Īstais laiks saimniekot taupīgi (FOTO)
Ne vienmēr izdodas pārtikas produktus iepirkt ar apdomu, vismaz man.
Pēc maltītes pagatavošanas tāpat kaut kas paliek pāri, tiek aizmirsts un
iegulst ledusskapī, līdz izskatās pārāk aizdomīgi, lai apēstu. Tagad
ir pats labākais laiks, lai šādus pārpalikumus jau savlaicīgi izmantotu,
jo ir, ar ko tos salikt kopā un pagatavot garšīgus un veselīgus
ēdienus.
Dārzos ražas netrūkst. Ja ābelēm šis iekrīt augļu gads, tad
saimnieki pat nezina, kur lai visus ābolus liek, – kaut uz mežu zvēriem
jāved. Tagad ir arī īstais laiks kartupeļu ēšanai, jo tie nāk tieši no
vagas.
Pirmais variants – ar biskvīta mīklu
“Neesam
izšķērdīgi, apēdam visu,” savas ģimenes virtuves pieredzē dalās divu
bērnu māmiņa Daiga Jurģe, kura ikdienā strādā par pavāri bērnudārzā.
Daiga
iesaka, kā ar āboliem salikt kopā, piemēram, olas, kad iepakojumā to
vēl daudz, derīguma termiņš jau klauvē pie durvīm, bet ceptas un vārītas
olas un omletes ir apnikušas. Tāpat ar āboliem iespējams sakombinēt
auzu pārslas, kad putrās tās vairs negribas ēst, bet iepakojums vēl nav
iztukšots.
Abos gadījumos var cept ābolkūkas, kas Jurģu ģimenē labās garšas dēļ no galda pazūd vēl karstas.
Pirmajā
kūkas variantā ābolus nomizo, izgriež serdi, ābolus sagriež šķēlēs un
kārto uz apaļā kūkas veidnē ieklāta cepampapīra tā, lai starp šķēlītēm
nepaliktu tukši robi.
Pagatavo biskvīta mīklu no piecām olām, piecām
ēdamkarotēm miltu (bez kaudzes, bet nestrīķētām) un piecām strīķētām
ēdamkarotēm cukura (ja veidne lielāka, var ņemt vairāk olu un attiecīgi
tikpat vairāk karošu miltu un cukura). Svarīgi, lai visi produkti būtu
istabas temperatūrā.
Uzmanīgi atdala olu dzeltenumus no baltumiem.
Ļoti svarīgi, lai baltumos nebūtu ne kripatiņas no dzeltenuma. Lai
olbaltums sakultos īpaši lielā apjomā, tam pievieno deserta karoti
ūdens. Olbaltumu kuļ tik ilgi, līdz veidojas stingras putas. Tad
pievieno apmēram trešo daļu cukura un turpina īsu brīdi kult, līdz putas
kļūst stingas un spīdīgas. Sakuļ dzeltenumus ar atlikušo cukuru un
vaniļas cukuru gaišās un biezās putās (var uzreiz izmantot lāpstiņas, ar
kurām tika kulti baltumi).
Baltumi un dzeltenumi jākuļ veikli viens aiz otra. Kad dzeltenumi sakulti, tajos iecilā pusi no baltumiem. Maisīt nedrīkst, jo citādi olbaltums zaudēs apjomu. Vienlaicīgi, cilājot olu masu, pamazām iesijā miltus. Miltiem var pievienot ēdamkaroti kartupeļu cietes, lai biskvīta masa būtu stingrāka, un pusi tējkarotes cepamā pulvera.
Kad milti iejaukti olā, iecilā atlikušos olbaltumus. Gatavo mīklu pārlej cepamajā formā saliktajām ābolu šķēlītēm un liek karstā cepeškrāsnī 220 grādu karstumā. Biskvīts jācep apmēram 15 minūtes. Cepšanas sākumā nekādā gadījumā nevajag virināt krāsns durvis. Biskvīts ir gatavs, kad, to pataustot ar pirkstu, veidojas neliela bedrīte, kura uzreiz pēc tam izlīdzinās, iztaisnojas. Ja bedrīte neceļas atpakaļ, biskvītu jāturpina cept.
Kad kūka gatava, to apgāž otrādi uz paplātes
vai liela šķīvja, lai āboli būtu virspusē. Karsto kūku uzreiz pārlej ar
skābu krējumu (jo tas treknāks, jo būs garšīgāk), kas sakults ar divām
ēdamkarotēm cukura. Krējumu vajag aptuveni 300 gramu jeb glāzi.
Pārkaisa kanēli. Šāda kūka ir garda gan karsta, pa taisno krāsns, gan
arī otrajā dienā.
Otrais variants – ar auzu pārslu mīklas drupačām
Ja
mājās aizķērušās auzu pārslas, tad sanāks citāda ābolkūka, līdzīga
cepumiem. Vajag 200 gramu auzu pārslu, 200 gramu mīksta sviesta, 200
gramu miltu, tējkaroti cepamā pulvera, 200 gramu cukura un nedaudz
vaniļas cukura. Visas sastāvdaļas sastrādā mīklā. Mīklu saveļ pikā un
pēc tam sadrupina uz plāts, kurā ieklāts cepampapīrs. Plāti ar mīklu
liek karstā cepeškrāsnī un cep 10 minūtes. Tad izņem, pārliek pāri
nomizotus, šķēlītēs sagrieztus ābolus. Sakuļ skābu krējumu (apmēram
glāzi) ar vienu olu vai diviem olu dzeltenumiem un divām ēdamkarotēm
cukura, pārlej āboliem, pārkaisa kanēli un turpina cept vēl kādas 10
minūtes, līdz kūka gatava.
Ābolus var salikt kopā ar biezpienu, ja
arī tas aizstāvējies ledusskapī, vēl nav saskābis, ierastajā veidā jau
apnicis, bet jaunas idejas nenāk prātā. Tad var cept cepeškrāsnī ābolus.
Āboliem
izgriež serdi. Vidū pilda biezpiena masu (biezpienu, kas sajaukts ar
jēlu olu un nedaudz cukura). Ja masu grib krēmīgāku, to sablendē. Ābolus
liek karstā cepeškrāsnī un cep. Kad āboli gatavi, tiem var pārkaisīt
pūdercukuru.
Derēs pat Latvijas simtgades svētku galdā
Jurģu
ģimenē otra dzīve jeb ceļš uz vēderu tiek dots kartupeļu biezputrai, Ja
vienā reizē visa netiek apēsta, vai nu sacep, vai arī gatavo kroketes.
“Tagad visi runā par Latvijas simtgadi. Nu tad, lūk, glīti noformēts, tas var būt ēdiens pat valsts simtgades galdā, ko pasniegt kopā ar Latvijas ķilavām,” iesaka Daiga. Šādu no tupeņu biezputras otrreiz pagatavotu ēdienu svētku reizē var pasniegt galdā “pa smuko” – glīti noformētu un ar skābu krējumu, kam pievieno zaļumus, ķiploku, sāli, piparus. Garšas buķeti iespējams papildināt, klāt pasniedzot ķilavas.
Kroketēm
(mazākai porcijai) vajadzēs glāzi kartupeļu biezeņa, olas dzeltenumu,
1/4 glāzes rīvēta siera (šķirne pēc izvēles), glāzi rīvmaizes
apviļāšanai, olu apviļāšanai, trīs četras glāzes augu eļļas vārīšanai,
kā arī sāli un piparus (jo vairāk ēdēju, jo izejvielu daudzums ir
jāpalielina).
Sajauc kartupeļu biezeni ar olas dzeltenumu, sieru,
pipariem un sāli. Izveido nelielas bumbiņas. Ja masa šķiet par mīkstu,
pievieno miltus. Sakuļ olu. Bumbiņas iemērc sakultā olā, tad –
rīvmaizē. Liek vārīties dziļākā pannā sakarsētā eļļā apmēram trīs
minūtes, līdz bumbiņas kļūst zeltainas (ar eļļu nevajag pārspīlēt, tai
tikai jāapņem bumbiņas). Eļļu no gatavajām bumbiņām nosusina uz papīra
dvieļa. Pasniedz siltas ar skābu krējumu.
Sieru iespējams aizstāt ar kūpinātu gaļu, ko, kubiņos sagrieztu, vispirms sacep ar sīpoliem un liekās taukvielas pēc tam notecina.
Foto: Raitis Puriņš
Materiāls tapis ar Latvijas vides aizsardzības fonda finansiālu atbalstu
Kategorijas
- Vietējās ziņas
- Jelgava
- Jelgavas novadā
- Ozolnieku novadā
- Latvijas ziņas
- Dobeles, Tērvetes un Auces novadā
- Ekonomika
- Uzņēmējdarbība
- Darba tirgus
- Citas ziņas
- Eiro 2014
- Politika
- Vēlēšanas 2011
- Saeimas vēlēšanas
- Citas ziņas
- Pašvaldībās
- Pašvaldību vēlēšanas 2017
- Saeimas vēlēšanas 2018
- Eiropas Parlamenta vēlēšanas 2019
- Asā hronika
- Policijas ziņas
- VUGD
- Tiesu ziņas
- Citas ziņas
- Kultūra un izklaide
- Teātri
- Izstādes
- Bibliotēkas
- Koncerti
- Citas ziņas
- Kas? Kur? Kad?
- Sports
- Basketbols
- Futbols
- Vieglatlētika
- Citas ziņas
- Hokejs
- Volejbols
- Veselība
- Aktuāli
- Padomi
- Slimnīcās
- Citas ziņas
- Stārķa ziņas
- Lietotāju raksti
- Foto/Video
- Reklāmraksti
- Citas ziņas
- Laikraksta arhīvs
- Afiša
- Izstādes
- Pasākumi un izstādes
- Chocolate & Pepper
- Video
- Aizsaulē
- Statiskas lapas
- Centrāle!
- Dzīvesstils
- Receptes
- Māja un dārzs
- Hobiji
- Pašizziņa
- Citas ziņas
- Mīluļi
- Projekti
- Projekts “Saimnieko gudri”
- Projekts “Kultūras nesēji Zemgalē”
- Projekts “Redzi apslēpto”
- Atbalsts medijiem sabiedriski nozīmīga satura veidošanai un nacionālās kultūrtelpas stiprināšanai latviešu valodā
- Projekts “Rūpēsimies par vidi!”
- Projekts “Kur dzīvosim?”
- Projekts “Mediju kritika”