ZZ.lv ARHĪVS

Dzīvokli Dobelē apsēdušas sēnes (VIDEO)

zz.lv

2018. gada 23. augusts 18:54

1086
Dzīvokli Dobelē apsēdušas sēnes (VIDEO)

Pirms gada ģimenes dzīvoklī Dobelē uz virtuves un guļamistabas sienām un grīdas parādījušās baltas sēnes – no tām izdalījusies asa, kodīga smaka, kas ikdienā pamatīgi traucējusi. Ģimene veikusi remontu – grīdu uzlauzusi, pielējusi ar betona masu, ieklājusi jaunu parketa segumu. Cīņa ar to nebeigusies. Pagājis laiks, un sēnes atkal parādījušās dzīvokļa otrā istabā, vēsta skaties.lv.

Raidījuma “Bez Tabu” komandai dzīvokli izrāda īrnieces draudzene Svetlana, kura uzreiz filmēšanas komandu informē, ka, viņasprāt, sēnes ir indīgas, jo divi no dzīvokļa īpašniekiem esot gājuši bojā tieši pēc sēņu parādīšanās.

“Sievietei bija kakla vēzis, vīrietim plaušu vēzis, sēnes ir ar brūnu nokrāsu, tās noteikti ir indīgas,” uzskata Svetlana. Vislielāko vilšanos ģimenei sagādājusi pašvaldības un Dobeles namsaimnieka attieksme. Vairākas reizes lūguši palīdzēt grīdu nomainīt arī otrā istabā, taču palīdzība atteikta.

Dienā, kad filmēšanas komanda ierodas Dobeles dzīvoklī, īrniece sēnes ir savākusi, un redzamas tikai griezuma vietas. Lietas kursā par sēņu iemitināšanos ir arī Dobeles pašvaldība. Pārstāvis Guntis Safranovičs stāsta, ka konkrēto māju komplekss pats par sevi neesot labā stāvoklī – nepieciešams veikt virkni remontdarbu, taču prakse rādot, ka tie uz priekšu iet pamazām, jo visam apakšā esot naudas problēma. “Daudzas no mājām ir mitras, tajās ir sēne, tur ir brants un citas problēmas. Savā laikā, mājas ceļot, tajās netika ielikta hidrolizācija, respektīvi, tur nav pagrīdes ventilācijas, tāpēc mitrums ir un nāk uz augšu.”

Šobrīd esot izveidota tāme par to, kādi darbi konkrētajā mājā būtu jāveic, lai situāciju uzlabotu. Šobrīd prioritāri darāmo darbu saraksta augšgalā esot jumta nomaiņa, kurai iedzīvotāji krājot naudu. Taču, ja dzīvokļa īpašniekiem šķiet, ka par jumtu ir svarīgāki darbi, piemēram, grīdas nomaiņa, tas viss esot iespējams. Tikai par to jāinformē apsaimniekotājs, un darba kārtība tikšot mainīta.

SIA “Dobeles namsaimnieks” pārstāvis Juris Kravalis uzskata, ka par sēni dzīvoklī vajadzētu rūpēties katram pašam. Vaicājot par iespēju palīdzēt sievietei nomainīt istabas grīdu, pārstāvis stāsta, ka “namsaimnieks tikai apsaimnieko iedzīvotāju samaksāto naudu, varbūt, ka pašvaldība var palīdzēt”.

Pašvaldības pārstāvis atklāj, ka kundzei, kura dzīvoklī mitinās jau 40 gadu, esot uzkrājies parāds par īri un komunālajiem maksājumiem. Tieši remontdarbu laikā ieguldītās naudas dēļ parāds uzkrājies, jo neesot pietikuši līdzekļi rēķinu nomaksai. Lai arī ieklāt jaunu grīdu neuzņemas ne apsaimniekotājs, ne pašvaldība, tiek piedāvāts risinājums pārcelties uz citu pašvaldības dzīvokli un vienoties ar namu apsaimniekotāju par laika periodu, kurā uzkrātais parāds tiks nomaksāts.

Sēņu fotogrāfijas aplūko Dabas muzeja mikoloģe Inita Dāniele, kura paskaidro, ka attēlos redzamas mājas jeb slapjās sēnes. Viņa piebilda, ka veselībai par labu tās noteikti nenāk, jo acīmredzot ēkā ir ļoti mitrs gaiss, tāpēc no sēnēm noteikti vajadzētu tikt vaļā!