ZZ.lv ARHĪVS

Jelgavas novadā meklē seniorus – aktīvus kultūras mantojuma glabātājus un popularizētājus

LETA

2018. gada 1. oktobris 11:41

179
Jelgavas novadā meklē seniorus – aktīvus kultūras mantojuma glabātājus un popularizētājus

Līdz 31. oktobrim tiek gaidīti pieteikumi konkursā, kurā ikviens aicināts lepoties ar Jelgavas novada senioriem, uzsverot personības nozīmi kultūras mantojuma izpētē, saglabāšanā un popularizēšanā, informē novada pašvaldības pārstāve Enija Kreicberga-Kapša. Tradicionālais konkurss šogad tiek rīkots Eiropas kultūras mantojuma gada kontekstā.

2018. gadā katrā ES valstī notiek Eiropas kopējam kultūras mantojumam, tā sargāšanai un popularizēšanai veltīti pasākumi. Jelgavas novada pašvaldība sadarbībā ar “Europe Direct” informācijas centru un novada Senioru biedrību šogad paredz apkopot apkārtējo cilvēku, pagastu bibliotekāru, kultūras darbinieku, novadpētniecības jomas pārstāvju gatavotus pieteikumus, kas atklās pieteiktās personības ieguldījumu un veikumu kultūras mantojuma saglabāšanā.

Pieteikumā jābūt raksturotai jomai, aktivitātei, kurā seniors darbojas, vai aprakstīts paveiktais, kas tieši saistīts vai nu ar novadpētniecības darbu dzimtās vietas vai kultūras nozīmes objektu izpētē, latviskā kultūras mantojuma uzturēšanā, vai nu specifisku zināšanu nodošanu jaunajai paaudzei.

Tāpat konkursam var pieteikt seniorus, kuriem, piemēram, ir savdabīgs vaļasprieks – prasmes, kas lielā mērā saistītas ar vēsturiska materiāla vai kultūras, tautas mantojuma, latviskās dzīvesziņas uzturēšanu (rotu kalšana, latvju rakstu ieaušana darba materiālos, adīšana, tautas tērpu vai to detaļu darināšana, dzīvesvietas vai dzimtas izpēte plašākā mērogā, senlietu glabāšana vai atjaunošana, priekšmetu restaurēšana kultūras vērtību saglabāšanai utt.).

Šogad aprit septiņi gadi, kopš Jelgavas novadā tiek organizēts konkurss, kurā tiek novērtēta senioru sniegtā pieredze un aktivitātes. Ik gadu konkursa tēma tiek mainīta, lai akcentētu dažādas vērtības, kas senioriem sniedz dzīves piepildījumu.

“Šo gadu laikā esam iepazinuši un godinājuši gan aktīvākos seniorus pagastos, gan brīnišķīgus rokdarbniekus un labdarības akciju dalībniekus. Tāpat esam meklējuši sirdsmīļos vecvecākus, kad pieteikumus konkursam gatavoja godināto senioru bērni, mazbērni,” stāsta Labklājības pārvaldes vadītājas pienākumu izpildītāja Ieva Lazdiņa. “Šogad es vēlētos aicināt pieteicējus nenobīties no spēcīgā raksturojuma “kultūras mantojuma glabātājs un popularizētājs”. Šis vārdu salikums nav jāattiecina tikai uz cilvēkiem, kuri ir spilgtas personības kultūras dzīvē, kuri veidojuši rakstu krājumus, publikācijas un pētījumus par novadu. Konkursam var pieteikt arī seniorus, kuri nepretendē uz augstu mērķu sasniegšanu, bet kuri ikdienā aizraujas, piemēram, ar senu lietu glabāšanu vai atjaunošanu, savas dzimtas koka vai pagasta izpēti, kuri varbūt ir azartiski vēstures notikumu izzinātāji un kuriem labi padodas zināšanas nodot arī citiem. Iespējams, vēl kāds ir iemīļojis latviešu tautasdziesmas un senās mūzikas melodijas un priecājas tās iemācīt arī saviem līdzgaitniekiem. Jomu un aktivitāšu spektrs var būt ļoti dažāds. Šis konkurss ir viens no instrumentiem, kā varam iedzīvotājiem pateikties par viņu izvēli dzīvot novadā, veidojot ikdienu pilnvērtīgu un veselīgu.”

Konkursam var pieteikt seniorus, kuri dzīvo un kuru deklarētā dzīvesvieta ir Jelgavas novada administratīvajā teritorijā. Pieteikumā jābūt minētam pieteicēja vārdam, uzvārdam, dzīvesvietai, tālruņa numuram, kā arī precīzi jānorāda nominētā seniora vārds, uzvārds, dzīvesvietas adrese un tālruņa numurs. Konkursa pieteikumu iesūtīšanas laiks ir no 1. oktobra līdz 31. oktobrim, iesniedzot tos pagastu pārvaldēs vai sūtot pa e-pastu inta.savicka@jelgavasnovads.lv.

Pēc kandidātu izvērtēšanas nominanti tiks apbalvoti svinīgā pasākumā 7. decembrī Jēkabnieku Kultūras namā. Tāpat kā iepriekšējos gados, arī šogad tiks apbalvoti 13 seniori – no katra pagasta pa vienam pārstāvim.


Foto: no arhīva