ZZ.lv ARHĪVS

Ozolnieku novada Būvvalde vērsīsies pret nelikumīgo žogu īpašniekiem

LETA

2018. gada 28. augusts 07:51

2322
Ozolnieku novada Būvvalde vērsīsies pret nelikumīgo žogu īpašniekiem

Ozolnieku novada Būvvalde zemes īpašniekiem, kuri pārkāpuši likuma normas, būvējot žogu ap savu īpašumu, devusi laiku līdz nākamā gada 1. janvārim novērst pārkāpumus, pretējā gadījumā viņi tiks saukti pie administratīvās atbildības, aģentūra LETA uzzināja Ozolnieku novada pašvaldībā.

Ozolnieku novada pašvaldība, īstenojot projektus ciemu inženiertīklu un ielu seguma izbūves vai atjaunošanas darbiem, ir konstatējusi daudzus pārkāpumus žogu izbūvē.

"Gatavojot projektēšanas uzdevumu materiālus un iepazīstoties ar ielu esošo apbūvi, topogrāfisko uzmērījumu materiālos redzams, ka daudzu īpašnieku žogi ir izbūvēti ielu sarkanās līnijās, līdz ar to faktiski no ielām ir "nozagti" un pievienoti saviem privātīpašumiem ne tikai desmiti, bet atsevišķos gadījumos pat simti kvadrātmetri zemes platības. Tas viss ir ne tikai noteikumu pārkāpums, bet arī traucēklis attīstīt ielu infrastruktūru, izbūvēt inženiertīklus un uzlabot satiksmes organizāciju. Šāda situācija ir nepieļaujama, un tie īpašnieki, kuri šādas nelikumības paveikuši, ir saucami pie administratīvas atbildības," situāciju skaidro pašvaldība.

Pašvaldība aicina īpašniekus atbildīgi novērtēt savu žogu trasējumus un bez īpašiem brīdinājumiem vai sodiem tos pārcelt uz īpašumu robežām vai sarkanajām līnijām. Ielu pārbūves procesā patvaļīgi uzstādītie žogi tiks nojaukti un apmaksa par projektā neparedzētajiem darbiem tiks pieprasīta īpašniekiem, uzsver vietvarā.

Ozolnieku novada saistošie noteikumi "Ozolnieku novada teritorijas izmantošanas un apbūves noteikumi" nosaka, ka ciemu teritorijās gar ielu žogu atļauts ierīkot pa zemesgabala robežu. Ja zemes gabala robeža nesakrīt ar ielas sarkano līniju, žogs jāierīko pa ielas sarkano līniju, ievērojot Noteikumu prasības redzamības nodrošināšanai. Žoga trase un vizuālais izskats jāsaskaņo pašvaldībā. Tāpat ciemu teritorijās žogiem gar ielu viena kvartāla robežās jābūt vienā augstumā, un tas nevar pārsniegt 1,5 metrus no zemes virsmas. Speciālos gadījumos (sporta, ražošanas un tamlīdzīgiem objektiem) ar pašvaldības akceptu atļauts būvēt augstākus žogus.

Par noteikumu pārkāpšanu var tikt piemērots administratīvais sods – fiziskām personām līdz 350 eiro, bet juridiskām personām – līdz 1400 eiro. Vainīgajai personai ir pienākums Ozolnieku novada domes noteiktajā termiņā novērst pārkāpumu. Ja tas netiek izdarīts, pašvaldības administratīvā komisija pieņem lēmumu par atkārtotu administratīvā soda piemērošanu.


Foto: pixabay.com