Pavlova – kūka balerīnai
Turpinot par kūkām ar īpašu vēsturi (jau stāstījām par Zāhera kūku), nevar bez ievērības atstāt pasaules slaveno kūku “Pavlova”. Tās nosaukums radies, iedvesmojoties no slavenās krievu baletdejotājas Annas Pavlovas. Lai gan vēsturiskie notikumi saistīti ar pagājušā gadsimta 20. gadiem, vēl mūsdienās nebeidz rimties strīdi, kurā valstī tieši radusies šī recepte. Par savējo to sauc gan Austrālijas, gan Jaunzēlandes iedzīvotāji.
A.Pavlova dzimusi 1881. gadā
Sanktpēterburgā, mirusi 1931. gadā Hāgā un tiek uzskatīta par vienu no
izcilākajām 20. gadsimta pirmās puses baletdejotājām.
Īpašā kūka
radusies 20. gados, kad A.Pavlova pasaules tūrē viesojās gan
Jaunzēlandē, gan Austrālijā. Abās šajās valstīs “Pavlova” esot ļoti
populārs deserts. Viens no stāstiem vēsta, ka 1926. gadā Jaunzēlandē
Velingtonas viesnīcas šefpavārs radījis desertu īpaši slavenajai
baletdejotājai Pavlovai, kas bijusi tur apmetusies koncertturnejas
laikā.
Cepeškrāsni uzkarsē līdz 130 grādiem. Olu baltumus liek tīrā
un sausā bļodā, pievieno šķipsniņu sāls un puto, līdz putas kļūst
stingras un spīdīgas. Citā bļodā samaisa pūdercukuru ar vaniļas cukuru
un cieti.
Vēl turpina putot olu baltumus, tiem pamazām pa karotei pievienojot cietes un pūdercukura maisījumu. Masu kuļ tik ilgi, līdz sanāk spīdīgas, ļoti stingras putas.
Uz cepešpannas uzklāj cepamo papīru, bet uz tā, apvelkot, piemēram, glāzes apaļo formu, uzzīmē apļus (izvēlas tik lielus, cik lielas grib kūciņas). Olbaltuma masu ar karoti izlīdzina uz apļiem, atlikušo pilda konditorejas maisā ar dekoratīvo uzgali un uz jau uzliktās masas veido dekoratīvu maliņu. Augstākas maliņas nepieciešamas, lai kūciņām būtu padziļinājums, kurā likt pildījumu. Var gatavot arī vienu lielu kūku, tāpat malas veidojot augstākas. Jārēķinās, ka mazās kūciņas tomēr var pasniegt skaistāk, jo lielo grūti glīti sadalīt, ņemot vērā olbaltuma masas trauslumu.
Kūciņas ieliekot cepeškrāsnī, temperatūru samazina līdz 110 grādiem, cep aptuveni stundu. Gatavās “Pavlovas” pilnībā atdzesē (no sākuma atstājot izslēgtā cepeškrāsnī) un pēc tam uzmanīgi pārliek uz pasniedzamajiem traukiem.
Vienā masā saputo “Mascarpone” sieru, saldo krējumu,
pūdercukuru un vaniļas cukuru. Krēma masu pilda kūku vidiņos. Dekorē ar
svaigām ogām vai augļiem.
Nepieciešams
(vienai lielai vai vairākām mazākām “Pavlovām”)
• 6 olu baltumi
• 350 g pūdercukura
• šķipsniņa sāls
• tējk. vaniļas cukura
• 2 ēd.k. kartupeļu vai kukurūzas cietes
• daži pilieni citrona sulas
Krēmam
• 500 g svaigā “Mascarpone” siera
• 250 g saldā krējuma
• 100 g pūdercukura
• tējk. vaniļas cukura
Dekorēšanai
• svaigas ogas vai augļi
Foto: Raitis Puriņš
Kategorijas
- Vietējās ziņas
- Jelgava
- Jelgavas novadā
- Ozolnieku novadā
- Latvijas ziņas
- Dobeles, Tērvetes un Auces novadā
- Ekonomika
- Uzņēmējdarbība
- Darba tirgus
- Citas ziņas
- Eiro 2014
- Politika
- Vēlēšanas 2011
- Saeimas vēlēšanas
- Citas ziņas
- Pašvaldībās
- Pašvaldību vēlēšanas 2017
- Saeimas vēlēšanas 2018
- Eiropas Parlamenta vēlēšanas 2019
- Asā hronika
- Policijas ziņas
- VUGD
- Tiesu ziņas
- Citas ziņas
- Kultūra un izklaide
- Teātri
- Izstādes
- Bibliotēkas
- Koncerti
- Citas ziņas
- Kas? Kur? Kad?
- Sports
- Basketbols
- Futbols
- Vieglatlētika
- Citas ziņas
- Hokejs
- Volejbols
- Veselība
- Aktuāli
- Padomi
- Slimnīcās
- Citas ziņas
- Stārķa ziņas
- Lietotāju raksti
- Foto/Video
- Reklāmraksti
- Citas ziņas
- Laikraksta arhīvs
- Afiša
- Izstādes
- Pasākumi un izstādes
- Chocolate & Pepper
- Video
- Aizsaulē
- Statiskas lapas
- Centrāle!
- Dzīvesstils
- Receptes
- Māja un dārzs
- Hobiji
- Pašizziņa
- Citas ziņas
- Mīluļi
- Projekti
- Projekts “Saimnieko gudri”
- Projekts “Kultūras nesēji Zemgalē”
- Projekts “Redzi apslēpto”
- Atbalsts medijiem sabiedriski nozīmīga satura veidošanai un nacionālās kultūrtelpas stiprināšanai latviešu valodā
- Projekts “Rūpēsimies par vidi!”
- Projekts “Kur dzīvosim?”
- Projekts “Mediju kritika”