ZZ.lv ARHĪVS

Valdības "būvēšana" pagaidām rit piesardzīgi, parādās domstarpības starp "KPV LV" un ZZS

LETA

2018. gada 10. oktobris 09:12

384
Valdības "būvēšana" pagaidām rit piesardzīgi, parādās domstarpības starp "KPV LV" un ZZS

Valdības veidošana pagaidām rit piesardzīgi, un pēc pirmās sarunu dienas vēl nav iezīmējušās konkrētākas potenciālās koalīcijas aprises, tomēr, vēl netiekoties, parādījušās principiālas domstarpības starp "KPV LV" un Zaļo un zemnieku savienību (ZZS) par sarunām deleģētajiem "zaļzemnieku" pārstāvjiem.

Otrdien notika Jaunās konservatīvās partijas (JKP) divpusējās sarunas ar partiju "KPV LV" un vēlāk – ar partiju apvienību "Attīstībai/Par!". Trešdien paredzētas JKP sarunas ar nacionālo apvienību "Visu Latvija!"–"Tēvzemei un brīvībai/LNNK, ZZS, kā arī "Jauno Vienotību".

JKP un "KPV LV" ir daudz saskarsmes punktu, bet par bloka veidošanu vai iespējamu amatu sadalījumu vēl netiek runāts, pēc šo partiju divpusējās tikšanās pauda politisko spēku līderi. JKP vadītājs Jānis Bordāns norādīja, ka abiem politiskiem spēkiem saskan viedoklis par līdzšinējā ārpolitiskā kursa turpināšanu, drošību, tiesiskumu. Tāpat starp "saskarsmes punktiem" ir jautājums par azartspēļu un ātro kredītu ierobežošanu.

"KPV LV" politiķis Aldis Gobzems uzsvēra, ka runāts par darba plānu, nevis amatiem. Kā svarīgus darbus viņš minēja obligātā iepirkuma komponentes (OIK) atcelšanu, reģionu attīstību, emigrācijas apturēšanu, aizbraukušo tautiešu atgriešanu mājās un citus.

Abi politiķi vairījās atbildēt, kurai partijai būtu jāuzņemas vadošā loma valdības veidošanas sarunās un premjera amatu, vairākkārt uzverot, ka par amatiem netiek runāts. Abas partijas divpusējās sarunās tiksies arī ar pārējiem politiskajiem spēkiem, kas varētu pretendēt uz valdības veidošanu. Līdz ar to, kamēr šīs sarunas notiek, nekādi partiju bloki netiek veidoti, apgalvoja politiķi.

Gobzems gan atkārtoti pauda, ka "KPV LV" un JKP varētu veidot valdības kodolu, bet pagaidām par to netiekot runāts. Saruna bija "ļoti konstruktīva", un partijām ir kopīgais mērķis – veidot cienījamu politiku, kas ļautu valdībai un parlamentam atgūt reputāciju, viņš pauda.

Lielāka skaidrība par topošās koalīcijas modeli un turpmāku sarunu gaitu varētu būt pēc JKP tikšanās ar visiem politiskajiem spēkiem, kas varētu piedalīties valdības veidošanā. Pēc sarunas ar apvienību "Attīstībai/Par!" JKP premjera amata kandidāts Jānis Bordāns sacīja, ka sarunas notikušas labā gaisotnē. Partijām esot jautājumi, kur pozīcijas sakrīt, un ir pamats turpmākām sarunām. Vienlaikus Bordāns atgādināja, ka šī ir tikai otrā saruna un jātiekas arī ar citiem politiskajiem spēkiem.

"Attīstībai/Par!" līderis Daniels Pavļuts norādīja, ka pagaidām ir daudz neatbildētu un neskaidru jautājumu, piemēram, kāds būs turpmākais sarunu process, kā tas tiks organizēts, kā arī koalīcijas apveidi. Līdz ar to jāsagaida "pirmā apļa" sarunu rezultāti.

Pēc sarunas abi politiķi uzsvēra, ka partiju bloki vēl netiek veidoti. Atbildot uz jautājumu par gatavību strādāt Bordāna vadītā valdībā, Pavļuts atbildēja: "Tiešā veidā šo jautājumu necilājām, bet mēs esam atnākuši uz šīm sarunām, tātad atsaucāmies iniciatīvai, ka JKP šo procesu iniciējusi un nominē savu premjeru."

Pavļuts norādīja, ka atsauksies arī "KPV LV" aicinājumam uz sarunām, taču "Attīstībai/Par" paralēlas sarunas neorganizēšot. Pavļuts gan izvairījās atbildēt uz jautājumu par iespēju strādāt "KPV LV" politiķa Alda Gobzema vadītā valdībā.

Savukārt starp "KPV LV" un ZZS otrdien parādījās domstarpības, kuru dēļ abi politiskie spēki varētu nenonākt līdz sarunām par valdības veidošanu. "KPV LV" paziņojusi, ka neies uz sarunām ar ZZS, ja tajās politisko spēku pārstāvēs cilvēki, kuri Saeimā nav ievēlēti – ZZS deleģētie politiķi Augusts Brigmanis un Edgars Tavars.

ZZS no savas puses nolēmusi nemainīt deleģētos pārstāvjus, norādot, ka politiskais spēks paši nosaka cilvēku sastāvu politiskajām sarunām un ka abi politiķi vada un oficiāli pārstāv ZZS veidojošās pamatpartijas – Latvijas Zemnieku savienību un Latvijas Zaļo partiju.

Saskaņā ar provizoriskajiem rezultātiem "Saskaņa" nākamajā parlamentā iegūs 23 deputātu vietas, "KPV LV" un JKP – pa 16, "Attīstībai/Par" un VL–TB/LNNK – pa 13, ZZS – 11, bet "Jaunā Vienotība" – astoņas deputātu vietas.


Foto: LETA