ZZ.lv ARHĪVS

VUGD brīdina: Šonakt vējš brāzmās sasniegs ātrumu 20–23 metri sekundē

zz.lv

2018. gada 27. septembris 18:31

148
VUGD brīdina: Šonakt vējš brāzmās sasniegs ātrumu 20–23 metri sekundē

Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs brīdina, ka naktī no 27. uz 28. septembri nakts pirmajā pusē, sākot ar jūras piekrasti, daudzviet Latvijā dienvidrietumu, rietumu vējš brāzmās sasniegs ātrumu 20–23 metri sekundē, informē Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) pārstāve Inta Palkavniece. Nakts otrajā pusē Kurzemē, no rīta arī Vidzemē rietumu, ziemeļrietumu vēja brāzmas sasniegs jau 25–28 metrus sekundē. Pēcpusdienā gaidāma vēja pierimšana.

VUGD aicina iedzīvotājus būt uzmanīgiem, jo spēcīgā vēja laikā iespējami elektropārvades un sakaru līniju bojājumi, ūdens padeves traucējumi, koku nogāšanās uz ceļa braucamās daļas, ēku un būvju konstrukciju sagrūšana, kā arī jumtu noraušana un ūdens līmeņa strauja paaugstināšanās.

Ņemot vērā to, ka vējš var radīt elektrības padeves traucējumus, VUGD iesaka uzlādēt mobilos telefonus, nodrošināt dzeramā ūdens un pārtikas krājumus, kabatas lukturi un ar baterijām darbināmus radioaparātus.

Tāpat dienests aicina nostiprināt vai telpās novietot vieglus priekšmetus, kas atrodas uz ēku balkoniem vai pagalmā, kā arī nostiprināt nestabilas konstrukcijas, stalažas, tirdzniecības nojumes, aizvērt ēku logus, durvis un vārtus, novietot zem jumta mājlopus un mājdzīvniekus.

Tiek ieteikts nenovietot automašīnas zem, piemēram, atsevišķi augošiem kokiem, celtniecības sastatnēm, reklāmas stendiem vai elektropārvades līnijām.

Ja stiprais vējš radījis postījumus, kas apdraud cilvēka veselību un dzīvību, komunikācijas vai sabiedriskā transporta kustību, nekavējoties jāzvana uz vienoto ārkārtas palīdzības izsaukumu numuru 112.


Foto: pixabay.com