ZZ.lv ARHĪVS

Radīta jauna pieeja sociālo pakalpojumu nodrošināšanā

zz.lv

2018. gada 3. oktobris 15:02

120
Radīta jauna pieeja sociālo pakalpojumu nodrošināšanā

Labklājības ministrija (LM) sākusi izmēģinājuma projektu, kurā turpmākā gada laikā tiks aprobēta jauna pieeja sociālo pakalpojumu nodrošināšanā bērniem ar invaliditāti – individuālā budžeta modelis. Tā pamatā ir princips, ka atbalsts tiek nodrošināts, ņemot vērā katra bērna individuālās vajadzības pieejamā finansējuma robežās, nevis vērtēta vajadzību atbilstība pakalpojumu saņemšanas kritērijiem, informē ministrijā.

Projekta vadītāja Ārija Baltiņa uzskata, ka jaunā modeļa apgūšana un ieviešana ir liels izaicinājums, jo Latvijā nav līdzvērtīgas prakses, no kuras mācīties. Gada laikā šis modelis tiks ne vien aprobēts, bet arī precizēts un pilnveidots, pamatojoties uz praktisko pieredzi, lai nonāktu pie vislabākā un Latvijai atbilstošākā risinājuma. Individuālā budžeta modelis daudzās valstīs tiek uzskatīts par efektīvu līdzekli, kā piešķirt klientam kontroli pār savu dzīvi, tā uzlabojot viņa dzīves kvalitāti. Pieļaujamais individuālā budžeta izlietojums tiek variēts atkarībā no valstu finansiālajām iespējām, iezīmējot precīzu finansējuma apjomu līdz pat visnotaļ lielai izlietojuma brīvībai.

LM piedāvātais individuālā budžeta modelis nav kāda jau esošā modeļa kopija. Tajā apvienoti ārzemju pieredzes risinājumi, kas papildināti ar Latvijas ekspertu redzējumu un labo praksi mūsu valstī, uzsver ministrija.

Modeļa izstrāde un izmēģinājuma projekts tiek īstenots LM projektā, izmantojot Eiropas Sociālā fonda līdzfinansējumu. Projektā piedalīsies simt bērni ar invaliditāti un viņu ģimenes no desmit Latvijas pašvaldībām.


Foto: pixabay.com