ZZ.lv ARHĪVS

Vilces doktorāts pārcelsies uz jaunām telpām

zz.lv

2018. gada 10. oktobris 09:08

920
Vilces doktorāts pārcelsies uz jaunām telpām

Jelgavas novada pašvaldībā noslēgusies iepirkuma procedūra par jauna doktorāta izveidi Vilces pagastā. Pašreiz ģimenes ārstes Ineses Pemperes prakses vieta atrodas daudzdzīvokļu mājā Austrumu ielā 11–14, bet līdz ar gada beigām iecerēts doktorātu pārvietot uz Vilces muižas kalpu māju līdzās bibliotēkai un sadzīves pakalpojumu punktam, informē pašvaldības pārstāve Enija Kreicberga-Kapša.

Lai doktorāts atbilstu ambulatoro ārstniecības iestāžu obligātajām prasībām un būvniecības jomu reglamentējošos normatīvajos aktos noteiktajam, telpās tiks veikti pārbūves un labiekārtošanas darbi. Projekta īstenošanā tiks ieguldīti Jelgavas novada pašvaldības budžeta līdzekļi, ņemot aizņēmumu Valsts kasē.

Lēmumu par Vilces doktorāta labiekārtošanu un pārcelšanu uz jaunām telpām Jelgavas novada pašvaldība pieņēma jau pērn. Šogad tika izstrādāts būvprojekts un izsludināts iepirkums, lai noskaidrotu doktorāta vienkāršotās renovācijas veicēju. Iecerēts, ka atjaunotais doktorāts pacientiem durvis vērs jau gada beigās.

Vilces pagasta doktorāts ir Nacionālā veselības dienesta pakļautībā strādājoša iestāde, kas nodrošina veselības aprūpes pakalpojumu pieejamību un administrē veselības aprūpei piešķirto valsts finansējumu. Likums “Par pašvaldībām” noteic, ka viena no pašvaldību autonomajām funkcijām ir nodrošināt veselības aprūpes pieejamību savās administratīvajās teritorijās. Pildot likumā noteiktās prasības un vēloties novada iedzīvotājiem nodrošināt ērtas un labiekārtotas ārsta prakses, pašvaldība ik gadu no saviem budžeta līdzekļiem zināmu naudas summu atvēl tieši ģimenes ārstu prakses vietu modernizēšanai, skaidro Jelgavas novada domes priekšsēdētāja vietniece Ilze Vītola.

“Valsts nozīmes piemineklis Vilces muižas apbūves kalpu māja ir pašvaldības ēka, kurā izvietota bibliotēka un sadzīves pakalpojumu punkts. Ēkā atrodas arī neizmantotas telpas, kurām nepieciešama rekonstrukcija. Saimniecisku nolūku vadīti, pieņēmām lēmumu doktorātu pārcelt uz muižas kalpu māju, jo ar projekta palīdzību spēsim ne vien saglabāt valsts nozīmes pieminekli, bet arī sniegt iedzīvotājiem kvalitatīvu veselības aprūpes pakalpojumu. Pašreizējo Vilces doktorātu nepieciešams renovēt, jo prakses telpām nav nodrošināta vides pieejamība, nav sanitārā mezgla cilvēkiem ar īpašām vajadzībām, telpas nav piemērotas ārsta prakses darbībai. Mūsuprāt, iedzīvotājiem būs ērtāks atjaunotais doktorāts, jo tas atradīsies blakus citām svarīgām iestādēm – skolai, pagasta pārvaldei, bibliotēkai un sadzīves pakalpojumu punktam,” skaidro Vilces pagasta pārvaldes vadītāja Anda Duge.

Projekts ir sadalīts divās kārtās. Pirmajā kārtā paredzēts Vilces muižas kalpu mājā veikt iekštelpu remontu, pielāgojot telpas doktorāta vajadzībām. Būvnieki izveidos septiņas atsevišķas telpas – priekštelpu, ārsta un ārsta palīga kabinetus, procedūru kabinetu, uzgaidāmo telpu, tualeti un nelielu atpūtas telpu – ar kopējo platību 96 kvadrātmetri. Telpās tiks siltinātas grīdas, ieklāts jauns segums, pastiprināts un siltināts pārsegums, nomainīti logi un durvis, rekonstruēti visu inženiertīkli un vājstrāvu tīkli, kā arī labiekārtota teritorija un izveidots panduss cilvēkiem ar īpašām vajadzībām. Savukārt projekta otrajā kārtā, kuru plānots realizēt 2019. gadā, iecerēta jumta seguma nomaiņa un fasādes vienkāršotā atjaunošana, ietverot vēsturisko elementu restaurāciju.

Vilces doktorāta būvprojektu izstrādāja SIA “Namejs Pluss”, būvdarbus objektā veiks SIA “LVS Building”, savukārt būvuzraudzība ir SIA “Lerix” pārziņā. Jelgavas novada pašvaldība projekta īstenošanai ņems aizņēmumu Valsts kasē 122 425 eiro apmērā, bet projekta kopējās izmaksas ir 125 328 eiro.


Foto: Jelgavas novada pašvaldība