ZZ.lv ARHĪVS

Zahera torte – kūka ar vēsturi

Agnese Leiburga

2018. gada 31. augusts 15:16

891
Zahera torte – kūka ar vēsturi

Kolēģe, rādot man recepti kūkai, kuru viņai ļoti gribētos nogaršot, šausminājās par sarežģīto pagatavošanu. “Vainīgā” bija slavenās austriešu Zahera tortes recepte. Līdzīgi kā ar gaisīgo Pavlovas kūku, tai slavu nodrošinājusi ne tikai garša, bet arī vēsturiskais stāsts.

Lai gan Austrijas galvaspilsēta Vīne ir viena no manām mīļākajām Eiropas pilsētām un tajā būts daudzkārt, ne reizi tur neesmu pamēģinājusi slaveno torti. Kaut kā vienmēr, esot Austrijā, roka pati pastiepjas pēc viņu ārkārtīgi garšīgās strūdeles, kas ir man piemērotāks deserts, jo gluži vienkārši nav pārāk salds. Lai gan arī Zahera kūkas šokolādīgo garšu krietni atsvaidzina aprikožu ievārījuma nots.

Vēstures fakti liecina, ka 1832. gadā Austrijas impērijas ārlietu ministrs Klēmenss fon Meternihs lūdzis savam pavāram uz kāda augsta viesa ierašanos pagatavot īpašu desertu. Neveiksmīgā kārtā pavārs tieši tad bijis apslimis, un šo pienākumu uzņēmies 16 gadu vecais konditors Francs Zahers. Viņš pagatavojis izteiktas garšas šokolādes biskvītu, kuru apziedis ar aprikožu ievārījumu, bet apaļo kūku pārlējis ar kausētu tumšo šokolādi. Kūka gan vēl tolaik nebūt nekļuva populāra.

F.Zahers vēlāk strādājis Bratislavā un Budapeštā, bet pēc vairākiem gadiem atgriezies Vīnē un atvēris savu delikatešu un vīna veikaliņu. Zahera tortes recepti pēc tam uzlabojis viņa dēls Eduards Zahers, kurš arī kļuvis par labi skolotu konditoru. Jau vēlāk viņš Vīnē atvēris Zahera viesnīcu, kur arī turpmāk pasniedzis viesiem šokolādes torti.

Oriģinālā recepte vēl arvien ir viesnīcas rīcībā, bet, protams, tās versiju netrūkst ne pavārgrāmatās, ne interneta lapās. Ko neizdarīsi, lai svētkos iepriecinātu kolēģi, tāpēc arī ķēros pie slavenās kūkas pagatavošanas. 

Pagatavošana
Formas pamatni izklāj ar cepamo papīru. Malas iesmērē ar sviestu. Karstā ūdens peldē izkausē šokolādi un atliek malā, lai atdziest. Tikmēr sviestu saputo ar pūdercukuru. Pēc tam sviesta un pūdercukura masā pamazām iemaisa padzisušo šokolādi. Pa vienam iekuļ olu dzeltenumus. Atsevišķi stingrās putās saputo olu baltumus ar cukuru un pamazām iemaisa otrā masā. Beigās pakāpeniski iemaisa izsijātus miltus. Liek formā un cep 180 grādos aptuveni 80 minūtes. Cepšanas laiku gan iesaku uzmanīt. Man šķita, ka 80 minūtes ir mazliet par daudz, bet tās varētu būt arī katras konkrētās cepeškrāsns atšķirības. Kūku formā daļēji atdzesē. Tad izņem un līdz galam atdzesē uz restes. Atdzisušu pārgriež divās ripās.

Mazā katliņā uzkarsē aprikožu ievārījumu, lai tas kļūst šķidrs, un pievieno rumu. Ievārījumu smērē starp kūkas kārtām, bet ar atlikušo ieziež kūkas virspusi un malas. Atstāj pāris stundas, lai savelkas.

Glazūrai katliņā uz mērenas uguns uzvāra saldo krējumu. Noņem no uguns un pakāpeniski pievieno sviestu un šokolādi. Maisa, līdz izkūst. Citā katliņā ieber pūdercukuru un pielej ūdeni, karsē, kamēr izkūst. Šo sīrupu iemaisa šokolādes masā. Nedaudz padzesē un pārlej kūkai. Šokolādes glazūra veidos biezu gardu kārtu virs skābenā aprikožu ievārījuma. Kūku atdzesē ledusskapī. Kā jau kūkas, arī šo vislabāk gatavot iepriekšējā dienā, lai savelkas garšas. 

Nepieciešams
Kūkai
• 26 cm kūkas forma ar noņemamām malām
• 180 g sviesta + nedaudz formas ieziešanai
• 180 g tumšās šokolādes 
• 90 g pūdercukura
• 165 g olu dzeltenuma (atkarībā no lieluma 6–8 olas)
• 255 g olu baltuma
• 210 g baltā cukura
• 180 g miltu

Glazūrai un pildījumam
• Aptuveni 200 g aprikožu ievārījuma
• 3 ēd.k. ruma
• 100 ml saldā krējuma
• 30 g sviesta
• 150–200 g tumšās šokolādes
• 70 g pūdercukura
• 3 ēd.k. ūdens


Foto: Raitis Puriņš