ZZ.lv ARHĪVS

Jelgavas novadā balsi glabāšanā nodevuši ievērojami vairāk pilsoņu nekā 12. Saeimas vēlēšanās

Gaitis Grūtups

2018. gada 5. oktobris 21:57

205
Jelgavas novadā balsi glabāšanā nodevuši ievērojami vairāk pilsoņu nekā 12. Saeimas vēlēšanās

Kaut arī balsošana 13. Saeimas vēlēšanās notiks tikai rīt, 6. oktobrī, no pulksten 7 līdz 20, 33 767 jeb 2,18 procenti pilsoņu izmantojuši izdevību 3., 4. un 5. oktobrī nodot balsi glabāšanā, kas zināmā mērā ir kā iepriekšēja balsošana. Šāda iespēja tika piedāvāta 58 iecirkņos visā Latvijā, tostarp arī 190. iecirknī Jelgavas Kultūras namā un 465. iecirknī Elejas Saieta namā. Ozolnieku novadā iespējas nodot balsi glabāšanā nebija.

Kā vēsta Centrālā vēlēšanu komisija, Jelgavā balsi glabāšanā trijās dienās nodevuši 1210 no 39111 balsstiesīgo jeb 3,09 procenti, bet Jelgavas novadā nobalsojuši 138 no 16854 jeb 0,82 procenti. Ozolnieku novadā ir 6888 balsstiesīgie, kuri balsot varēs rīt. Atbilstoši Saeimas vēlēšanu likumam, vēlēšanu iecirkņi, kur var nodot balsi glabāšanā, izveidojami pašvaldībās ar vismaz 7500 vēlētāju.

Kopumā vislielākā aktivitāte nodot balsi glabāšanā novērota Rīgā, kur 13. Saeimas vēlēšanās piedalījušies 15843 jeb 2,9 procenti vēlētāju. Vidzemes vēlēšanu apgabalā jau nobalsojuši 7867 jeb divi procenti vēlētāju, Kurzemes vēlēšanu apgabalā – 3289 jeb 1,75 procenti, Zemgales vēlēšanu apgabalā – 3434 jeb 1,65 procenti, bet Latgales vēlēšanu apgabalā – 3334 jeb 1,59 procenti.

Portāls zz.lv novēroja, ka piektdienas pusdienlaikā 190. vēlēšanu iecirknī bija izveidojusies ap 70 cilvēku gara rinda. Tiem, kuri vēlējās nodot balsi glabāšanā, rindā nācās pavadīt apmēram pusstundu. Jelgavnieks Aivars Sidorovs, kas ir cilvēks ar speciālām vajadzībām un pārvietojas ratiņkrēslā, teica, ka viņu apkalpošana, kā arī vides pieejamība 190. vēlēšanu iecirknī pilnībā apmierina. “Varēju pieteikt balsošanu mājās. Taču gribas iziet cilvēkos,” sacīja A.Sidorovs. Neviens no balsotāju rindā aptaujātajiem neteica, ka apsver izmantot iespēju vēlēšanu dienā mainīt savu iepriekš noglabāto balsojumu. Par iemesliem, kāpēc balss tiek nodota glabāšanā, tika minēts tas, ka vēlēšanu dienā vēlētājs būs aizņemts darbā vai arī brauks ciemos svinēt jubileju.

“Pirms četriem gadiem, kad remontēja Elejas šoseju un iecirknis, kas pieņēma glabāšanā balsis, atradās Līvbērzē, trijās dienās tika pieņemtas vien desmit balsis,” atceras pieredzējusī Jelgavas novada vēlēšanu komisijas vadītāja Inita Freiberga. Viņa secina, ka šīs vēlēšanas solās būt aktīvākas. “Jūtu arī to, ka 110 kolēģi mūsu 16 vēlēšanu iecirķņos ir atbildīgi noskaņojušies lielajam darbam,” piebilst I.Freiberga.

Viņa paskaidro, ka Saeimas vēlēšanās atšķirībā no pašvaldību un Eiroparlamenta vēlēšanām darba iecirķnos ir vairāk. Proti, Saeimas vēlēšanās komisijas locekļiem ir pašrocīgi jāpieraksta katra vēlētāja vārds, uzvārds un personas kods. Turpretī Eiroparlamenta un pašvaldību vēlēšanās vēlētāji ir “piestiprināti” savai deklarētajai dzīvesvietai un katrā iecirknī ir jau gatavi vēlētāju saraksti.

Vēlēšanu zīmes, ko iecirkņos pieņem glabāšanā, tiek uzkrātas īpašās reģistrācijas aploksnēs, uz kurām norādīts vēlētāja vārds, uzvārds un kārtas numurs balsotāju sarakstā. Vēlētājs, kurš nodevis balsi glabāšanā, vēlēšanu dienā drīkst mainīt savu viedokli un balsot atkārtoti. Taču to atļauts darīt tikai tajā iecirknī, kurā vēlētājs bija nodevis savu balsi glabāšanā. Šādā gadījumā iecirkņa komisija balsotāju sarakstā anulēs ierakstu par balss nodošanu glabāšanā.


Foto: Gaitis Grūtups