Jelgavas Biznesa inkubatorā no augiem, dārzeņiem un ogām top pozitīvā pārtika (FOTO)
Ilva Kavicka un Līga Kleina ir divas jaunas uzņēmējas, kuras pirms
dažiem gadiem sāka savu uzņēmējdarbību un izveidoja katra savu zīmolu.
Līga – preču zīmi “Abra”, Ilva – “Kalnup”, taču pagājušā gada rudenī
abas nolēma apvienot idejas un spēkus, izveidojot kopēju uzņēmumu, kuram
dots nosaukums SIA “Positive Foods”.
Uzņēmums darbojas Jelgavas
Biznesa inkubatorā. “Zīmoli turpina dzīvot, bet uzņēmums ir viens,”
skaidro Ilva. Jaunā uzņēmuma nosaukumu var tulkot kā “pozitīvā pārtika”,
un tā devīze ir “Dabas spēks enerģiskai dzīvei”.
Dārzeņu bumbas un augu pulveri
Ar
zīmolu “Kalnup” tiek ražotas dārzeņu bumbas – veselīgas un garšīgas
dārzeņu konfektes gan ikdienai, gan svētkiem. Dārzeņu bumbas ir īpašas
ar to, ka satur daudz dārzeņu un tām nav pievienots cukurs. Tās ir
simtprocentīgi dabīgs produkts, kas nesatur glutēnu, ir labs šķiedrvielu
avots, piemērotas vegāniem. Pašlaik tiek ražotas biešu, burkānu un
kabaču bumbas.
Tāpat ar zīmolu “Kalnup” top zaļie pulveri – gārsas, nātru, smiltsērkšķu lapu un upeņu lapu. “Tas ir ērts veids, kā ēdienkarti papildināt ar augu valsts produktiem, ja ikdienā nesanāk iekļaut uzturā pietiekami daudz augļu un dārzeņu. Pulveri ir labs vitamīnu, minerālvielu un šķiedrvielu avots, palīdz saglabāt optimālu ķermeņa pH,” lasāms uzņēmuma produktu bukletā, turklāt augi ievākti Latvijas laukos tīrā vidē, saudzīgi kaltēti gaisa plūsmā, neizmantojot karstumu.
Nātru un smiltsērkšķu lapu pulveri ir bagāti ar dzelzi, un pavasarī, kad organisms noguris, tas ir labs veids, kā bagātināt uzturu. Nātru pulveri var izmantot arī zaļā sviesta pagatavošanai. Savukārt upeņu jauno lapiņu pulveri iegādājušies restorāni, jo tam ir stiprāks aromāts nekā ogām un to var izmantot desertos un kūkās, stāsta Ilva.
“Kaltēto
augu pulverus ziemā iespējams izmantot smūtiju gatavošanā vai tāpat
pievienot ēdienam, kā arī pārkaisīt pāri kā zaļumus,” turpina Ilva. Lai
saražotu, piemēram, 50 gramu nātru pulvera paciņu, nepieciešams savākt
palielu klēpi zaļās masas. Nātres Ilva vāc savā lauku saimniecībā Auces
novada Bēnes pagastā. No šī gada saimniecībā plānots audzēt arī
dārzeņus, ko izmantot produktu ražošanā. Taču savu biznesu abas jaunās
uzņēmējas sākušas dzīvokļos kā mājražotājas.
Ideja rodas, domājot par bērniem
Mājražotāju
statusu veselīgo produktu ražotājas ir saglabājušas joprojām, jo to
ražošanā netiek izmantotas industriālas iekārtas. Ražotne atrodas turpat
Ilvas lauku saimniecībā pielāgotās dzīvojamajās telpās un atbilst visām
mājražošanai izvirzītajām prasībām. Liela daļa joprojām ir roku darbs,
uzsver Līga.
Dārzeņu bumbas gan tiek ražotas ar iekārtu palīdzību, jo Ilva uzrakstījusi projektu un saņēmusi ES finansējumu. Arī lielā žāvētava drīzāk pieskaitāma pie rūpnieciskām iekārtām. Marmelādes konfektēm pasūtīta griešanas iekārta, jo līdz šim konfekšu kvadrātiņi tapuši ar rokām.
Kā no milzīga, sulīga kabača var iegūt mazas dārzeņu
bumbiņas? Ilva stāsta, ka kabacis – tie ir 90 procenti ūdens un
vispirms tas ir jāatdala, saudzīgi izkaltējot. Atlikums tiek saberzts
pulverī, ko tālāk izmanto dārzeņu bumbu gatavošanā.
Bet kā radusies šāda biznesa ideja? Izrādās, ideja izauklēta, domājot par bērniem un to, ka jāizmanto Latvijas resursi, kas ir pieejami un lēti, it kā pierasti, bet ne vienmēr novērtēti. Kurš gan nezina, ka bērniem garšo saldumi, taču Ilva vēlējusies nevis vienkārši ražot saldumus, bet gan saldumus ar pievienoto vērtību.
“Manuprāt, šie saldumi ir īstas vitamīnu bumbas, tas ir vērtīgs našķis,” teic Ilva. Abas zaļo produktu ražotājas piekrīt, ka katram viņu produktam “apakšā ir sava filozofija”. To izgatavošanā daļēji tiek izmantotas bioloģiski audzētas sastāvdaļas, un arī lauku saimniecībā nākotnē plānots saimniekot pēc bioloģiskajiem principiem.
Dārzeņu bumbas radušās mājas apstākļos, eksperimentējot un testējot, rīkojot degustācijas un jautājot bērniem – gan saviem, gan tiem, kuri apmeklē tirdziņus. Tas nav bijis viegli, jo bērniem, kā zināms, ne visai garšo dārzeņi un viņi ir uzmanīgi pret visu, kas šķiet aizdomīgs un nesaprotams. Taču laika gaitā, salāgojot garšas, jaunās uzņēmējas nonākušas līdz tādam rezultātam, kāds tas ir šobrīd, un tagad bērni šīs konfektes ēd labprāt, turpina Ilva, kurai savs bizness ir divus gadus.
Ilva ir beigusi Rīgas Tehniskās universitātes
Inženierekonomikas fakultāti, tad strādājusi lielā un pazīstamā
būvniecības uzņēmumā, un darbs viņai paticis. Taču pienācis brīdis, kad
vēlējusies nodarboties ar to, kas sirdij tuvs, un tā ir pārtikas joma.
Sākts ar kaltēto augu pulveriem – tie gatavoti mājās un lietoti ģimenē.
Palēnām hobijs pāraudzis biznesā. Pašmācības ceļā un kursos Ilva
apguvusi ar pārtiku saistītās zināšanas.
Nātru, ogu konfektes un sēklu krekeri
Savukārt
ar zīmolu “Abra” top sēklu krekeri. Tas ir veselīgs našķis, kas
izgatavots tikai no dažādām sēkliņām un žāvētiem augļiem. Krekeriem nav
pievienots cukurs, un tie nesatur glutēnu. Ir gan saldie, gan sāļie
krekeri. Saldums tiek iegūts ar datelēm, rozīnēm un citiem žāvētajiem
augļiem. Sāļie krekeri top no piecu veidu sēklām, un tiem tiek
pievienots Himalaju sāls.
“Abra” ražo arī nātru un ogu konfektes. Marmelādes ir izgatavotas no vietējām ogām, augļiem vai to sulām, nesatur krāsvielas un konservantus. Ir pīlādžu marmelāde ar veselām ogām, smiltsērkšķu konfektes ar sēkliņām un dzērveņu konfektes ar rīvētām ogām. Tiek izgatavotas arī upeņu un cidoniju konfektes ar dažādām piedevām.
Līgas stāsts ir citāds, taču arī viņai pārtikas
joma ir sirdij tuva. Savulaik vēlējusies studēt Latvijas
Lauksaimniecības universitātē pārtikas tehnoloģiju, taču aizgājusi uz
Latvijas Universitātes Ķīmijas fakultāti. Kādu laiku pastrādājusi
specialitātē, Līga sapratusi, ka tas nav tas, ko viņa gribētu darīt visu
mūžu.
Pirms diviem gadiem abu uzņēmēju radītie produkti – nātru
konfektes un nātru pulveris – guvuši atzinību izstādē “Riga Food”, kur
atzīti par inovatīviem produktiem. Turpretī dārzeņu bumbas pērn
uzvarējušas konkursa “Laukiem būt” nominācijā par pievienotās vērtības
radīšanu.
Lai pārietu nākamajā līmenī, izveido SIA
“Sapratām,
ka gribam pāriet nākamajā līmenī un strādāt nopietnā mērogā. Vienam
grūti...” teic Līga. Savukārt Ilva stāsta, ka sākumā strādājusi kā
pašnodarbinātā persona, tad iestājusies biznesa inkubatorā, bet SIA
izveide bijis loģisks solis.
Jomas un pienākumi jaunajā uzņēmumā pagaidām nav precīzi sadalīti, jo “viss ir procesā, vēl taustāmies” – jomu sadale ietilpst tuvākā laika plānos. Perspektīvā ir arī sadarbība ar LLU Pārtikas tehnoloģijas fakultātes zinātniecēm jaunu produktu izstrādē.
Arī produkcijas eksports iekļauts nākotnes plānos, bet
pagaidām ārpus Latvijas abu uzņēmēju ražotā produkcija vēl nav
nopērkama. To var iegādāties dažādos tirdziņos, ekoveikalos un “Rimi”
“Klēts” stendos, kā arī internetveikalos svaigi.lv un savi.lv. Uzņēmums
atrodams arī sociālajā tīklā “Facebook”.
Abu jauno uzņēmēju ikdiena
paiet, savācot un izvadājot pasūtījumus pa veikaliem. Lai nosūtītu preci
uz veikaliem citās pilsētās, tiek izmantoti arī pakomāti. Veselīgie
produkti ceļo uz veikaliem Ogrē, Saldū, Brocēnos, Talsos, Madonā,
Ādažos, Rīgā un citur.
Atbalsta zaļo dzīvesveidu un dabīgu pārtiku
Uz
jautājumu, vai uzņēmējas ir veģetārietes vai vegānes, viņas atbild
noliedzoši, taču atzīst, ka ir zaļā dzīvesveida piekritējas un
atbalstītājas. Līga uzturā nelieto cukuru un glutēnu. Viņa piekrīt, ka
bezglutēna produkti ir tirgus tendence un arī dzīves nepieciešamība, jo
tagad daudziem ir glutēna nepanesamība: “Mūsdienu industriālā pārtika
bez sekām neatstāj, un cilvēki ir spiesti domāt par savu uzturu.”
Līga ikvienam iesaka maksimāli izvairīties no pārstrādātas lielveikalu pārtikas, jo tā ir tik pārveidota, ka mūsu organisms nesaprot, ko ar to darīt, un tā arī rodas autoimūnās saslimšanas. Tāpēc uzturā, cik vien iespējams, ieteicams lietot zemnieku audzētus un ražotus produktus.
Klientu
atsauksmes par jauno uzņēmēju radītajiem produktiem pārsvarā ir labas,
taču, tā kā tiek piedāvātas divas produktu līnijas, klienti atšķiras –
tiem, kam interesē “Abras” produkti, mazāku interesi raisa “Kalnup”, un
otrādi. Ir cilvēki, kuriem svarīgi, lai produkts būtu veselīgs, un ir
tādi, kuriem tas nav tik būtiski, – ka tikai labi garšo.
Visinteresantākās pircējiem šķiet nātru konfektes. “Lielākais kompliments, kuru esmu saņēmusi, – man piezvanīja kāds vīrietis un atzina, ka nekad neko tik garšīgu neesot ēdis, un jautāja, vai varot dabūt vēl,” atceras Ilva.
Abas
uzņēmējas vēlas pateikties par atbalstu tiem cilvēkiem, kuri viņām ir
palīdzējuši sākt savu biznesu. Pirmo atbalstu Ilva, kura bija aizgājusi
no algota darba un kļuvusi par bezdarbnieci, saņēmusi no Nodarbinātības
valsts aģentūras programmas uzņēmējdarbības uzsākšanai. No šīs
programmas iegūts pirmais starta finansējums. Lielu paldies Ilva vēlas
teikt arī Zemgales reģiona Kompetenču attīstības centra Uzņēmējdarbības
atbalsta nodaļas vadītājai Līgai Miķelsonei, Latvijas Lauku konsultāciju
un izglītības centra speciālistiem un lauku konsultantiem par atbalstu
un kursos gūtajām zināšanām, kā arī, protams, Jelgavas Biznesa
inkubatoram.
Foto: Raitis Puriņš
Kategorijas
- Vietējās ziņas
- Jelgava
- Jelgavas novadā
- Ozolnieku novadā
- Latvijas ziņas
- Dobeles, Tērvetes un Auces novadā
- Ekonomika
- Uzņēmējdarbība
- Darba tirgus
- Citas ziņas
- Eiro 2014
- Politika
- Vēlēšanas 2011
- Saeimas vēlēšanas
- Citas ziņas
- Pašvaldībās
- Pašvaldību vēlēšanas 2017
- Saeimas vēlēšanas 2018
- Eiropas Parlamenta vēlēšanas 2019
- Asā hronika
- Policijas ziņas
- VUGD
- Tiesu ziņas
- Citas ziņas
- Kultūra un izklaide
- Teātri
- Izstādes
- Bibliotēkas
- Koncerti
- Citas ziņas
- Kas? Kur? Kad?
- Sports
- Basketbols
- Futbols
- Vieglatlētika
- Citas ziņas
- Hokejs
- Volejbols
- Veselība
- Aktuāli
- Padomi
- Slimnīcās
- Citas ziņas
- Stārķa ziņas
- Lietotāju raksti
- Foto/Video
- Reklāmraksti
- Citas ziņas
- Laikraksta arhīvs
- Afiša
- Izstādes
- Pasākumi un izstādes
- Chocolate & Pepper
- Video
- Aizsaulē
- Statiskas lapas
- Centrāle!
- Dzīvesstils
- Receptes
- Māja un dārzs
- Hobiji
- Pašizziņa
- Citas ziņas
- Mīluļi
- Projekti
- Projekts “Saimnieko gudri”
- Projekts “Kultūras nesēji Zemgalē”
- Projekts “Redzi apslēpto”
- Atbalsts medijiem sabiedriski nozīmīga satura veidošanai un nacionālās kultūrtelpas stiprināšanai latviešu valodā
- Projekts “Rūpēsimies par vidi!”
- Projekts “Kur dzīvosim?”
- Projekts “Mediju kritika”