ZZ.lv ARHĪVS

ID karšu īpašniekus, kam trūkst vēlētāju apliecības, gaida Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldē

Gaitis Grūtups

2018. gada 6. oktobris 12:46

4380
ID karšu īpašniekus, kam trūkst vēlētāju apliecības, gaida Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldē

Pirmajās divās balsošanas stundās, apbraukājot 203., 472. un 469. vēlēšanu iecirkni, kas attiecīgi atrodas Jelgavas 6. vidusskolā, Ozolnieku novada domes ēkā un Jelgavas novada Mežciemā SIA “Novators” piederošajā administratīvajā ēkā, portāls zz.lv novēroja, ka 13. Saeimas vēlēšanas norit bez starpgadījumiem. Vienīgais pārpratums, par ko runāja visos trīs iecirkņos, bija tas, ka daži vēlētāji bija ieradušies iecirkņos iepriekšējās trīs dienās ar domu, ka varēs nodot balsi glabāšanā. Tāda iespēja katrā vēlēšanu iecirknī ir bijusi agrāk, taču beidzamās divās Saeimas vēlēšanās balsis glabāšanā Jelgavā un tās apkārtnē pieņēma vien divi vēlēšanu iecirkņi.

Ceturksni pēc pulksten astoņiem 6. vidusskolas priekšā ar lapu pūtēju strādāja sētniece Laimute Rubene. Viņa teica, ka vēl nav balsojusi, jo vispirms grib sakopt apkārtni. “Vēlēt es iešu,” sacīja sētniece. 203. vēlēšanu iecirkņa priekšniece un 6. vidusskolas direktore Ilze Arbidāne minēja, ka pirmajā stundā nobalsojuši 25 cilvēki. “Tas ir mazāk nekā citus gadus, tomēr vēlētāju straumīte sāk pieaugt,” tuvojoties pulksten pusdeviņiem, secināja iecirkņa priekšniece. I.Arbidāne piebilda, ka ir ļoti patīkami vēlēšanu iecirknī satikt skolēnus, viņu vecākus un absolventu ģimenes.

Lielāka vēlētāju straume vēlēšanu rītā bija vērojama iecirknī Ozolnieku novada domes ēkā. Tur līdz pulksten 8 bija nobalsojuši 46 vēlētāji. Pirmie balsotāji pārsvarā bijuši vecāki ļaudis ar beztermiņa pasēm. Pie vēlēšanu iecirkņa strādāja ziņu aģentūras LETA darbiniece, kas par politisko izvēli aptaujāja tos, kuri bija iznākuši no balsošanas. Portāls zz.lv pie Ozolnieku novada domes ēkas sastapa jauno Stradu ģimeni, kas dzīvo Ozolniekos. Vecāki Aija un Jānis gāja balsot kopā ar meitiņu Lauru. “Lai meita jau no bērnības mācās, ka ir jāiet balsot,” sacīja Aija.

Ozolnieku novada vēlēšanu komisijas priekšsēdētāja Iveta Strēlniece teica, ka kāds kungs Ānē sūdzējies, ka vēlēšanu kabīnēs nav aizkaru, kādi ir citviet. Galdiņi ar aizslietņiem viņu neapmierināja. “Ir gan diezgan uzkrītoši jālūr, lai varētu saskatīt, ko savā nodalījumā dara blakus esošais vēlētājs,” atzina I.Strēlniece. Viņa piebilda, ka pirmajās balsošanas stundās Ozolniekos nav manīti viesbalsotāji no Rīgas, kam būtu svarīgi balsot tieši Zemgales vēlēšanu apgabalā.

Nelielā 469. vēlēšanu iecirkņa priekšniece Anda Leja stāsta, ka pirmajā stundā Mežciemā nobalsoja 21 pilsonis. “Patīkami, ka iecirknis atrodas vecajā vietā Liepu ielā 8. Agrāk šī ēka piederēja “Latvijas valsts mežiem”, taču nu tā ir pārdota uzņēmumam “Novators”. Tomēr Jelgavas novada vēlēšanu komisijai izdevās vienoties ar jauno īpašnieku, ka vēlēšanas te var rīkot,” teic A.Leja. Divas reizes vēlēšanu iecirknis atradies sociālā darbinieka pieņemšanas ēkā, agrākajā Mežciema medpunktā Liepu ielā 1. Tur bijis par šauru. A.Leja stāsta, ka vēlētāju skaits Mežciema apkārtnē pieaug, jo Kārniņos un citviet tuvākajā apkārtnē tiek būvētas privātmājas. Raksturojot vēlētāju aktivitāti, A.Leja novērojusi, ka pirmie nāk vecāki ļaudis, kam tā ir goda lieta. Šodien divi vēlētāji pie iecirkņa bijuši jau pirms septiņiem.

Raksturojot vēlētāju aktivitāti Jelgavas pilsētā kopumā, pieredzējušais vēlēšanu komisijas priekšsēdētājs Jānis Dēvics spriež, ka aktivitāte izskatās lielāka nekā citus gadus. 108 vēlētāji pieteikušies arī Jelgavas cietumā. Viņu balsis tiks pieskaitītas 201. vēlēšanu iecirknim, kas atrodas Jelgavas Amatu vidusskolā Akadēmijas ielā 25.

Vēlēšanu komisijas locekle Silvija Kaufelde aicināja potenciālos vēlētājus, kam nav pases, bet ir ID kartes un trūkst dalībai vēlēšanās nepieciešamās vēlētāju apliecības, tās saņemt Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldē (PMLP) Uzvaras ielā 8. Pārvaldes vadītāja Inese Pučeta teic, ka kopā uz 13. Saeimas vēlēšanām Jelgavā iesniegtas 586 vēlētāju apliecības, no tām 65 izņemtas šodien, vēlēšanu dienā, līdz pulksten 12.30. PMLP strādās līdz pulksten 16.30



Foto: Ruslans Antropovs