ZZ.lv ARHĪVS

Jāņa Čakstes dzimtajās mājās atklās jaunizveidoto muzeja ēku

LETA

2018. gada 27. augusts 17:04

302
Jāņa Čakstes dzimtajās mājās atklās jaunizveidoto muzeja ēku

Ozolnieku novadā Jāņa Čakstes dzimšanas dienā 14. septembrī atklās jaunuzcelto Latvijas Valsts pirmā prezidenta piemiņas muzeja ēku, kas ir no jauna uzbūvēta bijušās kalpu ēkas vietā un atrodas pagalmā līdzās tagadējām "Auču" mājām, aģentūra LETA uzzināja pašvaldībā.

Topošās Čakstes muzeja ēkas pamatakmens tika ielikts 2017. gada 12. maijā, bet šoruden darbi pie ēkas atjaunošanas noslēgušies, un apmeklētāji var novērtēt paveikto. Uz jauno ēku pārcelts viss gadu gaitā savāktais krājums – fotogrāfijas, izgriezumi no laikrakstiem un pat viens oriģinālais krēsls no Čakstes laika.

Blakus jaunuzceltajai muzeja ēkai "Aučos" iestādītas arī jaunas liepu un kastaņu alejas un ābeļdārzs, bet aleju krustojumā uzlikts piemiņas akmens ar uzrakstu "Latvijai".

Ēkas būvniecībā un apkārtnes iekārtošanā līdzekļus ieguldījusi Čakstes mazmazmeita Kristīne Čakste ar ģimeni, kuri Latvijā atgriezās 1989. gadā.

14. septembrī, kad "Aučos" tiks svinēta Čakstes dzimšanas diena, šogad būs īpašas svinības festivāla "Latvijas Goda aplis" laikā. Šajā dienā "Aučos" viesosies Latvijas Valsts esošais un bijušie prezidenti, bet apmeklētāji varēs bez maksas iepazīt jauno muzeja ekspozīciju.


Foto: Raitis Puriņš