ZZ.lv ARHĪVS

Pāvestam pasniegtās Indriķa hronikas sējumu darinājusi jelgavniece māksliniece Ilizane Grīnberga

Santa Logina

2018. gada 25. septembris 10:39

1656
Pāvestam pasniegtās Indriķa hronikas sējumu darinājusi jelgavniece māksliniece Ilizane Grīnberga

Pāvestam Franciskam vizītes laikā Latvijā uzdāvināts īpašs 1993. gada Indriķa hronikas sējums, ko darinājusi Jelgavas Mākslinieku biedrības biedre māksliniece Ilizane Grīnberga, “Ziņas” noskaidroja Valsts prezidenta kancelejā.

Par Latvijas Republikas oficiālo dāvanu pāvestam Franciskam bija izvēlēts īpašs 1993. gada Indriķa hronikas izdevums, kas izdots laikā pēc neatkarības atjaunošanas un skaidro mūsu tautas vēsturi – latviešu saknes. Šis Indriķa hronikas izdevums kā saturiski, tā arī dizainā iemieso pārmaiņas gan sabiedrības vērtībās, gan arī tehnoloģijās, norādīja kancelejā.

Indriķa Hronika ir unikāls un nozīmīgs vēstures avots ne tikai Latvijai, bet visai kristīgajai pasaulei, jo atspoguļo laiku, kad tagadējās Latvijas un Igaunijas teritorijā ienāca kristietība, – Livonijas pirmsākumu.

I.Grīnberga grāmatas dizainu veidojusi, ietekmējoties no romānikā un agrajos viduslaikos iedibinātās kodeksa grāmatsējumu tradīcijas, kas aizstāja pergamenta ruļļus un vaska plāksnītes.

Iesiešanai izmantots Latvijas ozolkoks un nekrāsota, dabīgas mieces teļāda. Grāmatas muguriņas raksta vadmotīvs ir koncentrisks aplis, kas romānikā apzīmēja iekšupvērstu skatienu.

Šī ir otrā I.Grīnbergas sietā grāmata, kas glabāsies Vatikāna bibliotēkā – aicinot apmeklēt Latviju tās simtgades gadā, Latvijas prezidents pērn pāvestam uzdāvināja pirmo katehismu latviešu valodā.

I.Grīnberga ir ādas izstrādājumu dizainere, grāmatu dizainere, mākslas maģistre, liecina Jelgavas Mākslinieku biedrības sniegtā informācija. Mācījusies Rīgas Lietišķās mākslas vidusskolas Ādas mākslinieciskās apdares nodaļā, Igaunijas Mākslas institūta Ādas mākslinieciskās apdares nodaļā Tallinā. Pedagoģe Jelgavas Mākslas skolā, kopš 2003. gada Ādas izstrādājumu dizaina izglītības programmas vadītāja Rīgas Dizaina un mākslas vidusskolā. Latvijas Mākslinieku savienības biedre kopš 1994. gada. Ādas mākslinieciskās apdares un grāmatsējēju asociācijas dibinātāja un vadītāja kopš 2004. gada.


Foto: no mākslinieces albuma un Ruslans Antropovs