ZZ.lv ARHĪVS

Slavenie “Riekstiņi”, kas jāizmēģina visiem! + Vārīta iebiezinātā piena recepte

Anna Bērziņa

2018. gada 9. oktobris 21:28

1253
Slavenie “Riekstiņi”, kas jāizmēģina visiem! + Vārīta iebiezinātā piena recepte

Slavenie cepumi no smilšu mīklas un vārīta iebiezinātā piena. Šo recepti kaut reizi jāizmēģina ikvienam.

Sastāvdaļas
2 olas
150 g cukura
200 g sviesta
½ tējkarote sodas
1 ēdamkarote etiķa
450 g miltu
Augu eļļa formiņu ieziešanai
1 bundžiņa iebiezināta piena

Pagatvošana
Olas sajauc ar cukuru, pievieno kausētu sviestu un vēlreiz samaisa.

Pieber sodu, kas dzēsta ar etiķi, atkal samaisa.

Pēc tam pakāpeniski iejauc miltus un pagatavo mīklu. Tai jāiznāk mīkstai un elastīgai.

No mīklas izrullē nelielas bumbiņas, nedaudz mazākas par valriekstu.

Liek tās speciālajā “Riekstiņu” formā, kas iepriekš ieziesta ar augu eļļu un uz uguns sakarsēta no abām pusēm.

Cep mīklu formā no vienas puses 4-5 minūtes un pēc tam no otras puses – vēl 3 minūtes.

Ja izmanto elektrisko cepamo pannu, gatavošanas laiks būs vēl īsāks – aptuveni četras minūtes.

Izņem “čaumalas” no formas, ļauj tām atdzist un katru pilda ar vārītu iebiezināto pienu.

Savieno abas cepumu pusītes un nogriež liekās maliņas.

Viss, kas nepieciešams – bundžiņa iebiezināta piena un liels, vecs katls.

Uzvāra katlā ūdeni. Iepriekš jāpārliecinās, vai šķidruma pietiks, lai pilnībā pārsegtu budžu ar iebiezināto pienu.

Noņem no bundžas papīra etiķeti. Uz virsmas var palikt līme, kas vārot pielips katlam. Tieši tāpēc katlu labāk ņemt vecu, jo procesā tas var tik sabojāts.

Uzmanīgi iegremdē bundžu ar iebiezināto pienu verdošajā ūdenī. Labāk to darīt ar putu karoti vai īpašo satvērēju, kas domāts konservēšanai.

Bundžai jāstāv stabili, ar apakšu uz leju, citādi vārot tā ripos un lēkās, radot kaitinošas skaņas.
Vāra uz nelielas uguns trīs stundas.

Svarīgi: pastāvīgi jāseko, lai ūdens pilnībā apsegtu bundžu, citādi tā var uzprāgt. Ja vajadzīgs, pielej vēl verdošu ūdeni.

Ar putu karoti vai satvērēju izņem burku no katla un ļauj tai atdzist līdz istabas temperatūrai. Nekādā gadījumā nedrīkst atdzesēt vārīto iebiezināto pienu aukstā ūdenī vai atvērt pirms atdzisusi: bundža var uzsprāgt.

Kad vārītais iebiezinātais piens atdzisis, to atver un samaisa viendabīgā masā.

Labu apetīti!

Avots: “Lifehacker”