ZZ.lv ARHĪVS

Ieva Būmerte radījusi čipsus ar veselīguma piedevu

Agnese Leiburga

2018. gada 30. augusts 17:37

1014
Ieva Būmerte radījusi čipsus ar veselīguma piedevu

Ieva Būmerte pieder pie tiem LLU studējušajiem, kas “aizķērušies” Jelgavā. Ieva pati ir no Valkas, bet viņas vīrs no Skrundas. Abi par savu dzīvesvietu izvēlējušies viduspunktu – Jelgavu.

Ieva LLU studējusi Pārtikas tehnoloģijas fakultātē, tāpēc viņas radītais produkts  – dārzeņu čipsi – uzskatāms par gluži likumsakarīgu rezultātu.

Runājot par dārzeņu čipsu idejas pirmsākumiem, Ieva atzīst: “Viss laikam sākās ar bietēm. Domāju – tik foršs dārzenis, raksturīgs Latvijai, vajadzētu kaut ko garšīgu no šīs saknes pagatavot.”

Jau sākotnēji abiem ar vīru bijusi pārliecība, ka kaut kas jāražo pašiem, turklāt vajadzētu radīt savu produktu, nevis atražot jau kaut ko esošu.

Lai izgatavotu pašas vēlmēm atbilstošu produktu, Ieva pirkusi līdzīgos konkurentu izstrādājumus, bet secinājusi, ka neviens neatbilst viņas iecerētajam, jo tie gatavoti pēc citas tehnoloģijas.

Par čipsu ražošanas sākuma periodu Ieva nosauc pagājušā gada jūniju, bet tūliņ arī piebilst, ka uzreiz saskārušies ar pirmo būtisko problēmu – iepakojuma kvalitāti. Sākotnēji čipsu iepakojums iegādāts Lietuvā. “Pirmā produkcija tika saražota, sapakota, un uzreiz kļuva skaidrs, ka iepakojums nav atbilstošs. Tas laida cauri gaisu, kas galīgi neder mūsu produkcijai,” par pirmajām grūtībām stāsta čipsu ražotāja. Nācies ķerties pie jaunu risinājumu meklēšanas. “Kopumā iepakojuma meklējumu process aizņēma aptuveni pusgadu,” atklāj Ieva.

Tikai no malas šķiet, ka iepakojumu jomā ir ļoti liels piedāvājums, realitātē konkrētām prasībām atbilstošu atrast esot ļoti grūti un laikietilpīgi. Vēl jo vairāk tādēļ, ka mazie ražotāji nespēj nodrošināt tik milzīgu pasūtījumu, kādu nereti vēlas iepakojuma ražotāji. Tagad čipsu gatavotāji ir visai apmierināti ar iepakojumu – gan ar kvalitāti, gan tā dizainu, ko arī radījis izvēlētais uzņēmums. Jaunajās paciņās dārzeņu čipsi nonākuši šī gada februārī. “Kad sapratām, ka ir problēmas ar iepriekšējo iepakojumu, ļoti maz produkciju devām tirdzniecībā un faktiski gaidījām, kad tiksim pie jaunā, lai varētu ķerties pie tirdzniecības vietu skaita palielināšanas,” teic Ieva.

Tiesa, arī paša produkta radīšana aizņēmusi kādu pusgadu. “No sākuma viss likās pavisam vienkārši – paņemšu bieti, sagriezīšu, pakaltēšu, un būs man čipsi. Tik vienkārši jau nebija. Kamēr atradu to garšu, kas man liekas laba un tāda, kādu biju iecerējusi, pagāja diezgan ilgs laiks,” skaidro Ieva.

Čipsu ražotāja novērtē LLU Pārtikas tehnoloģijas fakultātē iegūtās zināšanas, jo daudz kas nozarē viņai liekas saprotams un īstenojams. 
Pagaidām tirdzniecības vietu, kurās Jelgavā tapušais produkts nopērkams, nav pārāk daudz. To var iegādāties veikalā “Zaļā zeme” un “Pārtikas amatnieku” veikalā Jelgavā, interneta tirdzniecības vietnē svaigi.lv, tirdzniecības centrā “Stockmann” un veikalā Saldū. “Pagaidām ļoti strauji tirdzniecības vietas nemeklējam, jo jāspēj nodrošināt nepieciešamo produkciju,” skaidro jelgavniece. Nesen pamēģināts piedalīties mājražotāju un bioprodukcijas ražotāju iecienītajā Kalnciema ielas tirdziņā. Lai gan Ieva teic, ka viņa noteikti nav pārdošanas procesa mīļotāja, Kalnciema ielas tirdziņā paticis, tāpēc turp nolemts doties vēl kādu reizi.

Viņa arī atzīst: “Mūsu produkcija ir gana specifiska. Tie, kuri pieraduši pie klasiskajiem lielveikalos nopērkamajiem čipsiem, ne vienmēr ir gatavi garšai, kāda ir mūsējiem. Pirmkārt, tie ir bez E vielām un tradicionālajiem garšas pastiprinātājiem, kas ir klāt parastajiem čipsiem. Turklāt mūsu produktiem jūt katra konkrētā dārzeņa garšu, kāds bija arī mērķis.”

Pamatā produkcijai izvēlēti Latvijai tipiski dārzeņi – kartupelis, biete, ķirbis. Pircēju iecienītākais esot maisījums, kurā ir visu šo dārzeņu čipsi.


Foto: Raitis Puriņš