citas ziņas
- Pašvaldībās
- Pašvaldību vēlēšanas 2017
- Saeimas vēlēšanas 2018
- Eiropas Parlamenta vēlēšanas 2019
- Asā hronika
- Policijas ziņas
- VUGD
- Tiesu ziņas
- Citas ziņas
- Kultūra un izklaide
- Teātri
- Izstādes
- Bibliotēkas
- Koncerti
- Citas ziņas
- Kas? Kur? Kad?
- Sports
- Basketbols
- Futbols
- Vieglatlētika
- Citas ziņas
- Hokejs
- Volejbols
- Veselība
- Aktuāli
- Padomi
- Slimnīcās
- Citas ziņas
- Stārķa ziņas
- Lietotāju raksti
- Foto/Video
- Reklāmraksti
- Citas ziņas
- Laikraksta arhīvs
- Afiša
- Izstādes
- Pasākumi un izstādes
- Chocolate & Pepper
- Video
- Aizsaulē
- Statiskas lapas
- Centrāle!
- Dzīvesstils
- Receptes
- Māja un dārzs
- Hobiji
- Pašizziņa
- Citas ziņas
- Mīluļi
- Projekti
- Projekts “Saimnieko gudri”
- Projekts “Kultūras nesēji Zemgalē”
- Projekts “Redzi apslēpto”
- Atbalsts medijiem sabiedriski nozīmīga satura veidošanai un nacionālās kultūrtelpas stiprināšanai latviešu valodā
- Projekts “Rūpēsimies par vidi!”
- Projekts “Kur dzīvosim?”
- Projekts “Mediju kritika”