ZZ.lv ARHĪVS

Pēc valdības veidošanas sarunu otrās dienas partijas joprojām nogaidošas; sarunas turpina pieci politiskie spēki

LETA

2018. gada 11. oktobris 08:10

108
Pēc valdības veidošanas sarunu otrās dienas partijas joprojām nogaidošas; sarunas turpina pieci politiskie spēki

Pēc valdības veidošanas sarunu otrās dienas 13. Saeimā ievēlētās partijas joprojām ir nogaidošas.

Politiskie spēki aizvien neatklāj potenciālās valdības sastāvu. Pašlaik sarunas turpina piecas partijas – Jaunā konservatīvā partija, partija "KPV LV", nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"–"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK, "Jaunā Vienotība", kā arī apvienība "Attīstībai/Par".

JKP pirmo sarunu apli noturējusi ar visiem politiskajiem spēkiem, pasakot, ka ar Zaļo un zemnieku savienību (ZZS) nestrādās.

Savukārt partija "KPV LV" turpinās sarunas, šodien tiekoties ar VL–TB/LNNK. Lielāka skaidrība par iespējamo koalīcijas modeli varētu būt nedēļas beigās, jo JKP piektdien plāno atkārtoti runāt ar piecām minētajām partijām.

Politiķu skatījumā JKP tiek vērtēti kā nopietnāki partneri no abām populārākajām centriskajām, centriski labējām jeb latviskā spārna partijām. Salīdzinoši JKP politiķis Jānis Bordāns tiek vērtēts kā reālāks premjera amata kandidāts, bet nav zināms, vai tam gatava piekrist "KPV LV".

No atsevišķiem politiķiem arī izskan kritika par JKP neprasmīgumu sarunu vešanā un neskaidrībām. Tāpat tiek pausts pārsteigums, ka JKP par ZZS neņemšanu koalīcijā paziņojusi, pirms ir panākta vienošanās ar kādu citu partiju par kopīgu sadarbību valdības veidošanā.

Kā ziņots, JKP jaunās valdības izveidē neplāno sadarboties ar ZZS. JKP līderis Bordāns pēc sarunas ar ZZS uzsvēra, ka viņa vadītājā valdībā ZZS nevarēs strādāt. Vienlaikus viņš piebilda, ka šāda valdība varētu tikt sekmīgi izveidota.

Saskaņā ar provizoriskajiem rezultātiem "Saskaņa" nākamajā parlamentā ieguvusi 23 deputātu vietas, "KPV LV" un JKP – pa 16, "Attīstībai/Par" un VL–TB/LNNK – pa 13, ZZS – 11, bet "Jaunā Vienotība" – astoņas deputātu vietas.


Foto: LETA