Santa Zaķevica: Vienmēr ir bijis sapnis atvērt savu restorānu (FOTO)
Jelgava nereti tiek vērtēta kā kritiska vieta, kur nodarboties ar
ēdināšanas biznesu, tomēr arī šeit atrodas cilvēki, kuri atver
kafejnīcas, restorānus un krodziņus. Reti, bet gadās, ka tie tiek
pārdoti un pārdēvēti. Viena no restorāna “Parks” īpašniekiem tā
direktore Santa Zaķevica sarunā ar “Ziņām” atklāj, ko viņai nozīmē
darbošanās šajā jomā.
– Kā nonācāt līdz savam restorānam?
Šī
ir mana sfēra, to esmu mācījusies un tajā darbojusies. Vienmēr man ir
bijis sapnis atvērt savu restorānu. Esmu jelgavniece, bet vairākus gadus
dzīvoju Rīgā, tāpēc bija doma šo ideju attīstīt tur. Bija pat kaut
kādas iestrādes, ko līdz galam tomēr neizdevās īstenot. Acīmredzot
nebija lemts.
Pirms trīs gadiem atgriezos Jelgavā. Pazinu Andri Rūmīti (bijušais restorāna “Hercogs” Jelgavā saimnieks – red.), kurš pagājušā gada maijā man piezvanīja un piedāvāja darījumu. Viņš zināja, ka es vēlētos savu restorānu. Andris bija iecerējis uzņēmumu vairāk turpināt attīstīt Rīgā, bet šo pārdot. Šis bija viņa pirmais restorāns, visvecākais, kurā bija arī laiks ieviest pārmaiņas. Tas darbojās jau gadus astoņus, un restorānu biznesā ir tā, ka ik pa laikam kaut kas jāmaina. Kādreiz tie bija 10–15 gadi, pēc kuriem noteikti kaut kas jāpārveido, tagad jau mūsdienu dzīves ritmā – pieci līdz septiņi. Tāpēc daudzi restorāni pēc aptuveni šāda perioda maina dizainu vai veido uzņēmuma rebrendingu. Mēs esam kopā trīs uzņēmuma īpašnieki, neesmu vienīgā. Tie ir Vilnis Krauze un Raivis Kalniņš.
Sākotnējais plāns
bija nopirkt, septembrī taisīt ciet, remontēt, mainīt nosaukumu un
maksimāli ātri atkal atvērt. Taču sapratām, ka septembris vēl
pieskaitāms pie vasaras mēnešiem, kurā ir ļoti aktīva apmeklētāju
plūsma, tāpēc nolēmām vēl pastrādāt ar veco zīmolu. Bijušais īpašnieks
piekrita, un tā līdz gada beigām saglabājām iepriekšējo nosaukumu. Tas
ļāva mums iepazīt darbiniekus, klientūru un kopumā šo sfēru. Man bija
pieredze šajā jomā arī iepriekš, bet ne no īpašnieces skatpunkta.
Janvārī restorānu aizvērām un mēneša laikā veicām totālu
rekonstrukciju.
– Pārņemot uzņēmumu, pamatā izšķīrāties piedāvājumu atstāt tādu pašu?
Daļēji.
Izlēmām vairāk nodarbināt arī bistro pusi, jo iepriekš tur ēdieni tika
piedāvāti vien dažas stundas dienā. Tagad bez bistro pusdienām
piedāvājam arī brokastis, kā arī pēcpusdienā/vakarā grila ēdienus.
Nevarētu teikt, ka nav izmaiņu. Ir diezgan daudz. Jāatzīst, ka sākotnēji
restorāna puses ēdienkarti restorānā gribējām vairāk adresēt maltītes
baudītājiem – gurmāniem –, tomēr pēc dažiem mēnešiem esam sapratuši, ka
jelgavnieki ir gana konservatīvi. No vienas puses – vēlas pamēģināt kaut
ko jaunu, no otras – pieturas pie klasiskām un pārbaudītām vērtībām.
– Negrib taču restorānā ēst karbonādi?
Patiesībā
grib gan. Vēlas karbonādi, bet skaisti pasniegtu, ar izcilu servisu un
skaistā interjerā. Pirms piedāvāt apmeklētājiem vasaras ēdienkarti, ilgi
prātojām, kā atrast zelta vidusceļu. Protams, vari sēdēt ar savu augsti
uzlikto latiņu un domāt, ka pārsvarā nāks tavi domubiedri gardēži, bet
ir jāatrod veids, kā uzrunāt pēc iespējas plašāku klientu loku. Mēģinām
rast līdzsvaru, lai ēdiens būtu no kvalitatīvām izejvielām, interesanti
pagatavots, bet tajā pašā laikā saprotams.
– Nu jau ir
pagājis laiks restorāna īpašnieces statusā. Atskatoties, kā šķiet tagad –
vieglāk ir uzsākt pašam kaut ko pilnīgi jaunu vai nopirkt uzņēmumu jau
ar iestrādēm?
Tas ir koks ar diviem galiem. Remonta laikā
patiešām vairākas reizes pārņēma sajūta – labāk būtu vienkārši visu
nolīdzināt un sākt no jauna. Vai vispār kaut kur nopirkt zemi un uzcelt
tur restorānu. Tajā pašā laikā ir arī daudz plusu. Viens no galvenajiem –
jau gatava komanda. Neviens no darbiniekiem neaizgāja prom pārņemšanas
brīdī. Protams, tagad daži darbinieki ir nomainījušies, jo tas ir
normāls process, bet pamatā komanda ir tā pati. Kā zināms, pašlaik nav
viegli atrast labu darbaspēku, īpaši jau viesmīlības jomā. Labi pavāri,
škiet, ir ierakstīti Sarkanajā grāmatā. Vēl viens pluss noteikti bija
stabila klientūra, un prieks, ka ļoti daudzi no bijušajiem apmeklētājiem
turpina nākt pie mums vēl joprojām.
– Jums ir darba pieredze arī Eiropas mērogā. Kā vērtējat Latvijas restorānu līmeni?
Ja
runājam par vairākiem mūsu Rīgas restorāniem, tad atrodamies turpat un,
iespējams, pat augstāk. Tomēr ir lietas, kas ir iepalikušas, ja
salīdzina ar Eiropu. Daudzu gadu garumā biju piefiksējusi blociņā
dažādas idejas, ko gribētu īstenot, ja man būs savs restorāns, bet tās
vēl arvien gaida “iznācienu”, jo cilvēki pie mums, manuprāt, vēl nav tam
gatavi. Kā piemēru varu minēt mūsu eksperimentu ar bezmaksas ūdens
piedāvāšanu klientiem. Mēģinājām restorānā cilvēkiem pirms maltītes
piedāvāt ūdeni, bet lielākoties klienti uzreiz atgaiņājās: “Es to
nepasūtīju! Kas tas par ūdeni? Vai filtrēts?” Bija tāda dīvaina un
negaidīta reakcija, ka sapratām – tas ir pārāk sarežģīti un šī ideja,
iespējams, jāatliek uz kādu laiku.
– Sarunās uzņēmēji
nereti Jelgavu vērtē kā ļoti grūtu vietu, kur nodarboties ar ēdināšanas
biznesu. Vai bija viegli saņemties ko tādu uzsākt šeit?
Jā,
tāds viedoklis ir dzirdēts. Man nebija grūti saņemties, jo pēc būtības
esmu enerģiska un man ir liela ticība tam, ko es daru. Līdz šim arī viss
izdevies. Ļoti strādājam pie kvalitātes noturēšanas. Manuprāt, tā ir
otrā svarīgākā lieta pēc darba ar komandu.
– Jelgavā bieži var novērot, ka ēdināšanas uzņēmumi tiek atvērti un tikpat ātri slēgti. Tas neatbiedē no šīs jomas?
Tā it kā ir, bet netrūkst arī vietu, kuras ilglaicīgi darbojas, un viss ir kārtībā. Ceru, ka mēs piederēsim pie tām.
– Kur jums pašai patīk doties izbaudīt ēdienreizi?
Rīgā
ir vairāki man iemīļoti restorāni, piemēram, 3 pavāru restorāns,
Valtera restorāns. Aizeju arī uz jaunatklātajiem, lai izpētītu, kas
jauns.
Foto: Raitis Puriņš
Kategorijas
- Vietējās ziņas
- Jelgava
- Jelgavas novadā
- Ozolnieku novadā
- Latvijas ziņas
- Dobeles, Tērvetes un Auces novadā
- Ekonomika
- Uzņēmējdarbība
- Darba tirgus
- Citas ziņas
- Eiro 2014
- Politika
- Vēlēšanas 2011
- Saeimas vēlēšanas
- Citas ziņas
- Pašvaldībās
- Pašvaldību vēlēšanas 2017
- Saeimas vēlēšanas 2018
- Eiropas Parlamenta vēlēšanas 2019
- Asā hronika
- Policijas ziņas
- VUGD
- Tiesu ziņas
- Citas ziņas
- Kultūra un izklaide
- Teātri
- Izstādes
- Bibliotēkas
- Koncerti
- Citas ziņas
- Kas? Kur? Kad?
- Sports
- Basketbols
- Futbols
- Vieglatlētika
- Citas ziņas
- Hokejs
- Volejbols
- Veselība
- Aktuāli
- Padomi
- Slimnīcās
- Citas ziņas
- Stārķa ziņas
- Lietotāju raksti
- Foto/Video
- Reklāmraksti
- Citas ziņas
- Laikraksta arhīvs
- Afiša
- Izstādes
- Pasākumi un izstādes
- Chocolate & Pepper
- Video
- Aizsaulē
- Statiskas lapas
- Centrāle!
- Dzīvesstils
- Receptes
- Māja un dārzs
- Hobiji
- Pašizziņa
- Citas ziņas
- Mīluļi
- Projekti
- Projekts “Saimnieko gudri”
- Projekts “Kultūras nesēji Zemgalē”
- Projekts “Redzi apslēpto”
- Atbalsts medijiem sabiedriski nozīmīga satura veidošanai un nacionālās kultūrtelpas stiprināšanai latviešu valodā
- Projekts “Rūpēsimies par vidi!”
- Projekts “Kur dzīvosim?”
- Projekts “Mediju kritika”