ZZ.lv ARHĪVS

Viesos “Easy Pack”, kur kartona kaste ir zinātne (FOTO)

Andra Ozola

2018. gada 24. augusts 15:49

4049
Viesos “Easy Pack”, kur kartona kaste ir zinātne (FOTO)

“Sākumā izsolē iegādājos divas ēkas bez zemes, vēlāk no Privatizācijas aģentūras – zemi. Tie bija divi ar vati pildīti bijušie ugunsdzēsēju depo angāri. Abiem tecēja jumts. Uzliku pagaidu jumtu, jo pilna tā seguma atjaunošana prasa laiku un līdzekļus. Vati es tagad izmantoju siltināšanā – apkārt angāram uzbūvēts karkass, un iekšā pildu vati.

Arī kādreizējā ugunsdzēsēju depo ēka (pirms tam tur bija paklāju cehs) tagad pieder man, un attiecībā uz to arī ir idejas un plāni – tur taps dizaina telpa un birojs. No 1. jūlija darbu sāks mans draugs dizainers, kuru uzaicināju palīdzēt. Kalnciemā es sāku strādāt no janvāra, vispirms sakārtojot apkuri,” stāsta SIA “Easy Pack” īpašnieks Arnis Vējš, kamēr mēs staigājam pa Kalnciema rūpniecisko zonu, kuras pašā galā blakus moduļu māju ražotnei “WWL Houses” atrodas “Easy Pack”. Tālāk ir tikai Lielupe, kurai piekļūt un izmantot peldvietu “Easy Pack” atļāvuši kaimiņi. Priecē, ka krūmiem aizaugusī, būvgružiem un drazām pilnā padomju laika rūpnieciskā teritorija kļūst arvien sakoptāka.

SIA “Easy Pack” konkursā “Jelgavas novada Uzņēmēju gada balva” šogad kļuvis par laureātu nominācijā “Gada debija”. Uzņēmums nodarbojas ar kartona iepakojuma ražošanu – izgatavo gan vienkāršas kastes, gan dizaina iepakojumu. 
Ražotni uz Kalnciemu Arnis pārcēlis no Rīgas, kur 135 kvadrātmetru lielās telpas īrējis. Bijis grūti, bet tad parādījusies iespēja iegūt īpašumā telpas un zemi Kalnciemā. Pārceļoties darboties kļuvis vieglāk, ir labi kaimiņi – “WWL Houses” –, un arī Kalnciema pagasta pārvalde ir pretimnākoša, turpina uzņēmējs.

Iepakojuma nozarē jau 17 gadu
Arnis Vējš kartona iepakojuma nozarē darbojas jau 17 gadu un uzskata, ka iepakot var visu. Šajā jomā Latvijā strādā vairāki lieli uzņēmumi, kas ražo pamatīgas iepakojuma partijas, taču valstī ir liels pieprasījums pēc mazākiem apjomiem – vienas, trim vai piecām kastēm –, bet ar to neviens tā īsti negrib nodarboties, un, ja dara, – tas maksā dārgi. Taču kādam tas ir jāizdara, un tā ir piemērota niša mazajiem uzņēmējiem, tādiem kā “Easy Pack”, uzskata Arnis.

“Liels pieprasījums, mazs piedāvājums, viegli nav, bet forši,” pašreizējo situāciju kartona iepakojuma ražošanā raksturo Arnis Vējš, piebilstot, ka tas ir īsts izaicinājums – vari vai nevari. Kā piemēru viņš min klientu, kuram vajadzējis iepakot 1,5 tonnas saldētu ogu. Apvienojot kartonu ar koku, izgatavots iepakojums astoņstūra veidā. Savukārt mīksto mēbeļu ražošanas uzņēmums “Elīza-K” palūdzis izgatavot tikai vienu kasti, jo vajadzējis kādu mēbeli nogādāt Maskavā, un tas arī izdarīts.

Arņa darba diena sākas septiņos no rīta un beidzas astoņos vakarā. Uzņēmējs pats apguvis visas ražotnē izvietotās iekārtas un apmācījis ar tām strādāt savus darbiniekus. Strādnieku pagaidām gan nav daudz – divi cilvēki no Rīgas, trīs no Jelgavas un trīs no Kalnciema.

Savukārt klienti uzņēmēju atrodot paši – iesaka cits citam –, un Arnis atzīst, ka viņam pat īsti nav iznācis laika nodarboties ar to meklēšanu. Uzņēmējs saka paldies saviem klientiem, jo, pateicoties viņiem, jūtas vajadzīgs un uzņēmums var pastāvēt un attīstīties. 
“Easy Pack” klienti ir daudzi Latvijas mēbeļu ražotāji: SIA “Sencis”, “Dižozols Plus”, “Daiļrade koks”, “Avoti SWF”, kuriem galvenokārt tiek izgatavotas iepakojuma kastes furnitūrai, viens no senākajiem un lielākajiem metāla apstrādes uzņēmumiem SIA “Valpro”, kuram top starplikas, kā arī “Cēsu alus”, kosmētikas ražotājs  “Madara Cosmetics” un vēl daudzi citi.

Pagaidām uzņēmuma produkcijas tirgus ir tikai Latvija, taču ir doma iziet ārpus valsts robežām. Nesen saņemts pirmais pasūtījums no Šveices – izgatavot pārvākšanās kastes, kurās varētu pārvest apģērbus ar visiem pakaramajiem un apavus kastēs.

Iekārtas ir svarīgas, bet dārgas
Latvijas iepakojuma ražotāji sadarbojas un palīdz cits citam – kuru operāciju nevar paveikt viens, to izdara otrs, lai tikai klients būtu apmierināts, piemēram viens no loksnes izgatavo kasti, otrs to laminē utt. “Easy Pack” sadarbojas ar uzņēmumiem “Multipack” un “Aropak”. Savukārt pašos pirmsākumos Arnis kastes gatavojis bez iekārtām – tikai ar rokām un nazi. “Kaste iznāks vienmēr – tur nekur nevar kļūdīties,” nosaka uzņēmējs.

Iekārtas kartona iepakojuma ražošanā ir svarīgas, bet tās ir arī ļoti dārgas, kas bieži vien liedz nozarē ienākt jaunpienācējiem, stāsta Arnis. Pirmā iekārta, ar ko sācis strādāt, izgatavota vēl Otrā pasaules kara laikā – 1943. gadā Zviedrijā. Joprojām tā darbojas un ar to var ražot kastes, taču piecreiz mazāk un lēnāk nekā ar nesen Polijā iegādāto jauno iekārtu.

Tādas arhaiskas iekārtas Arnim ir vairākas – varētu izveidot pat iepakojuma muzeju, tāda vēl nav, smejas uzņēmējs, izrādot savu ražotni. 1991. gadā Krievijā ražotu iekārtu viņš nosauc par vēl jaunu, līdz nonākam pie pašas jaunākās – pagājušā gada novembrī iegādātās “Boxmat Pro”, kas darbu sāka janvārī. Tā cērt un griež kartona loksnes, veidojot gan kastes, gan ieliktņus. Vispirms vien jāapskata rasējums un jāievada nepieciešamie izmēri – tālāk iekārta visu izdara pati.

Jaunas ražošanas iekārtas uzņēmējs iegādājas tikai par saviem līdzekļiem, neizmantojot Eiropas fondu naudu, lai gan bijuši ieteikumi un piedāvājumi no kredītiestādēm. Tā vietā Arnis nodibinājis vēl vienu kompāniju, lai kopā ar stratēģisko investoru, kas nodarbojas ar koka pārstrādi un mēbeļu ražošanu, turpinātu realizēt savas idejas.

Uzņēmējs vēlas iegūt arī starptautisko FSC sertifikātu, lai apliecinātu, ka saimnieko atbildīgi un saudzīgi izturas pret vidi. Tad viņš būs Latvijā pirmais mazais kartona iepakojuma ražotājs, kurš iegūs šādu sertifikātu. Pašlaik norisinās pārrunas, mērķis ir izvirzīts un tam jāseko, spriež Arnis.

No konkurences jaunais uzņēmējs nebaidās, jo viņa niša ir mazas partijas par atbilstošu cenu, klāt pievienojot kvalitāti, attieksmi un idejas. Turklāt pasūtījums tiek izpildīts maksimāli īsā laikā – vienā, divās, trijās dienās. “Mani konkurenti ir mani draugi. No viņiem es mācos, kā izdarīt labāk, gudrāk, lai klienti izvēlas mani,” saka Arnis Vējš.

Kaste – vesela zinātne
Viņaprāt, kaste nav tikai parasta kaste – tā ir vesela zinātne. Nākas veikt arī tādus uzdevumus kā, piemēram, pārveidot astoņus dažādus ieliktņus tā, lai to vietā būtu tikai divi trīs, kas nozīmē pārveidot esošo iepakojumu par kaut ko jaunu un labāku, reizē arī ieekonomējot naudu.

Nākas ņemt vērā, arī kādus rokturus, iecirtumus vēlas klients, kādu kartona veidu – trīs vai piecu slāņu, kā arī cik biezu, kas var būt no viena līdz septiņiem, 10 vai 12 milimetriem. Latvijā parasti tiek strādāts ar vienu līdz septiņus milimetrus biezu kartonu.

Var izmantot arī FEFCO – starptautisko iepakojuma veidu katalogu, kas ir visprecīzākais, un tad nerodas domstarpības. Piemēram, ar cipariem 0201 apzīmē parastu ar skoču aizlīmējamu kasti, bet 0351 ir oktabīns – astoņu stūru kaste, kas var izturēt lielu svaru. Ir arī divu veidu konteineri, tiek miksēti kopā vairāki iepakojuma veidi, gatavoti divi vāki, bet vidusdaļa atsevišķi u.c.

Arnis mums sarīkoja mazu pārbaudījumu, jautājot, cik lielu svaru var izturēt kartona kaste. Atbildējām nepareizi, jo izrādās, ka kartona kaste spēj izturēt pat 10 tonnas, ja vien ir pareizi izgatavota un ar pareiziem ieliktņiem. Uzņēmējs arī nodemonstrēja, ka mazs pareizas konstrukcijas ieliktnis spēj izturēt cilvēka svaru. Te nu ir viens zinātnes piemērs!

Kartona dizainam ir nākotne
Novada uzņēmēju godināšanas pasākumā Arnis iepazinies ar citu laureātu – vīna izgatavotāju no Zaļenieku pagasta – un ieguvis sev jaunu klientu. Vīndaris vēlas iepakojumu ar dizaina elementiem, jo daudzi viņa klienti vīnu grib pasniegt kā dāvanu, bet atbilstošā iepakojumā preces vērtība pieaug divkārt.

Tā arī “Easy Pack” īpašniekam radusies doma par dizainera piesaisti savam uzņēmumam, jo dizainam ir nākotne – mēs taču vēlamies no plēvēm un plastmasas pāriet uz kartona iesaiņojumu. Mēbeles jau tiek pakotas uz kartona paletēm. “Bet tas nav mans novirziens,” saka Arnis. Taču kādā vasaras mūzikas festivālā Vācijā uzņēmējs no Kalnciema noskatījis kartona teltis, un tā kļuvusi par viņa nākotnes vīziju.

No kartona, pievienojot polimērus, var izgatavot arī moduļu mājas, kas āra apstākļos spēj izturēt 10 gadu. “No kartona iespējams uztaisīt visu, jautājums ir – vai esat gatavs par to samaksāt?” vaicā “Easy Pack” vadītājs.

Arnis Vējš ir beidzis Latvijas Lauksaimniecības universitātes Ekonomikas fakultāti uzņēmējdarbības un vadības specialitātē, un, kā pats apgalvo: “Esmu uzņēmējs un vadu.” Taču patiesībā tas nav tik vienkārši – darba diena netiek pavadīta, sēžot birojā. “Mazais uzņēmējs ir viss: esmu tehnologs, konstruktors, autokāra vadītājs, smagās mašīnas šoferis un loģistikas vadītājs,” darbus uzskaita Arnis.

“Es priecājos, ka varu palīdzēt citiem mazajiem uzņēmējiem, ka esmu darījis labu ne tikai sev, bet arī kādam citam, ka varu palīdzēt saviem darbiniekiem. Nav jāstrādā smagi – visu var izdomāt, lai būtu vienkāršāk, vieglāk,” uzskata uzņēmējs, atšifrējot uzņēmuma nosaukumu “Easy Pack” – “iepakot viegli” – un piebilstot, ka turpinās uzlabot darba apstākļus ražotnē, domās par jauniem darba apģērbiem saviem strādniekiem, bet dizaineram uzticēs arī uzņēmuma mājaslapas attīstīšanu.


Foto: Raitis Puriņš