ZZ.lv ARHĪVS

Atzīmēs atjaunotā Dobeles Atbrīvošanas pieminekļa gadadienu

Atzīmēs atjaunotā Dobeles Atbrīvošanas pieminekļa gadadienu

Lai veidotu krāšņu ziedu paklāju un ar priekšnesumiem priecētu gan sevi, gan citus svētku dalībniekus, piektdien, 21. septembrī, no pulksten 10 pie atjaunotā Dobeles Atbrīvošanas pieminekļa pulcēsies pirmsskolas izglītības iestāžu un skolu audzēkņi un skolotāji, informē pašvaldībā.

Tradicionāli arī šogad pilsētas kultūras nams kopā ar skolām un pirmsskolas izglītības iestādēm Atbrīvošanas pieminekļa 22. gadadienā veidos rudens ziedu paklāju. Tā veidošana sāksies pulksten 10, ierodoties pašiem mazākajiem – bērnudārzu “Zvaniņš”, “Jāņtārpiņš”, “Spodrītis” un “Valodiņa” audzēkņiem –, tad skolēniem no Dobeles sākumskolas, Amatniecības un vispārizglītojošās vidusskolas, 1. vidusskolas, bet ziedu paklāja veidošanu noslēgs Dobeles Valsts ģimnāzijas audzēkņi.

Kā īpašs veltījums atjaunotajam Dobeles Atbrīvošanas piemineklim gadadienā būs katras ie­stādes sveiciens dažu minūšu garumā, pēc kura sekos kopīgs fotomirklis. Pēc tam bērni aicināti spēlēt izglītojošas spēles un doties rotaļās ar pasaku tēliem.

Dobeles Atbrīvošanas piemineklis veltīts Pirmajā pasaules karā un Latvijas Brīvības cīņās kritušajiem karavīriem. Tēlnieks Kārlis Zemdega Dobeles atbrīvošanas pieminekli veidoja kā divfigūru kompozīciju, kur senlatviešu karavīrs ir tautas spēka simbols, bet tautumeita – Dzimtenes tēls – pauž garīgās skaidrības ideālu.

Pirmo reizi Dobeles Atbrīvošanas pieminekli svinīgi atklāja 1940. gada 9. jūnijā toreizējā Vienības laukumā. Tas bija pēdējais uzvarai un brīvībai atklātais piemineklis neatkarīgajā Latvijā.

1996. gada 21. septembrī atklāto atjaunoto pieminekli veidoja tēlniece Inta Berga un akmeņkalis Libērijs Peļņa.