ZZ.lv ARHĪVS

Valgundes Sporta halle atzīta par vienu no Latvijas ilgtspējīgākajām ēkām

zz.lv

2018. gada 1. oktobris 08:45

286
Valgundes Sporta halle atzīta par vienu no Latvijas ilgtspējīgākajām ēkām

Konkursā “Ilgtspējīgākā ēka Latvijā 2018”, ko organizē biedrība “Building Design and Construction Council” un izdevumi “Latvijas Būvniecība” un “Latvijas Architektūra”, nominācijā “Ilgtspējīgākā ēka Latvijā 2018” trešo vietu kategorijā “Publiskās ēkas” ieguvusi Valgundes Sporta halle, informē Jelgavas novada pašvaldības pārstāve Enija Kreicberga-Kapša.

Šajā nominācijā bija iespējams pieteikt ēkas, kuras ekspluatācijā nodotas vismaz pirms gada un izturējušas vismaz vienu apkures sezonu. Objekti tika vērtēti divās kategorijās “Komercobjekts” un “Publiskās ēkas”.

Valgundes Sporta halle ekspluatācijā nodota 2013. gadā. Būvprojekta izstrāde un būvniecība aizņēma divus gadus. Halles projekts tapa, piesaistot Klimata pārmaiņu finanšu instrumenta finansējumu. Tās celtniecībā izmantoti visi galvenie energoefektīvu ēku projektēšanas principi: racionāli sabalansēts apjoms un precīza orientācija pret debespusēm (ziemeļi–dienvidi), pārdomāts siltumizolācijas risinājums visām ārējām un grīdas konstrukcijām.

Ēkas plānojumā ievēroti principi, kas palīdz taupīt siltumenerģiju, izmantotas jaunākās logu izgatavošanas tehnoloģijas ar siltumizolāciju logu rāmja konstrukcijās un trīskāršo stikla paketi, efektīva ventilācijas sistēma ar siltuma atgūšanas risinājumiem, izvērtēts ēkas noēnojums kritiskajos laika posmos. Objektu būvēja SIA “Monum”, savukārt būvprojektu izstrādāja SIA “Belss”.

Konkursa rīkotāji norāda, ka labi būvēt nenozīmē būvēt dārgi, lielāka nozīme ir pārdomātiem risinājumiem. Saskaņā ar nekustamo īpašumu attīstītāju datiem, ilgtspējīgās jeb vērtīgās ēkas ir pievilcīgākas pircējiem un īrniekiem un izdevīgākas īpašniekiem. Latvija pagaidām ir vienīgā starp Baltijas valstīm, kur jau sesto gadu pēc kārtas tiek organizēts konkurss par ilgtspējīgāko jeb vērtīgāko ēku.

Apakškategorijā “Komercobjekts” par labāko atzīta biroju ēka “Place Eleven”, apakškategorijā “Publiskās ēkas” – Alojas novada uzņēmējdarbības centrs bibliotēka “Sala”.


Publicitātes foto