ZZ.lv ARHĪVS

Būtiski palielinājušās ziemas rapša sējumu platības; “Baltic Agro” iesaka sējumus apdrošināt

zz.lv

2018. gada 29. augusts 22:26

21
Būtiski palielinājušās ziemas rapša sējumu platības; “Baltic Agro” iesaka sējumus apdrošināt

Ir beigusies ziemas rapša sēja visos Latvijas reģionos, un var konstatēt, ka ir būtiski palielinājušās ziemas rapša platības. “Baltic Agro” pēc pārdotā sēklu daudzuma un novērojumiem zemnieku saimniecībās secina, ka nākamā gada ražai iesēts ievērojami vairāk ziemas rapša, salīdzinot ar iepriekšējo gadu. To veicinājuši sējai labvēlīgie klimatiskie apstākļi un straujais ražas novākšanas temps.

Šādu izvēli ietekmējis arī ekonomiskais pamatojums, jo rapša iepirkuma cenas pēdējos gadus bijušas pietiekami augstas un ne tik ļoti mainīgas kā graudaugiem. “Rapša audzēšanas izmaksas ir augstākas nekā graudaugiem, bet ieņēmumi no viena hektāra arī augstāki. Tā audzēšana ir rentabla, ja no viena hektāra novāc trīs un vairāk tonnas rapša sēklu. Ja ievēro sējas termiņus un izvēlas piemērotus agrotehniskos pasākumus, šāda ražība sasniedzama visos Latvijas reģionos,” norāda “Baltic Agro” Jelgavas servisa centra vadītājs Egils Sviķis.

“Baltic Agro” speciālisti norāda, ka ziemas rapša ražību ietekmē ziemošanas apstākļi. Ik gadus kādas platības izsalst vai gatavības stadijā to “izsit” spēcīgas lietusgāzes un krusa. “Aizvien biežāk klimatiskie riski pārsteidz lauksaimniekus nesagatavotus, tādēļ iesaku zemniekiem rapša sējumus apdrošināt,” rosina Sviķis.


Foto: rapsim.lv