ZZ.lv ARHĪVS

Saeimas deputātu kandidāti Zemgalē kā galveno investoru piesaistes problēmu redz darbaspēka izmaksas un korupciju

LETA

2018. gada 12. septembris 13:50

236
Saeimas deputātu kandidāti Zemgalē kā galveno investoru piesaistes problēmu redz darbaspēka izmaksas un korupciju

Galvenās investoru piesaistes problēmas Latvijā ir augstas darbaspēka izmaksas un korupcija, šodien Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras (LTRK) Jelgavā rīkotajās debatēs atzina vairāki Saeimas deputātu kandidāti.

Uz lieliem korupcijas apjomiem diskusijā norādīja pašreizējais Rīgas domes deputāts Krišjānis Feldmans (JKP), apgalvojot, ka ir investori, kas korupcijas dēļ izvēlas savus uzņēmumus veidot nevis, piemēram, Ventspilī vai Rīgā, bet pie šīm pilsētām, citu novadu teritorijās.

Uz tiesiskuma trūkumu norādīja arī "Attīstībai/Par!" deputāta kandidāte bijusī Saeimas deputāte Ilze Viņķele, īpaši uzsverot maksātnespējas jomas sakārtošanas nepieciešamību. Vienlaikus viņa uzsvēra, ka aktuālas ir ne tikai darbaspēka izmaksas, bet arī pieejamība.

Uz kopējās tiesiskās vides trūkumiem un augstiem darbaspēka nodokļiem diskusijā norādīja arī Latvijas Zivrūpnieku savienības prezidents Didzis Šmits (KPV LV), taču, viņaprāt, investoru izvēli ietekmē arī izejvielu un enerģijas, tostarp gāzes un elektrības, izmaksas. Augstus nodokļus kā izaicinājumu investoriem Latvijā minēja arī citi diskusijas dalībnieki.

Runājot par jomām, kurās valstī tiek gaidīti investori, deputātu kandidāti akcentēja eksporta iespējas, kā arī produktus ar augstu pievienoto vērtību. Vairākkārt gan izskanēja aicinājums, piesaistot investorus, domāt arī par valsts drošības faktoru. "Svarīgs ir nacionālās drošības aspekts, uzņēmumam jābūt valstij lojālam," pauda Saeimas deputāte Inga Bite (LRA).

Jau vēstīts, ka LTRK šodien Jelgavā rīko politisko partiju debates Zemgalē.


Foto: pixabay.com