ZZ.lv ARHĪVS

Jelgavā ražo desmit veidu pelmeņus (FOTO)

Gaitis Grūtups

2018. gada 6. septembris 13:17

8375
Jelgavā ražo desmit veidu pelmeņus (FOTO)

Ievērojot augošo tirgus pieprasījumu pēc pelmeņiem, gaļas pārstrādes uzņēmumā “HKScan Latvia” Jelgavā izveidota moderna pelmeņu ražošanas līnija, kur jau vairāk par pusgadu tiek ražoti desmit veidu pelmeņi.

Gaļai piejaukumā tiek likts gan siers un Boloņas mērce, gan dažādas citas piedevas. Līnijas izveidošanā uzņēmums ieguldījis ap 300 tūkstošus eiro. “HKScan Latvia” Jelgavā ražo arī citus gaļas izstrādājumus ar zīmoliem “Jelgava”, “Rīgas miesnieks” un “Rakvere”. “Kopējais produkcijas apjoms sasniedz 10 tūkstošus tonnu gadā,” pelmeņu līnijas atklāšanā informēja “HKScan” prezidents Jari Latvanens.

Viņš piebilda, ka ar jaunajām tehnoloģijām tiks nodrošināta ne vien plānāka mīkla, bet arī bagātīgāks pildījums, turklāt pelmeņi kļūstot arvien pieprasītāki visā pasaulē, arī Āzijas valstīs, Itālijā.

Kā atzina J.Latvanens, pelmeņu gatavošanā tiek izmantota Igaunijā ražota gaļa. Viņš skaidro, ka gaļa ir svaiga un uzņēmums rūpīgi seko dzīvnieku labturībai, barošanai un citiem kvalitātes kritērijiem.

“Ja vēl nevārītu pelmeni pārgriež uz pusēm, iekšā gaļai jābūt viegli rozīgai,” “HKScan Latvia” pārdošanas direktors Heino Lapiņš skaidroja, kādam jābūt labam pelmenim.

Kopš 2010. gadā “HKScan Latvia” nopircis Jelgavas gaļas kombinātu, ražošanas apjomi Jelgavā trīskāršojušies. Koncerna prezidents J.Latvanens sacīja, ka, arī pateicoties Jelgavas ražotnei, “HKScan” kļuvis par vienu no līderiem gaļas pārstrādē Baltijas valstīs. Koncernam ir mērķis kļūt par vienu no lielākajiem pārtikas ražotājiem Baltijas jūras reģionā. Baltijas valstis ir arī pelmeņu noieta tirgus. Perspektīvā tos plānots eksportēt arī uz Somiju, Lielbritāniju un Īriju.

Pašlaik Jelgavas ražotnē tiek nodarbināti 112 cilvēki, pelmeņu ražošanu nodrošina ap 20 darbiniekiem.

Jau ziņots, ka “HKScan Latvia” 2016. gadā strādāja ar 33,679 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir par 5,9 procentiem mazāk nekā gadu iepriekš, savukārt kompānijas peļņa samazinājās 3,3 reizes un bija 654 518 eiro. Uzņēmuma 2017. gada rezultāti vēl nav publiskoti.
“HKScan Latvia” dibināts 1992. gadā, un kopš 1998. gada ietilpst “HKScan” grupā. “HKScan” ir viena no lielākajām pārtikas produktu ražošanas kompānijām ziemeļu valstīs ar vairāk nekā simt gadu senu vēsturi. Kompānija ietver gaļas pārstrādes uzņēmumus Somijā, Zviedrijā, Dānijā un Baltijas valstīs. Saražotais tiek eksportēts uz gandrīz 50 valstīm.


Foto: Raitis Puriņš