ZZ.lv ARHĪVS

Voldemārs Bariss: “Man vēlēšanas šķiet cerību svētki”

Gaitis Grūtups

2018. gada 6. septembris 12:15

246
Voldemārs Bariss: “Man vēlēšanas šķiet cerību svētki”

Uz sarunu par Saeimas vēlēšanām un informācijas apriti pirms tām aicinājām LLU Starptautiskās sadarbības centra vadītāju docentu Voldemāru Barisu. Būdams arī Sociālo un humanitāro zinātņu institūta vadošais pētnieks, studiju kursu vadītājs publiskajā pārvaldē un publiskajā administrācijā, viņš rūpīgi seko politiskajai dzīvei un viņam ir savs viedoklis arī par to, kā dzīvē īstenojas Satversmē pasludinātā tautas vara.

Uzlūkojot Saeimas vēlēšanas ilgtermiņā, nākas secināt, ka vēlētāju aktivitāte pamazām slīd lejup. Kādu to prognozējat 13. Saeimas vēlēšanās?

Domāju, ka tā vēl var slīdēt lejup. Man ne viens vien vēlētājs ir teicis: “Šajās vēlēšanās man nav, par ko balsot”. Ir teikuši arī tā: “Līdz šim esmu balsojis par “mazāko ļaunumu”, bet tagad arī to vairs negribu.”

Statistika rāda, ka visaktīvākie pilsoņi ir pašvaldību vēlēšanās, vismazāk – vēlējot Eiroparlamentu.

Jā, pašvaldību darbība skar katra cilvēka praktisko dzīvi. Saeimas un vēl jo vairāk Eiroparlamenta vēlēšanās (tās būs nākamgad) politiķus tomēr uztver attālināti. Tos nevērtē pēc praktiskiem sasniegumiem, bet gan pēc piedāvātajiem partiju lozungiem. Vēlēšanas ir tāds interesants laiks, ko es sauktu par “cerību svētkiem.” Politiķi, kas balotējas, cer, ka viņi tiks ievēlēti, savukārt vēlētāji cer, ka viņi tiks sadzirdēti. Runājot par pēdējo, tāpat ir skaidrs, ka vēlēšanas ar vienu rāvienu sabiedrībā neko nemaina. Lietas maina ikdienas darbs, ikdienā pieņemtie lēmumi. Diemžēl, kad vēlēšanu cikls iet uz otru pusi, mēs daudzi redzam, ka nav sasniegts tas, ko esam gribējuši.  


Foto: Raitis Puriņš. Visu interviju lasiet 6.septembra "Zemgales Ziņās".