ZZ.lv ARHĪVS

Pavlova – kūka balerīnai

Agnese Leiburga

2018. gada 6. septembris 16:17

1453
Pavlova – kūka balerīnai

Turpinot par kūkām ar īpašu vēsturi (jau stāstījām par Zāhera kūku), nevar bez ievērības atstāt pasaules slaveno kūku “Pavlova”. Tās nosaukums radies, iedvesmojoties no slavenās krievu baletdejotājas Annas Pavlovas. Lai gan vēsturiskie notikumi saistīti ar pagājušā gadsimta 20. gadiem, vēl mūsdienās nebeidz rimties strīdi, kurā valstī tieši radusies šī recepte. Par savējo to sauc gan Austrālijas, gan Jaunzēlandes iedzīvotāji.

A.Pavlova dzimusi 1881. gadā Sanktpēterburgā, mirusi 1931. gadā Hāgā un tiek uzskatīta par vienu no izcilākajām 20. gadsimta pirmās puses baletdejotājām.

Īpašā kūka radusies 20. gados, kad A.Pavlova pasaules tūrē viesojās gan Jaunzēlandē, gan Austrālijā. Abās šajās valstīs “Pavlova” esot ļoti populārs deserts. Viens no stāstiem vēsta, ka 1926. gadā Jaunzēlandē Velingtonas viesnīcas šefpavārs radījis desertu īpaši slavenajai baletdejotājai Pavlovai, kas bijusi tur apmetusies koncertturnejas laikā.

Cepeškrāsni uzkarsē līdz 130 grādiem. Olu baltumus liek tīrā un sausā bļodā, pievieno šķipsniņu sāls un puto, līdz putas kļūst stingras un spīdīgas. Citā bļodā samaisa pūdercukuru ar vaniļas cukuru un cieti.

Vēl turpina putot olu baltumus, tiem pamazām pa karotei pievienojot cietes un pūdercukura maisījumu. Masu kuļ tik ilgi, līdz sanāk spīdīgas, ļoti stingras putas.

Uz cepešpannas uzklāj cepamo papīru, bet uz tā, apvelkot, piemēram, glāzes apaļo formu, uzzīmē apļus (izvēlas tik lielus, cik lielas grib kūciņas). Olbaltuma masu ar karoti izlīdzina uz apļiem, atlikušo pilda konditorejas maisā ar dekoratīvo uzgali un uz jau uzliktās masas veido dekoratīvu maliņu. Augstākas maliņas nepieciešamas, lai kūciņām būtu padziļinājums, kurā likt pildījumu. Var gatavot arī vienu lielu kūku, tāpat malas veidojot augstākas. Jārēķinās, ka mazās kūciņas tomēr var pasniegt skaistāk, jo lielo grūti glīti sadalīt, ņemot vērā olbaltuma masas trauslumu.

Kūciņas ieliekot cepeškrāsnī, temperatūru samazina līdz 110 grādiem, cep aptuveni stundu. Gatavās “Pavlovas” pilnībā atdzesē (no sākuma atstājot izslēgtā cepeškrāsnī) un pēc tam uzmanīgi pārliek uz pasniedzamajiem traukiem.

Vienā masā saputo “Mascarpone” sieru, saldo krējumu, pūdercukuru un vaniļas cukuru. Krēma masu pilda kūku vidiņos. Dekorē ar svaigām ogām vai augļiem. 

Nepieciešams
(vienai lielai vai vairākām mazākām “Pavlovām”)
• 6 olu baltumi
• 350 g pūdercukura
• šķipsniņa sāls
• tējk. vaniļas cukura
• 2 ēd.k. kartupeļu vai kukurūzas cietes
• daži pilieni citrona sulas

Krēmam
• 500 g svaigā “Mascarpone” siera
• 250 g saldā krējuma
• 100 g pūdercukura
• tējk. vaniļas cukura

Dekorēšanai
• svaigas ogas vai augļi


Foto: Raitis Puriņš